Duurzaam wassen: Seepje

Duurzaam wassen: Seepje

Als het op de was aankomt kan ik wel een typisch huisvrouwtje zijn. Ik wil graag op mijn vrije dag de was doen, als in de oude traditie van maandag wasdag. Dan heb ik het maar meteen voor de hele week weer gedaan. Een tijd terug had ik mijzelf voorgenomen om langzaam te verduurzamen bij ons in huis. Door gangbare producten te vervangen voor andere waardoor ik steeds minder chemische middelen door het doucheputje laat gaan. En de was kan je ook duurzamer maken. Door te wassen met Seepje.

Duurzaam wassen: Seepje

Verbruik water bij wassen

Iedere dag gebruiken we gemiddeld per persoon 120 liter water. Ik pauzeer even voor het grootse effect. 120 liter water! Dat zijn 120 pakken suiker of melk, denk je dat eens even in en visualiseer deze in je woonkamer (veel hè). Voor de was in de wasmachine is dat per keer ongeveer 57 liter water en 40 liter per keer voor de handwas. Dat betekent dus iedere keer dat ik mijn wasmachine aanzet, ik 57 liter drinkwater vervuil en weggooi. De was laten draaien is dus niet erg duurzaam, maar ja, die was moet toch schoon. Dus ging ik nadenken over het gebruiken van andere wasmiddelen, die het drinkwater niet vervuilen. Wat we soms door de gootsteen heen spoelen verdient geen schoonheidsprijs.

wasschillen seepje

Insert Seepje!

Seepje is een 100% natuurlijk en plantaardig wasmiddel. Ik won een setje via Team Confetti (waarvoor nogmaals dank!) en nadat ik mijn oude gangbare wasmiddelproducten op maakte, wilde ik heel graag Seepje uitproberen. Het is niet echt wat je gewend bent: gangbare wasmiddelen zijn in vloeibare vorm of poedervorm. Seepje zijn schillen van de Sapindus bomen en in aanraking met water geven zij een zeep af. Ik stond als een kind te springen om de eerste was ermee te draaien, ik was zo benieuwd! In de verpakking zat alles wat je als beginnend Seepje gebruiker nodig hebt: de schillen, waszakjes en etherische olie die je eventueel in het wasverzachterbakje kan doen. (Inmiddels is er ook een vloeibaar Seepje wasmiddel op de markt, maar deze heb ik nog niet geprobeerd.)

etherische olie lavendel seepje

De etherische olie – Lavendel, heerlijk!

Een kind kan de was doen:

  1. Je pakt per wasbeurt 4 hele of 8 halve schillen en stopt deze in het waszakje.
  2. Het waszakje stop je bij de vuile was in de trommel.
  3. Je druppelt 10 druppels etherische olie in het wasverzachterbakje.
  4. Wasmachine aan en klaar!
LEES OOK  Opruimen in KonMari style

Oordeel

Ik heb inmiddels al vele wassen gedraaid en ik wil altijd eerst iets extensief uitproberen voor ik een oordeel kan vellen of een product werkt, of niet. Over Seepje ben ik heel erg enthousiast. Je kan de wasschillen 3 keer gebruiken en daarna kan je ze bij het GFT gooien – superduurzaam! Als de was draait zie je het schuim in de trommel heen en weer gaan en als ik de trommel open doe, ruikt het lekker fris naar lavendel. Soms doe ik wat natuurazijn (waarover later meer) erbij om de was nog zachter te maken, maar eigenlijk is dit niet nodig want de was komt er al zacht uit. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon – wat toch wel het belangrijkste is van de was. En de was ruikt lekker fris. Ik kan iedereen Seepje aanraden om te gebruiken. Ik ben in ieder geval helemaal om!

seepje

Kende jij Seepje al?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.