flashback friday studeren

Flashback Friday: Studeren

De studenten zijn weer begonnen! Als jij al geruime tijd werkt, ben je bijna vergeten dat het begin september is en de scholen weer zijn begonnen. Beter: De Hogescholen en universiteiten zijn weer gestart! Wat is er ook alweer zo leuk aan studeren?

Vrijheid

De immense vrijheid die je hebt is misschien wel de mooiste herinnering aan mijn studententijd. Mijn moeder riep altijd: Geniet er maar van nu het nog kan! Daar had ze gelijk in en ik probeerde ook het meeste uit mijn tijd te halen, een soort #YOLO avant la lettre om het maar zo te zeggen. Als ik geen zin had om naar een college te gaan, dan bleef ik gewoon weg. Zo kon ik niemand irriteren en zo kon ik mezelf ook niet tot last zijn. Mijn cijfers waren van mijzelf afhankelijk en ik betaalde zelf mijn collegegeld; dus wie had er wat over te zeggen? Daarnaast nam ik wel eens een reisje naar een plek tijdens het schoolseizoen – ik was nu eenmaal niet afhankelijk van alles wat er op school gebeurde. We hadden soms schooldagen waar we zelf konden beslissen hoe laat we begonnen met een samenwerking in teamverband. En ik kan me nog herinneren dat mijn algehele idee omtrent naar school gaan het volgende was: Als ik een trein vóór 8 uur moest hebben dan ging ik niet. Ha! Was dat nu nog maar zo!

Nooit moe

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik merk wel dat ik in al die jaren dat ik werk  vermoeider ben geworden. Vroeger niet, ik had energie voor 10. En al helemaal toen ik studeerde. Ik weet niet of het te maken had met die treinregel (vast wel) of het feit dat ik überhaupt meer kon uitslapen – maar ik was nooit moe. Ik was nooit te flauw of te moe om thuis te blijven. Ik was het liefst O-VE-RAL bij. Wat me brengt bij het volgende punt:

LEES OOK  13 November - Preparations

Fear of missing out

Tegenwoordig hoor je wel eens van het fenomeen ‘Fear of Missing Out’. Daar heb ik NU wel eens last van, vroeger totaal niet. Ik leefde compleet in het moment en was totaal niet pissig als ik iets anders had gemist. Ik was gewoon altijd wel iets aan het doen en dat maakte me happy. Ik kan me niet herinneren dat ik elke week de kroegen onveilig maakte, maar wel voldoende. Veel vrienden kreeg ik daarentegen nooit mee. Nee, die bleven liever thuis met een theetje op de bank. Vond ik flauw en saai toen. Nu ook.

flashback friday studeren

Brainfart

Nooit last van een brainfart. Altijd fris en scherp! Ik heb nu wel eens dat ik de trap op loop, boven kom en denk: Huh? Wat ging ik ook alweer doen? BRAINFART! Daar had ik in mijn studententijd totaal geen last van want ik was iedere dag wel iets aan het bijleren. Mijn hersenen werden nog genoeg getraind. Tegenwoordig train ik mijn hersenen amper meer. Mijn werk kan ik bij wijze van spreken slapend doen (iets met terugkerende projecten) en mijn reguliere leven is ook meer van hetzelfde (boodschappen doen, wasje draaien, huis schoonmaken etc.) – ik hoef niet meer zo veel na te denken als vroeger. Het gave is juist dat je hersenen als een spons werken en onnoemlijk veel informatie opnemen als je studeert. Je wordt uitgedaagd – dat is toch wel heel erg gaaf!

Nieuwe vrienden

Met elk semester kan het zomaar zijn dat je weer nieuwe colleges krijgt of gemengd wordt met andere klassen. Je leert zo veel nieuwe mensen kennen. Hoeveel mensen leer jij sinds je werkt kennen per jaar? De meesten kunnen het op één of twee handen tellen. Studenten kunnen elk jaar meer dan 100 nieuwe Facebook vrienden toevoegen 😉 Je wereld wordt kleiner als je werkt – dat is iets dat zeker is.

LEES OOK  Birthday in retreat

Feesten en trends

Je bent altijd op de hoogte van de beste feestjes en daarnaast zitten studenten bovenop alles wat leuk is. Zij weten wat de nieuwste trends zijn nog voordat de trendwatcher ze heeft herkend. Studenten zijn jong en vernieuwend!

Studeren is mooi

Er zitten zo veel leuke punten aan studeren. Dan vergeet je voor het gemak even alle stress rondom tentamens en die onnoemlijk irritante scriptie die iedereen, geen uitzonderingen, op een gegeven moment het raam uit wil smijten. Gelukkig zijn dat maar korte opnames van het studentenleven, want oh wat is dat leven toch mooi.

 

Nu je dit allemaal hebt gelezen en een flashback naar je eigen studentenleven kreeg (vertel er meer over in de comments!) vraag ik me af: Welke studie zou jij nog willen doen als geld, tijd en andere zorgen niet tellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.