
Hoe je succesvol gewoonten aanleert of hoe je voornemens wel lukken
Ieder jaar schrijf ik een paar voornemens op voor het nieuwe jaar en soms komt er wat van terecht maar soms ook niet (hier nog meer bewijs). Gelukkig word ik er niet verdrietig van zodat ik op Blue Monday met een beteuterd gezicht naar mijn goede voornemens kijk die in rook zijn opgegaan. Toch is het handig om te weten hoe je die nieuwe voornemens in goede actiepunten kunt omzetten. Daarom deel ik graag met jou hoe je succesvol gewoonten kan aanleren.

Succesvol gewoonten aanleren
Tijdens mijn vakantie naar Thailand in 2016 las ik Better than Before (volg me hier op Goodreads), ofwel Steeds Beter van Gretchen Rubin. Hierin beschrijft ze verschillende karaktertypen en waarom ze bepaalde dingen wel of niet willen doen. Soms heb je namelijk meer nodig dan alleen een voornemen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Door jezelf te leren kennen weet je welke methodes het beste werken voor jou.
In deze video deelt Gretchen 4 manieren om succesvol nieuwe gewoonten te krijgen.
Dankzij het boek Steeds beter ben ik tot de conclusie gekomen dat ik soms voornemens niet meer uitvoer, omdat ik er het nut niet van in zie. Of omdat ik gewoon een rebel ben en geen zin heb om een door mijzelf, of door een ander, opgelegd voornemen uit te voeren. Dus probeer ik niet tegen mijn natuur of mijn karakter in te gaan. Ik ben een heel erg trouwe vriendin, dus als jij vraagt of ik iets voor je wil doen en ik zeg ja – reken dan maar dat ik het voor je doe! Voor mezelf? Not so much.
Hoe voornemens lukken
Door dus te weten wat werkt voor mijn karakter kan ik goed indenken hoe goed een voornemen zal slagen bij mij. Bovendien stel ik niet te grote doelen en zorg ik dat mijn voornemens meetbaar zijn. Dit zijn trucs waarmee je jezelf kan motiveren om je voornemens vol te houden. Misschien wil je meer sporten en weet je van tevoren dat je beter gedijt als een ander met je meegaat, omdat je dan een extra stok achter de deur hebt om niet op te geven. Dat is goed! Zo zorg je voor continuïteit en weet je je voornemen langer vol te houden.
Verklein je voornemen naar een haalbaar doel
Net had ik het al over het maken van niet te grote doelen. Is je voornemen om gezonder te leven? Dat klinkt veelbelovend en tof dat je dit als prioriteit ziet! Alleen maak het niet te vaag, maar zo duidelijk en zo helder mogelijk voor jezelf. Waarom wil je gezonder worden? Denk daar eerst eens goed over na. En bedenk dan wat je zou willen doen om gezonder te worden.
Voorbeeld voornemen maken
Dat zouden bijvoorbeeld de volgende dingen kunnen zijn: afvallen, gezond eten, meer bewegen. Dat kan je dan opsplitsen in de volgende zaken: elke vrijdag een mealplanning maken voor de komende week zodat je op zaterdag verantwoord boodschappen kunt doen en niet doordeweeks op het laatst moet beslissen wat je gaat eten en eindigt met een magnetronmaaltijd, elke dag een stuk fruit eten, voor half januari inschrijven bij een sport, elke dinsdag en donderdag sporten met een vriendin, elke vrijdag naar de fysiotherapeut voor je lichamelijke beperking, op zaterdag een cheat day. Als je al deze dingen doet, zul je zien dat je vanzelf gezonder leeft en wellicht zelfs een beetje afvalt! Zo lang je straks maar gezond en vrolijk in je vel zit!
Onthoud dat dit een schema is dat je waarschijnlijk de rest van je leven zult aanhouden. Je kunt altijd ervoor kiezen om later in je leven hier iets aan toe te voegen of iets te laten zitten omdat het niet meer bij jou of je leefstijl past. Dit was slechts een voorbeeld hoe je zo’n groot vaag doel naar iets haalbaars kunt omzetten zodat je goede voornemens lukken!
De volgende keer deel ik graag mijn voornemens voor 2022. Lees hier mijn oude voornemens van 2014, 2015, 2016, 2020. Wat zijn jouw voornemens voor 2022?
Geef een antwoord