leven zonder afval emily-jane lowe

Leven zonder Afval

Toen ik zag dat het boek van Emily-Jane Lowe werd uitgegeven wilde ik zodra het uit was, het boek lezen. Dus toen ze op haar blog aan gaf dat hij verkrijgbaar was, reserveerde ik meteen een exemplaar bij mijn boekenzaak.

Leven zonder afval boek

Leven zonder afval is een paperback boek, met hierin Emily Jane’s verhaal over afvalloos leven en tips om dit te bereiken. Het boek bevat 157 pagina’s en is opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

  • Afval
  • Boodschappen zonder afval
  • Kook- & bakrecepten
  • Groen huishouden
  • Persoonlijke verzorging
  • Kinderen
  • Overige groene tips

Emily-Jane Lowe leefde altijd al milieubewust en gooide in 2013 het roer om. Ze wilde niet langer meer meedoen met afval produceren maar op een bewuste wijze het afval langzaam uit haar en haar gezinsleven weren. In het boek krijg je een inkijk in hoe ze dat heeft aangepakt.

Eerlijke review

Om te beginnen zal ik eerlijk zijn, zoals ik altijd eerlijk ben over producten die ik probeer: Ik had er iets anders van verwacht. Misschien had ik te hoge verwachtingen bij dit boek waarin ik hoopte dat het me zou helpen als een bijbel in mijn strijd voor een afvalloos leven of had ik eigenlijk eerst het boek ergens moeten doorbladeren dan blind een boek te bestellen… Ik had namelijk meer bezieling verwacht. Eigen verhalen, keuzes waarom je zonder afval zou leven – uitgebreid een verhaal te horen van haar visie of overtuiging ondersteund met feiten. Leuke, persoonlijke anekdotes en daarnaast DIY’s – een soort handboek zelfs. En dat vond ik er dus niet genoeg in zitten. Hoe gaat ze bijvoorbeeld om met praktische zaken als stofzuigen en dan vooral die stofzuigerzak? Het zou kunnen zijn dat er een boel mensen zijn die dit juist niet willen lezen, maar ik vond het bijvoorbeeld bij het boek van Marie Kondo wel leuk om te lezen hoe ze een opruimgoeroe was geworden. Zo kan ik de rest van het boek namelijk beter in perspectief plaatsen.

LEES OOK  Weekend 2

Pluspunten

Wat was er dan wél goed aan? Zo leer je van Emily-Jane hoe je allerlei schoonmaakproducten kunt maken, waar ik héél veel aan zal hebben. Ik wil namelijk al lange tijd zelf schoonmaakproducten maken, maar op de een of andere manier ben ik gewoon te lui om zelf de hoeveelheden uit te rekenen (naar het metrische stelsel) of de gehele boel te vertalen. Ja, echt zó lui. Schoonmaken is niet bepaald mijn ding, zodoende dat ik er nog minder moeite voor doe. Toch wil ik al geruime tijd op een duurzame wijze schoonmaken thuis. Zo verving ik langzaamaan de schoonmaakproducten in mijn kastje voor ecologische van bijvoorbeeld Ecover of Seepje. En nu kan ik helemaal verder gaan, door deze verpakkingen te hergebruiken en te vullen met mijn eigen schoonmaakmiddel. Dit boek is daarmee absoluut handig voor de luie, duurzame vrouw! (ik) Het is dus niet alleen maar negativiteit, zeker niet. Want ik vind het ook boeiend om erachter te komen hoe je nu eigenlijk bijenwasdoeken maakt zodat je hier kaas in kan bewaren! Daarnaast heeft ze het ook over persoonlijke verzorging, waarbij ze recepten geeft voor het maken van eigen tandpasta, deodorant en alternatieven geeft voor bijvoorbeeld katoenen make-up pads. Heel erg handig zullen die recepten voor alledaagse dingen zoals deodorant en tandpasta dus wel zijn, want hiervan wil ik zeker eens een batch maken.

Handboek leven zonder afval

Ik had echter iets meer achtergrond verwacht van dit boek. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de make-up pads: Ze worden genoemd en Emily-Jane geeft aan dat ze zelf heeft gemaakt. Daarmee hoopte ik op een DIY, maar nu moet ik alsnog uitzoeken hoe je ze zelf maakt. Of ergens online gaan zoeken naar een plaats waar ze deze verkopen. Het bakgedeelte van het boek beslaat ruim 1/3 van het boek en als je dat niet verwacht (het gaat immers om een afvalloos leven) is dat een behoorlijk in beslag nemend aantal. Hoewel ik recepten leuk vind – ik heb een boekenkast vol – had ik hier meer een handboek willen zien voor de beginnende afvalloze mens. Er zijn best wat recepten die nu gebundeld zijn – je kan ze echter veelal op haar website terugzoeken. Daarnaast zijn de foto’s vaak eerder geschoten voor haar blog, ook hier had ik haar wat vaker op de foto willen zien en bijzondere photostylings verwacht. Op de achterflap wordt er met geen woord gerept over recepten, maar Emily-Jane gaf zelf in verschillende artikelen op haar blog al aan dat het boek boordevol recepten staat. Als ik dat eens heel goed had doorgelezen dan had ik dat kunnen weten… Ik had zelf meer gehoopt op een handboek.

LEES OOK  Shop your own wardrobe

leven zonder afval emily-jane lowe

Slotconclusie

Ik ben daarom maar mild enthousiast over het boek Leven Zonder Afval. Het leuke van het boek vind ik de hoofdstukken Boodschappen zonder afval, Groen huishouden en Persoonlijke verzorging. Hierin staan tips die ik kan gebruiken en die ik zeker ook wil gaan gebruiken. Voor de beginnende duurzame man/vrouw is het hoofdstuk ‘Afval’ ook zeer interessant om te lezen. Het voordeel van dit boek is dat de recepten die soms al eerder zijn gepubliceerd op haar blog nu gebundeld zijn, waardoor je alle informatie in één oogopslag bij elkaar hebt. Ik kan daar zeker gebruik van maken.

Je kan Leven Zonder Afval van Emily-Jane Lowe kopen via jouw boekenzaak of online voor €17,90.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.