
Plastic free July & 5 starter tips voor een zero waste lifestyle
De maand juli is begonnen! En dat betekent Plastic Free July, een maand geen of minder plastic gebruiken. Tijdens deze maand probeer je om single use plastic niet te gebruiken of helemaal zero waste te gaan. In dit artikel lees je waarom ik mee doe en tips hoe je mee kan doen aan plastic free july, of hoe je een start maakt met een zero waste lifestyle.
Zero waste – Plastic free July
Inmiddels weten jullie vast al wel dat ik duurzaam probeer te leven. Al inmiddels een aantal jaar proberen wij ook onze afvalhoop te verminderen, door zo min mogelijk plastic te gebruiken. Zo ging ik laatst naar festivals toe met mijn eigen bestek en servetten. Hoewel ik dolgraag zero waste zou willen leven, vind ik een stap naar minder afval en minder plastic verbruik ook al heel belangrijk. Conscious living of een low waste lifestyle vind ik haalbaarder dan een zero waste lifestyle.
Baby steps naar minder plastic verbruik in juli
Zero waste klinkt out of reach, want als je toch afval hebt, dan lijkt het alsof je gefaald hebt. Zero waste betekent immers letterlijk geen afval produceren. En dat is best wel moeilijk. Niet onmogelijk, maar wel heel moeilijk. Dus kies ik voor een duurzame lifestyle waarin zero waste het doel is, niet het middel. Een lifestyle die haalbaar is, voor mij en voor jou. Baby steps! Op weg naar minder plastic in juli. (Geef je hier op: JOIN THE CHALLENGE)
Plastic soep
Minder of geen plastic gebruiken is heel belangrijk, want inmiddels drijft er al 80.000 ton plastic in zee (het grootste plastic eiland heeft een grootte van DRIE KEER FRANKRIJK). Dat zijn microplastics, omdat plastic langzaam uit elkaar valt in kleinere plastic deeltjes, die dan weer in vissen terecht komen, waarvan het plastic uiteindelijk op ons bord en in onze magen belandt. Maar vooral ook rietjes, plastic flesjes, PET-flessen, doppen en plastic zakken. Al dat plastic verstoort de oceaan en de dieren die er leven. Iedereen die het filmpje van de schildpad heeft gezien, weet dat inmiddels wel. Mocht je nog twijfelen, dan heb ik hieronder het filmpje. It’s not a pretty sight, de beelden zijn pijnlijk om te kijken, maar je staat er wel van te kijken wat voor een effect onze rotzooi heeft op andere schepsels.
Het filmpje duurt 8 minuten, bovenstaande is het origineel, maar is viral gegaan dankzij Ladbible die een verkorte versie plaatste: Schildpad wordt gered.
Plastic verdwijnt niet
Het plastic dat overal ter wereld wordt gevonden kan soms nog dateren uit 1970. Plastic gaat gewoon niet weg. Het composteert niet, het verbrokkelt alleen in kleinere stukjes. Weggooien is iets alleen uit het zicht verplaatsen, want plastic gaat dus nooit helemaal weg. Belangrijk om te onthouden!
Zeg nee tegen single use plastic
En daarom heb je plastic free July. Om nee te zeggen tegen single use plastic; plastics die je maar één keer gebruikt. Zoals een plastic tasje om je tomaten in mee te nemen uit de supermarkt. Het plastic waarmee je komkommer is verpakt. Een rietje in je drankje of take away iced coffee. Een flesje water. Of een bakje ijs met een lepeltje erbij. Als je in de supermarkt alleen al rondloopt zie je hoeveel eenmalig plastic er is en hoeveel plastic verpakkingen. Ik word er zelf helemaal gek van hoeveel eenmalig gebruik plastic er bestaat in onze wereld. En ik wil het niet meer.
Daarom sta ik deze maand voor het verminderen van plastic. Met een klein beetje voorbereiding ben je er al! Natuurlijk geef ik je een paar tips hoe je plastic free July kan doorkomen en de plastic berg zelf kan verminderen.
5 tips voor Plastic Free July en Zero Waste Living
Wees voorbereid
Als je eenmaal de keuze maakt, wordt het vrij makkelijk om plastic (en andere spullen) uit je leven te bannen – of om voor een zero waste lifestyle te gaan. Dat heb ik voornamelijk te danken aan voorbereiding. Weet waar je heen gaat en wat je meeneemt. Als ik naar een festival ga neem ik een eigen beker mee, eigen bestek en een servet. Het servet is handig om als servet te gebruiken, maar kan ook dienst doen als een doek om een broodje in te bewaren. Who needs plastic anyway?
Neem tasjes mee als je boodschappen gaat doen.
Canvas tassen of een grote shopper om je boodschappen in mee te nemen. Ik neem zelfs losse groenten en fruit mee om af te rekenen in de supermarkt, zoals tomaten en sinaasappels. Kan makkelijk en niemand kijkt je raar aan! Heel lang heb ik nog de plastic zakjes gepakt, omdat ik dacht dat dit nodig was. Dat is helemaal niet zo. Een andere mindset helpt je een stuk verder. En op de markt is het nog makkelijker om groente en fruit zonder plastic mee te nemen. Kijk nu toch hoe mooi!
Neem een fles mee.
Doe standaard een flesje in je tas. Zo heb je altijd een fles bij je om te vullen met water. Als ik van huis vertrek zorg ik dat mijn Dopper gevuld is. Ik heb nooit meer de behoefte gehad om een plastic flesje water te kopen. En op veel punten kan je kraanwater tappen, ook bij mij in de binnenstad. Heel handig!
Zeg nee.
Ga je buiten de deur eten? Zorg dan dat je nee zegt tegen plastic. Dus geen plastic bakjes om het in te serveren, geen plastic bestek en geen plastic rietje in je drankje. Afhalen in je eigen pannen of bakjes is niet gek, geef het wel even van tevoren aan. (En vaak krijg je stiekem meer!) Mijn moeder herinnerde zich laatst dat als ze Chinees gingen halen toen ze klein was, alle pannen uit de kast werden gehaald en mijn oom op de brommer vertrok om met dampende, volle pannen met heerlijk eten terug te keren. Wanneer hebben we besloten dat dit anders moet? Zeg gewoon nee tegen plastic. Easy peasy.
Wees aardig voor jezelf.
Mijn laatste tip is: wees aardig voor jezelf. Maak je een foutje en heb je weer plastic in huis gehaald? Dat kan gebeuren. Het feit dat je er bij stil staat is al een stap. Volgende keer pak je het weer anders aan. Onthoud dat je wilt verbeteren en niet perfect hoeft te zijn. Want let’s be honest: dat is toch niemand? Ik ook niet. Relax!
Doe jij mee met Plastic Free July?
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een antwoord