Met kleine stapjes groener leven
Kort geleden vroeg een vriendin van me of ik een paar kleine tips kon geven om wat milieubewuster, of zogezegd; groener te leven. En die tips heb ik zeker wel, want zelfs met kleine stapjes kunnen we samen de wereld verbeteren. Haar voornemen was om dit jaar dit onderwerp meer op de agenda te zetten bij haar thuis en ik vind de gedachte eraan alleen al tellen. Zodra de intentie er is, kunnen er een hoop dingen veranderen. En laten het nu eens heel makkelijke dingen zijn, die je gemakkelijk in je leven kunt opnemen.
6 kleine stapjes naar een groener leven voor iedereen:
- Af en toe vegetarisch eten. Klinkt suf, maar vlees eten is een van de grootste slurpers als het gaat om groen zijn. Vlees eten kost enorm veel energie en water. Ik eet eens in de week vegetarisch en eens in de week vis. Het was even omschakelen maar eigenlijk heb ik dat vlees ook niet altijd nodig. Dan moet ik er wel netjes bij zeggen dat we op de vegetarische dag helemaal geen vlees eten (dus ook niet op brood) maar dat is maar net hoe hardcore je het wilt hebben. Ik raad niet aan om een vleesvervangend product te eten, zoals soja, want dat is helemaal niet goed voor het milieu. Het verbouwen hiervan is heel erg intensief en daardoor niet goed voor de aarde. De meesten eten vegetarisch uit principieel oogpunt: de dieren hoeven niet onder onze vraag naar vlees te lijden. Ik eet af en toe vegetarisch omdat ik hoop dat de wereld nog een aardige plek is om te leven voor volgende generaties. Ik ben een vleeseter pur sang, dus om nu te zeggen dat ik het zielig vind voor de dieren vind ik hypocriet. Toch kan ik me wel verplaatsen in vegetariërs en veganisten die dat standpunt wel innemen.
- Minder energie gebruiken. Je moet eens kijken welke apparaten allemaal aan de stroom hangen. Zelfs als apparaten uitstaan trekken ze stroom, dus het scheelt jou in de portemonnee en scheelt in totaal echt energie als je ze uitplugt. Denk aan de computer bijvoorbeeld! Ik heb veel van die stekkerdozen met een aan en uit-knop erop. Die helpen. Ook je tv bijvoorbeeld niet op standby zetten, maar helemaal uit doen. Ik heb het even opgezocht en standby gebruik van apparaten is jaarlijks 400kWh gemiddeld per huishouden. Zeker de helft ervan kun je voorkomen door apparaten echt uit te zetten (koelkast, deurbel en ketel vallen daar dus niet onder). Je bespaart jezelf en het milieu dus 200kWh. We verbruiken nu 3340 kWh gemiddeld per huishouden per jaar.
- De verwarming lager zetten. De verwarming iets minder heet zetten en een extra trui aandoen bijvoorbeeld. Mij lukt dit niet goed, want het warm hebben vind ik erg belangrijk! Ik had toen ik nog geen werk had 3 dagen in de week dat de verwarming overdag laag stond, dan moest ik ook dingen in huis doen waar ik het sowieso warm van kreeg. Zoals flink poetsen in huis. Nu ben ik drie dagen in de week op kantoor waardoor de verwarming dan ook niet aan staat. De verwarming lager zetten is een aanrader, want je hoeft natuurlijk niet in je t-shirt in huis rond te lopen. Ook als ik wel thuis ben, heb ik dan ook vaak de verwarming iets lager staan, hoewel mijn vriend het nog steeds bejaardentemperatuur vindt (en ik rillend met twee paar sokken op de bank onder een dekentje zit).
- Minder consumeren. Eten moeten we allemaal, dus ik zou niet minder eten inkopen, maar je zou eens kunnen kijken hoe vaak je nieuwe kleding, schoenen, spullen voor in huis of speelgoed koopt. Heb je bijvoorbeeld écht die nieuwe gadget nodig, of denk je dat omdat de reclames dat zeggen? Hoeveel speelgoed hebben de kinderen in huis? Moet dat nieuw gekocht worden, of kan je het ook heel fijn tweedehands kopen? En hebben ze niet al genoeg? Zeker als het gaat om de kinderen, nemen ouders het niet zo nauw. Want we ‘besparen’ wel op onszelf maar natuurlijk niet op de kinderen. Je kunt je afvragen hoeveel een kind nodig heeft en bedenk dan hoeveel jij vroeger had om mee te spelen. Was je daar gelukkig mee? Als het antwoord ja is, zou je best eens het aantal speelgoed kunnen verminderen, of er niets bij kopen de komende tijd.
- Spaarlampen. IIIIEEEH dat klonk heel lang als iets heel ongezelligs. Alsof je een TL-buis in je woonkamer hing. Dat valt heel erg mee tegenwoordig! Ze hebben sfeer-spaarlampen die ook een warm licht verspreiden en niet die ongezellige, witte kleur hebben. Spaarlampen zijn duurder in aanschaf maar je doet er langer mee en bovendien verbruiken ze minder stroom. Weer een win-win situatie!
- Isoleren. Ook zoiets wat handig is voor je portemonnee en het milieu. Als je huis goed geïsoleerd is, dan scheelt dat het heel erg in energieverbruik. Je kunt ook radiator isolatiefolie kopen. Dat is reflecterend en het reflecteert de hitte die van je radiator af komt, je hangt het op achter elke radiator die je hebt hangen. Handig!
Wat vind jij van deze 6 kleine stapjes naar een groener leven? Zitten er dingen tussen die jij ook wilt overnemen, of vind jij alle 6 de stapjes makkelijk te implementeren in jouw leven?
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie