Groen (proberen te) doen

Groen (proberen te) doen

Zes jaar geleden bedacht ik: Nu is het moment! Ik moet groener en duurzamer leven. Hoe ik tot deze geweldige conclusie kwam: Ik las het boek Veggie in Pumps – welke nog steeds één van mijn meest favoriete boeken is op het gebied van duurzaam leven. Als een bijbel kon ik deze onder de arm nemen in mijn strijd. Alleen, hoe is die strijd nu eigenlijk gegaan? Hierbij een eerlijke schets van een meisje dat groen probeert te doen.

Auto rijden

Mijn auto is een blijvend ‘probleem’. In alle oude berichten lees ik ook iedere keer weer terug: Ik hou gewoon van mijn auto (en die mooie Audi mis ik nog steeds). En dat doe ik nog steeds, maar tegenwoordig staat deze toch nóg meer aan de kant. Manlief heeft geen auto meer en we doen het nu dus met maar één bolide. Dat scheelt een hele hoop – hij gaat met de trein naar kantoor. En ik? Ik ga op de fiets, vrijwel elke dag. De liefde voor mijn auto blijft bestaan, maar ik probeer zeker de fiets te pakken. Dat is goed voor mijzelf en de natuur. Hem helemaal wegdoen zal nooit gebeuren, daarvoor ben ik te blij met deze vrijheid.

Zelf zaaien en oogsten

Ik heb dit jaar wat gezaaid en wat geoogst maar dat viel toch erg tegen. Ik ben niet tevreden met het resultaat. Ik weet niet wat het is met sla, maar bij mij schiet deze altijd door. Ik geloof dat ik sla laat voor wat het is (kroppen sla, pluksla daarentegen gaat priiiiima). Wel ben ik heel tevreden met mijn DIY van dit jaar: Ik heb bramen omgetoverd tot bramenjam en dat was lekker! Hoewel het natuurlijk een heel goed idee is om zelf groente te kweken, heb ik daar in mijn kas toch niet genoeg ruimte voor. Ik zou het wel iedereen aanraden als ze daar ruimte en tijd voor hebben. Het is leuk om te doen en de CO2 footprint wordt echt kleiner, alleen ik ben een te grote warhoofd om het goed te laten werken. Ik moet iets volledig aanpakken, niet half om half. Bovendien is mijn kas te klein – ik ga het groter aanpakken in de toekomst want zoals ik het tot nu heb gedaan: Ben ik niet zo blij mee.

LEES OOK  Free Fashion Challenge

Plastic tasjes en oud papier

Al jaren gebruik ik geen plastic tasjes meer. Ik heb eigenlijk altijd wel een tas bij me, zoals bijvoorbeeld dit leuke linnen exemplaar. Ik liep dus al met linnen tasjes rond, voordat het hip werd – wooohooo! Hip avant la lettre 🙂 Altijd aan te raden om tasjes mee te nemen, want het scheelt zo veel plastic troep en soep. Ook nam ik een nee-nee sticker waardoor ik geen reclamekrantjes meer binnen krijg. Dat scheelt zo ook een heel woud.

trash is for tossers lauren singer

Inspiratie van groendoeners

Wat ik ook belangrijk vind? Om me te laten inspireren door andere groendoeners. Zo schreef ik al eerder een fanstuk over Trash is for Tossers. Ik lees boeken zoals Veggie in Pumps en Talking Dress en schreef een review over het boek Leven zonder afval. Ook vind ik het leuk om documentaires, films of series te kijken over mensen die groener willen leven, zoals It’s not easy being green, No Impact Man en de boeiende serie over de natuur die ons toespreekt. Inspiratie zorgt ervoor dat ik me kan identificeren en niet zo alleen voel in mijn groene strijd.

no-impact-man

No Impact Week

Ik probeerde mee te doen met No Impact Week – een week waarin je de principes van No Impact Man naar een week gaat vertalen. Het is een landelijk platform waarbij je uitgedaagd wordt om je ervaringen te delen. Ik deelde mijn ervaringen op mijn blog, vanuit mijn geliefde Parijs. Weer een puntje van kritiek voor mijzelf: Ik heb de week nooit afgemaakt. Ik ben echt niet zo groen als ik doe vermoeden.

LEES OOK  TGIF - Weekend 5

Biologisch inkopen doen

En toen kregen we een biologische markt in Roosendaal waardoor ik makkelijker aan biologische producten kon komen. Het biologische brood, de kaas en de champignons vond ik vooral heel erg interessant. Het biologische vlees dat van een heel goede slager uit het noorden van het land komt heb ik nog niet geprobeerd, dat heeft er voor mij vooral mee te maken omdat ik me afvraag hoe goed het is voor het milieu om iemand vanuit Zwolle naar Roosendaal te laten rijden. Ik geloof dat ik dan weer op hetzelfde CO2 verhaal stuit… Ik blijf kieskeurig. Wel heeft het voordelen, een dergelijke markt: Je kent de leveranciers beter, je kan praten over hun producten en dus ook over de herkomst ervan. Zo weet je precies wat je in de avond op je bord legt. Ik denk dus dat ik toch maar een praatje ga aanknopen met die slager. Nadeel: Ik koop de meeste groente gewoon nog steeds in de supermarkt. Wel uit Nederland, maar zeker niet biologisch. Ik vind makkelijk fijn en lekker snel – mijn grote valkuil.

Meatless Mondays

Afgelopen zondag werd er uitgezonden op Zondag met Lubach wat ik al jaren weet: Moeten we misschien iets minder vlees eten? Het werd echt hilarisch uitgelegd door Arjen Lubach, dus een echte aanrader om te kijken (kan je hem hierboven niet zien? Druk dan op Arjen Lubach). Ik eet sinds 2013 minder vlees – dit doe ik door één volledig vegetarische dag in de week in te lassen. Dit is niet de enorme sacrifice die mensen denken te moeten leveren, zo’n kort dagje is echt heel erg goed te doen. Door één dag in de week geen vlees te eten bespaar ik 800 liter water. Ja, je leest het goed: honderden liters water bespaar je daarmee. En bovendien vele malen minder CO2 uitstoot. Win-win. Daarnaast waardeer ik mijn stukje vlees ook nog eens meer. Dit is een makkelijk punt gebleken en blijf ik ook volhouden.

LEES OOK  Wassen met natuurazijn

Consuminderen

Door te delen of Peerby te gebruiken en mijn kleding eens goed uit te zoeken met de KonMari methode lukte het mij om te consuminderen. Toch blijf ik een zwak houden voor DVD’s, boeken, washi tape en keukengerei. En alles van de Hema. Dat is absoluut niet minder geworden, misschien juist meer. Het zou een compensatie kunnen zijn voor mijn Free Fashion Challenge waarbij ik een jaar lang geen kleding, tassen of schoenen mocht kopen. Of ik kan me gewoon niet bedwingen natuurlijk. Ik denk het laatste.

Ik vind dat ik behoorlijk trots mag zijn op het behaalde resultaat, maar er is altijd ruimte voor verbetering! Dat kan je wel opmaken uit mijn verhaal hierboven. En nu eerlijk tussen jou en mij gezegd: Mijn verwarming staat ook niet altijd laag. 😉 Ik heb nog enorm veel ideeën waar ik kan verbeteren en krijg zo ook inspiratie van medebloggers zoals de Groene Meisjes, Ikbenirisniet of About My So Called Life. Eigen schoonmaakmiddelen maken, afval verminderen of een maand zonder pakjes en zakjes koken. Ik heb er weer helemaal zin in!

Wil jij ook wat simpele tips hebben om duurzamer te leven? Lees dan de No Impact Man Tips of Met kleine stapjes groener leven.

Wat doe jij zoal om groener te leven?

4 reacties

  • Sheelagh

    Ik ben er niet heel erg mee bezig moet ik zeggen. Ik pak graag en snel de auto… Wel neem ik bijna nooit plastisch tasjes, heb wel 10 linnen exemplaren waarvan ik er altijd wel een bij me heb. Ik eet regelmatig vegetarisch en koop ook steeds minder. Eigenlijk doe ik het best goed dus 🙂

    • Nancy

      Zie je, je bent stiekem hartstikke goed bezig! En vergeet niet: Ik leef ook maar lichtgroen 😉 Als ik vegetariër zou zijn, zou dat veel beter zijn voor het milieu, maar dat zou ik echt niet kunnen (of willen).

  • Iris

    Zo leuk dat je mijn blog noemt in je artikel! En ook leuk om te lezen hoe het ‘groen doen’ jou vergaat, het is zeker niet altijd makkelijk, dat herken ik ook! De grootste, belangrijkste dingen die je in principe kan doen is niet met het vliegtuig reizen, geen/weinig vlees eten en zo min mogelijk nieuwe dingen kopen, ik denk dat ik me daar wel goed aan houd, al zou dat laatste puntje soms wel wat beter kunnen haha! Moestuinieren zou ik ook zo graag goed willen kunnen, maar het is hier ook een drama hoor. Ben wel heel blij met mijn regenton! Ach, en zo worden we steeds beter in groen doen. Ik zie het altijd maar meer als een proces, want het kan altijd beter. En ik blijf er zeker voorstander van dat alle beetjes helpen 🙂

    • Nancy

      Niet met het vliegtuig reizen is inderdaad wel een groot punt! Ik vlieg niet zo veel als anderen (ik ben dol op reizen) maar ik ga af en toe wel eens met het vliegtuig. Ter compensatie kan je natuurlijk bomen planten – dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan, daar ga ik me ook eens in verdiepen!

      Ja, het moestuinierdrama van jou heb ik ook gelezen. Mijn kerel heeft na een feestje kratten bier buiten laten staan (met de ‘lege’ flesjes erin), zat mijn hele tuin vol met naaktslakken. Ik begreep je enorme frustratie omtrent naaktslakken direct. Ze vraten alles op! En ik wist niet waarom ik zoveel slakken in de tuin had. Pas na een tijd had ik door dat het door het bier kwam, ze zijn gewoon allemaal naar mijn tuin gekropen op zoek naar die geweldige gratis bar (en dat lekkere eten). Volgend jaar weer een kans denk ik dan 😉

      Maar wat jij zegt: kleine beetjes helpen. We blijven proberen om de wereld een stukje beter en groener te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.