consumeren vs consuminderen buy nothing new month

Consumeren versus consuminderen – Buy nothing new month

Hoeveel spullen koop jij in een maand? Heb je daar wel eens bij stil gestaan? Ik koop niet veel nieuwe spullen, in de afgelopen jaren zeker niet. De jaren ervoor? Elke week kocht ik wel iets nieuws. Voor in huis, voor in mijn kast, voor om mijn nek of in mijn oren, voor in mijn boekenkast of cd-speler. Ik wil het hebben over consumeren versus consuminderen en de buy nothing new month die in oktober weer staat te gebeuren.

Het roer om

Sinds ik in 2011 mijn vader plotseling verloor vanwege een aneurysma, begon ik mijn leven anders in te delen. In 2013 besloot ik mijn baan op te zeggen. Vertrok ik met mijn lief naar Parijs. En werkte ik dat hele jaar aan mezelf, mijn zakelijke toekomst en mijn principes. Want die principes, had ik die alleen aangeleerd gekregen van mijn ouders? Dacht ik ook wel eens voor mezelf na? Of liet ik me leiden door wat ik om me heen zag en wat iedereen doet? Liet ik me leiden door commercie en reclame? Het werd tijd voor een ommezwaai.

consumeren vs consuminderen buy nothing new month

Duurzaam leven

Door de jaren heen had ik al gidsen over duurzamer leven gelezen. Maar in 2013 kreeg ik het boek Talking Dress die ik binnen een mum van tijd uit las en toen besloot ik: Ik ga een jaar lang geen nieuwe kleding kopen! Vanaf dat moment heb ik nog meer boeken gelezen, blogs bij gehouden, films gezien – allemaal over ik als consument en hoe ik de wereld kan veranderen met mijn gedrag. Daaronder valt ook koopgedrag.

LEES OOK  Met kleine stapjes groener leven

Consumeren

Wist jij dat voor elk item dat je koopt, belangrijke grondstoffen gebruikt worden? Grondstoffen die uitputtend kunnen zijn. Dat wil zeggen, dat ze op den duur niet meer bestaan omdat de aarde ze niet kan aanmaken. Elke keer als er een nieuw voorwerp gemaakt wordt, raken we dus belangrijke grondstoffen kwijt. Veel mensen staan daar niet bij stil. Sterker, ik stond er jarenlang niet bij stil. Het belangrijkste vind ik inmiddels, dat er een goede balans moet zijn. Ik hoef niet extreem in het ene te vallen, ik wil een balans in het leven vinden waarbij ik mezelf permitteer om af en toe iets nieuws te kopen. Alleen over elke aankoop wordt goed nagedacht.

Consuminderen

In oktober wordt je uitgedaagd om helemaal niets nieuws te kopen. Een challenge om jezelf beter te leren kennen en te herkennen wat jouw koopgedrag met jou doet. Vaak pak en koop je spullen zonder er al te veel bij na te denken. Dat is niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Wil je eens wat geld besparen? Ook dan is deze maand en deze challenge een goed idee voor jou. Kijk voor meer tips over duurzaamheid en waarom ik deze lifestyle koos, op mijn YouTube kanaal: https://youtu.be/UnnPTxemN7I.

Mijn idee is al jaren om te consuminderen. Dus minder te consumeren. Zoals ik eerder al zei koop ik bijna geen kleding meer (ik heb dan ook wel een kast vol van alle jaren dat ik wel iets kocht) inmiddels kan ik me dus al 4 jaar VRIJ noemen. Vrij van trends waarin je achteloos denkt te moeten meelopen. Vrij van druk van buitenaf over hoe je er uit zou moeten zien. Vrij van dingen in huis nemen, die iedereen die hip is zou moeten hebben.

LEES OOK  Challenges

consumeren vs consuminderen buy nothing new month

Ik wil het perfecte plaatje

Dat betekent niet dat ik vrij van gedachtes over spullen ben. Of vrij van gedachtes over perfect leven. Want dat ben ik dus niet. Elke week vraag ik me wel af of ik niet ook zo’n leuk jurkje moet kopen. Elke week vraag ik me af of ik niet ook mijn huis leuk moet inrichten met de laatste frutsels. Elke week vraag ik me af of ik niet ook de laatste gadgets moet hebben. Maar als ik er rustig over nadenk, is het antwoord vrijwel altijd nee. Je wordt nu eenmaal elke dag geconfronteerd met perfecte plaatjes op Instagram en Facebook en dat wakkert het consumeren alleen maar aan. Jij wilt ook zo gelukkig zijn als dat meisje als je die speciale crème gekocht hebt. Maar wordt je dat ook? Door binnen te kijken bij de buren, krijg je een glimp van hoe zij leven… maar wil jij ook zo leven? Staat dat gelijk met jouw waarden in het leven?

Ik ben tot de conclusie gekomen dat dat niet zo is. Uiteindelijk draait het niet om de laatste gadgets, het nieuwste jurkje of een hipster inrichting (rot op met je macramé plantenhanger). Als je rondkijkt zie je namelijk dat ze elkaar allemaal heel erg imiteren! Ze hebben allemaal dat jurkje, ze hebben allemaal dezelfde hipster inrichting en allemaal dezelfde gadget. Denk voor jezelf, denk na over je consumenten gedrag. Want alleen met anders consumeren, kan je producenten aan het denken zetten! Consuminderen is dus helemaal zo gek nog niet. Give it a try! Al is het maar voor een maandje.

LEES OOK  Photo a day 9

Doe jij mee aan Buy Nothing New Month in oktober om zo te leren consuminderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.