handbagage in het vliegtuig duurzaam reizen

Duurzaam reizen: compenseren van co2 uitstoot

Leuk hoor, zo’n blog over geluk, duurzaamheid en reizen… maar gaan die twee onderwerpen wel met elkaar samen; duurzaam en reizen? Ik ben natuurlijk niet de groenste persoon van de wereld, maar je kan ook zeker duurzaam reizen, bijvoorbeeld door het compenseren van co2 uitstoot. Here’s how.

Als je reist maak je een grote ecologische voetafdruk, dat zal ik absoluut niet ontkennen. Dit heeft te maken met de manier waarop je reist naar je bestemming, het gebruik maken van een andere accommodatie dan die van jezelf, de manier waarop men in het gebied omgaat met het toerisme en dat dit druk uitoefent op de lokale bevolking en natuur. Dus ja, er zitten best wel wat nadelen aan reizen. Alleen ik ben Nancy niet als ik het niet positief zou benaderen!

Lees ook: duurzaam reizen

Reizen maakt rijk

Reizen maakt je namelijk ook heel rijk. Althans, dat is mijn mening. En ik zou voor geen goud de bijzondere reizen, mensen en herinneringen willen missen die ik inmiddels al gemaakt heb dankzij een reislustige opvoeding van twee geweldige ouders die meer durfden dan alleen een ritje naar de Belgische Ardennen. En bovendien heb ik ook helemaal geen zin om de hele tijd zielig en sip in een hoekje te zitten mokken en simmen omdat reizen zo slecht is voor het milieu en ik daardoor niet zou kunnen gaan. Want tegenwoordig zijn er zo veel bijzondere initiatieven dat je ook reisjes kan maken waar je wel achter staat.

handbagage in het vliegtuig duurzaam reizen

Vervoersmiddel kiezen voor je duurzame reis

Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om te weten hoe je gaat reizen. Ik bedoel niet of je alleen gaat of met een groep, maar met wat voor  transportmiddel. Ga je wandelen (groen), fietsen (groen), met de trein (lichtgroen), de bus, de auto of het vliegtuig? Op die laatste is groen absoluut niet meer van toepassing.

LEES OOK  Tweedehands spullen in huis

Het is goed om te weten dat trein en bus qua vervoersmiddel dicht bij elkaar staan. Als de trein gebruik maakt van elektriciteit is dit vaak zelfs nog iets beter (stap liever niet in zo’n gezellig kolentreintje) en je reist in beide gevallen in een groep.

Hoogste co2 uitstoot: de auto en het vliegtuig

De auto en het vliegtuig zijn de ergste vervuilers, maar ik ben ook maar eerlijk: ik ben dol op mijn auto. Ondanks het feit dat ik weet dat het verschrikkelijk slecht voor het milieu is om ermee rond te racen zou ik mijn auto niet willen afstaan. Beste conclusie als je met de auto reist? Met zo veel mensen in één auto reizen, zodat de CO2 uitstoot per hoofd minder hoog is.

En vlieg je met het vliegtuig, de slechtste keuze die er bestaat? (Don’t worry, heb ik me ook schuldig aan gemaakt – hoe dacht je dat ik naar de VS was gegaan, zwemmend?) Dan kan je ervoor kiezen om je CO2 uitstoot te compenseren. Wat toch wel van wezenlijk belang is, want CO2 draagt bij aan het broeikaseffect. Ja, de reden dat de ijskappen smelten en we over de hele wereld klimaatverandering zien.

Compenseren van CO2 uitstoot = Duurzaam reizen

Compensatie van CO2 uitstoot wordt meestal op de volgende manier aangepakt: Je geeft aan wat voor een vlucht je hebt gehad, van waar naar waar. Vervolgens berekent de calculator wat je CO2 uitstoot is en kan je ervoor kiezen om deze te compenseren door bomen te laten planten of het ondersteunen van duurzame projecten in het buitenland. Het enige wat je moet doen? Betalen, want die boompjes springen niet vanzelf de grond in. Duurzaam reizen is nog nooit zo makkelijk geweest, want het enige wat je hoeft te doen is vanuit je luie stoel wat centen over te maken. Hoe makkelijk is dat!?

LEES OOK  No Impact Week - Dag 2

Verschillende aanbieders van compenseren co2 uitstoot vergelijken

Bij het programma Groen Licht vergeleken ze verschillende aanbieders met elkaar maar ik heb een voorbeeld voor jullie gemaakt bij Greenseat. Deze aanbieder kiest ervoor om alleen de CO2 uitstoot (van de brandstof) van de reis te compenseren omdat dit mensen meer aanspoort om hun CO2 uitstoot te compenseren dan wanneer er meerdere factoren meewegen bij de berekening. Hier een voorbeeld van onze reis naar Amerika voor twee personen bij Greenseat:

Duurzaam reizen compensatie greenseat

Het wordt je op deze manier wel erg makkelijk gemaakt om voortaan duurzaam reizen bovenaan je lijstje te zetten 🙂

Heb jij je CO2 uitstoot wel eens gecompenseerd?

Noot van de redactie: Het gaat hier om compensatie en hierdoor is het permanente probleem voor CO2 uitstoot dus niet opgelost. Door verstandig met het klimaat en het milieu om te gaan, ook door middel van je reizen, kan jij het verschil maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.