wassen met natuurazijn

Wassen met natuurazijn

In mijn zoektocht om duurzamer te leven, heb ik het wondermiddel azijn gevonden. Ik gebruikte schoonmaakazijn al voor het schoonmaken in huis en toen ik op buitenlandse blogs las dat je natuurazijn kan gebruiken als wasverzachter wilde ik ook wel eens wat meer hierover weten.

Natuurazijn in plaats van schoonmaakazijn

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat je géén gebruik moet maken van de huis-tuin-en-keuken azijn die we kennen om de wc mee te poetsen of je tegels af te doen. Dat is schoonmaakazijn, heel erg handig maar niet zo goed voor je was. De azijn die je nodig hebt, is natuurazijn.

Deze natuurazijn kan je ook gebruiken om smaak aan een salade te geven – en als het goed is voor je buik, is het ook goed voor je kleren! In plaats van wasverzachter gooi je gewoon een flinke scheut natuurazijn in het bakje voor de wasverzachter.

Mijn ervaring met wassen met natuurazijn

Je was wordt er inderdaad zachter van en over de geur hoef je je geen zorgen te maken. Ik ruik heel erg goed en ik kan de geur van natuurazijn niet meer bespeuren na een wasje. Je was ruikt gewoon naar… tsja, katoen vermengd met ozon (als je het buiten hebt laten drogen). In ieder geval ruikt het weer helemaal fris, maar niet naar een nepveld met lavendel of een bosje synthetische rozen.

wassen met natuurazijn

Voordelen van wassen met natuurazijn

De voordelen van natuurazijn? Het is vele malen goedkoper dan gebruik maken van de gangbare wasverzachters. En het belangrijkste: je belast de natuur er niet mee omdat er geen synthetische middelen in het riool terecht komen. Heel natuurlijk is het gebruik van natuurazijn. Dus wat je in je wasmachine gooit, is niet schadelijk voor het milieu. Dat is toch een win-win situatie?

LEES OOK  Groen (proberen te) doen

Lees ook mijn blog met 3 tips voor een duurzamer leven, of bekijk de video hieronder.

5 reacties

 • Ilana Astrid

  Helemaal mee eens.

  Ik gebruik om al jaren natuurazijn als wasverzachter. Ook haalt het de resten van het waspoeder uit je kleren, dus nog minder chemicaliën aan je lijf. Het ruikt dus naar schone was, en niet naar waspoeder of parfum. 😊

  Voor mij is het een uitkomst (en goedkoop en milieuvriendelijk) omdat ik allergisch ben voor chemische parfums.

  Nog een effect dat azijn heeft is: het zet de kleur vaster. Je kleuren blijven langer echt en ze geven minder af. Het is geen paardenmiddel op dat gebied, maar het helpt wel, en dat maakt dat je je kleding langer kan dragen en het wassen makkelijker is.

  Allemaal plussen!

  • Nancy

   Vind ik ook! En je zal het niet raden, maar juist vanochtend lees ik een artikel over dat azijn slecht zou zijn voor je wasmachine… Ik kan het me niet voorstellen eigenlijk.
   Wat gebruik jij als wasmiddel? Ik wilde mijn eigen wasmiddel gaan maken, maar ook daarbij stond aangegeven dat je dit beter niet kan doen. Ik gebruik op dit moment was schillen en ook baking soda. Mijn Ecover wasmiddel is namelijk op. Ik had al een recept gevonden, maar daarvoor moet je zeep gebruiken en naar het schijnt zorgt dit juist voor ‘build up’ op je kleding. Ik wil mijn kleding natuurlijk niet vies maken, dus twijfel een beetje of ik het nog zelf moet maken, of niet.

 • Ilana Astrid

  Als azijn slecht zou zijn voor de wasmachine, zou mijn wasmachine niet al 10 jaar oud moeten zijn! Hij doet het nog prima, dus het lijkt me onzin. Misschien hebben ze het over schoonmaak azijn. Dat is veel sterker. Wij gebruiken natuurazijn, die je in de salade kan doen en zo.

  Ik gebruik eigenlijk nog steeds borax om de was mee te doen. Heerlijk! Dat was jaren te koop bij de zelf-zeep-maak winkeltjes op het internet of bij de drogist/apotheek. Maar langzamerhand is het moeilijker te krijgen. Vroeger verkochten ze dat om de luiers in de wassen, omdat het 100% hypoallergeen is. Ik bestelde het bij de drogist in een Tendo doos, maar dat is er niet meer. Ik weet niet precies waarom. Ik bestel het nu in Engeland, dus dat is misschien niet handig voor jou.

  Ik zie wel overal recepten voor Castile vloeibare zeep (100% natuurlijk) met soda en natriumbicarobnaat. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik gebruik wel Castile vloeibare zeep voor de afwas. Ruikt nergens naar (beetje oliachtig) en maakt geweldig schoon. Ik gebruik dat voor alles dat gesopt moet worden. En samen met zilversoda begruik ik het in de afwasmachine, met azijn als glansmiddel(!).

  Het lijkt me wel een idee om een wasmiddel te maken/combineren met Castile zeep. Je kan de Castile zeep makkelijk bestellen bij allerlijk zeepwinkeltjes op het internet. Zij gebruiken het vaak als basiszeep (vloeibaar).

  • Nancy

   Ik denk dat je gelijk hebt, ze zullen het wel over schoonmaakazijn hebben en ik gebruik inderdaad natuurazijn als wasverzachter. Borax heb ik wel van gehoord, maar dat kan je dus bijna nergens krijgen in NL? Dat is onhandig… En als je het bestelt in Engeland, haal je het dan zelf op of laat je het thuis bezorgen (shipping)?
   Oh en wat jij zegt over castile en zilversoda in je vaatwasmachine. HEMELS! We moeten echt recepten gaan uitwisselen 😉 Mijn oude vaatwastabletten zijn bijna op (ik heb ooit flink ingekocht) en dan zal ik iets anders moeten hebben. En waar haal jij castile vloeibare zeep? Bestel je dat ook? Ik zal eens gaan kijken morgen bij onze natuurwinkel. Leuk hè zo’n wereld vol groene alternatieven. Wat leuk om te weten dat jij dat ook doet.

   • Ilana Astrid

    Ja de wereld wordt groener, gelukkig!

    Ik koop de Castile zeep altijd hier: https://www.online-zeepwinkel.nl/a-26754260-3518708/vloeibare-zeep/vloeibare-basiszeep-100-natuurlijk-zonnebloem-kokos-biologisch-ggb08/

    Ze hebben vele opties en leggen precies uit wat er wel en niet inzit. Maar als je Castile zeep invoert in een zoekmachine, krijg je veel webwinkels die het verkopen, dus je hoeft je niet dood te staren op deze. Ik heb er prima ervaring mee, dus blijf ik klant.

    Ik gebruik de vloeibare zeep zonder poespas voor afwas en schrobben. Voor in de vaatwasser gebruik ik zilversoda in het bakje met een eetlepel Castile zeep, en het glans middel vakje vul ik met een beetje natuurazijn. Dat werkt geniaal.

    De borax bestel ik in Engeland. Dat is dan binnen een week hier aan de deur. Helemaal geen probleem, maar ik zoek nog verder naar wat hier te koop is om waspoeder te vervangen. Wel jammer, want borax is echt geweldig en totaal hypoallergeen.

    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.