duurzame kerst

Duurzame Kerst (met tips hoe dat te doen!)

Nu Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken, is iedereen zich aan het opmaken voor Kerstmis. Hoewel de meesten een traditionele Kerstmis vieren, is het ook mogelijk om een duurzame kerst te hebben. Hoe? Met de volgende tips.

Eigenlijk zijn de volgende principes het best te hanteren in elke situatie:

  1. Refuse
  2. Reduce
  3. Reuse
  4. Repair
  5. Recycle

5 principles of sustainability refuse reuse reduce repair recycle rot

Refuse

Geen cadeaus

Ik hoor het je al zeggen: “Geen cadeaus? Maar dat is het leukste wat er is!” En als je nu eens aan je lieve familie en vrienden vraagt om je iets te geven waar je wat aan hebt? Zoals een leuke ervaring. Je huis loopt misschien al over van de spulletjes en laatste gadgets, maar een avond waarbij ze uitgebreid voor je koken, je meenemen op date naar de film of samen met jou een Escape Room doen – dat zijn de dingen die je bijblijven.

Ook kan je ervoor kiezen om een maatschappelijk verantwoord cadeau te vragen. Zo kan je gezinnen steunen, vrouwen in het buitenland, micro-kredieten, kinderen naar school sturen, of een kindje medicatie geven. Kijk wat je het beste bij jezelf vindt passen en vraag dit voor de kerst.

Reduce

Kerstkaarten

Stuur jij ieder jaar trouw kerstkaartjes naar iedereen die je kent? Je kan er ook voor kiezen om het aantal kerstkaarten te verminderen. Door alleen hen die het dichtst bij je staan een papieren kaart te sturen en alle andere vrienden en kennissen een leuke e-card te sturen. Als je een beetje je best doet op een digitale kerstkaart kan dit net zo bijzonder zijn!

LEES OOK  How long until it's gone?

Verlichting

Als je op zoek gaat naar nieuwe kerstverlichting kan ik je LED lampjes aanraden. Deze lampjes zijn energiezuiniger dan reguliere lampjes. Tegenwoordig zijn ze er in allerlei leuke kleuren en is er geen sprake meer van dat akelig, kille licht.

Reuse

Hergebruik je boom

Koop jij ieder jaar een nieuwe Kerstboom? Dat is eigenlijk helemaal niet nodig! Woon jij in een huis met een aardige tuin? Is er een kale plek in de voor- of achtertuin? Plant je boom dan na de kerst in de tuin. Volgend jaar haal je (samen met je kinderen) de boom weer uit de tuin en zet je hem in huis. Voorwaarde: je huidige kerstboom goed te drinken geven, dus vergeet niet om hem regelmatig water te geven. Een uitgedroogde kerstboom overleeft ook het herplanten niet.

Je kan ook een kerstboom huren, zeker leuk om vanaf volgend jaar te doen als je boom inmiddels al staat.

Vintage kerstballen

Is het niet enig om te neuzen tussen de kerstballen van oma? Misschien heeft ze er nog wel een paar voor jou liggen, of kunnen jullie zelfs met elkaar ruilen voor aankomende kerst. Ook kan je kerstballen kopen bij de kringloper. Dit is nog altijd beter dan nieuwe kerstballen kopen, waarvoor nieuwe materialen gebruikt moeten worden, waar op zijn beurt weer nieuwe grondstoffen voor aangeboord moeten worden. Voordeel aan vintage kerstballen: jij hebt ongetwijfeld one of a kind ballen. En dat is toch ook wat.

kerstgala

Galakleding

Je hoeft niet ieder jaar weer naar de H&M of welke andere kledingzaak te gaan om een nieuwe kerstjurk uit te zoeken waar half Nederland in rondloopt. In heel veel steden zitten kringloop winkels waar je kan zoeken tussen de rekken naar one of a kind pieces. Vintage zaken (tweedehands, secondhand, vintage, retro – zoek op die woorden) komen ook steeds vaker voor. En heb jij al eens een kledingswap gedaan met je vriendinnen? De kleding die zij niet meer zien zitten voor de feestdagen zijn helemaal nieuw en leuk voor jou. Voordelen genoeg: Het kost je niets, je leent het of je ruilt met elkaar en het ziet er (waarschijnlijk) gloednieuw uit want het is nog maar 1 of 2 keer gedragen! (Hierboven draag ik de vintage jurk van mijn moeder!)

LEES OOK  DIARY 2017 - Week 51 - Kerstkaart van Misha Collins

Repair

Zijn je lampjes stuk? Met oude kerstlampjes kan het nog wel eens zo zijn dat je de lichtjes moet nalopen en ze kan vervangen. Doe dit ook zeker, want als je het kan repareren scheelt dit weer een nieuwe aankoop en dus… scheelt het verspilling.

Recycle

Oud papier

Weinig mensen denken aan recycling tijdens de feestdagen. Je staat er alleen van te kijken hoeveel je kan recyclen. Waar is je cadeautje in ingepakt? Misschien kan je het inpakpapier opnieuw gebruiken (voor een ander pakje of om een boek/schrift te kaften). Als dat niet gaat, vergeet dan niet om het bij het oud papier te doen.

GFT afval

Kerst leftovers? Vries zo veel mogelijk in of eet het de komende dagen op. Alles wat je niet bewaart: Onthoud dat er veel in de GFT bak kan!

Glasbak

Wijntjes! Ja, ik houd ook van een lekker wijntje. Als de fles leeg is, zorg ik er altijd voor dat ik mijn glas naar de glasbak breng. Of je nu aan de wijn gaat, het bier, cocktails of gin tonics, die wandeling naar de glasbak is vele malen beter dan alles in het restafval mikken. Dus laten we gewoon naar die glasbak gaan! Dat doe jij toch ook deze Kerst?

Plastic recycling

In plastic ingepakte vleeswaren, voorgesneden kaas in plastic bakjes, nieuwe kerstverlichting… alles is verpakt met plastic. Het is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Probeer zo veel mogelijk puur te eten en dit verpakkingsloos te kopen, maar als je het anders aanpakt en veel plastic hebt rond de feestdagen (ik ben ook geen heilig boontje) vergeet dan niet om alles in de plastic container te gooien. Het is beter om te recyclen dan om plastic te laten verbranden als je het in het restafval gooit.

LEES OOK  Links tijdens de feestdagen

Tip van tante Nancy:

Als je alles direct goed scheidt, dan scheelt dat een hoop werk voor als je bij de recycling staat.

Duurzame kerst

Ben jij geïnspireerd om een duurzame kerst tegemoet te gaan? Ik weet dat ik al een paar van deze tips dit jaar weer ga toepassen. Hoe dan ook, wens ik je alvast veel voorpret. Want het is nu toch wel ’the most wonderful time of the year’!

Welke van deze tips ga jij zeker uitvoeren voor een duurzame kerst?

Love Nancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.