Quote Kristin Neff Treat yourself as you would treat a good friend

Lief zijn voor jezelf – Treat yourself as you would treat a good friend

Vandaag wil ik het graag hebben over lief zijn voor jezelf. Dankzij een mooie quote van Kristin Neff, die geïllustreerd is door Deborah Schaaf, raakte ik geïnspireerd.

Treat yourself as you would treat a good friend

Waarom heb ik deze quote vandaag uitgekozen? Omdat ik zie dat veel mensen heel zwaar en hard voor zichzelf zijn. Ze moeten heel veel van zichzelf: zich niet zo aanstellen, even de schouders eronder zetten, niet klagen, blijven doorgaan, niet verdrietig worden, zichzelf niet laten kennen, harder werken, beter zijn…

En daarnaast zijn we soms ronduit onaardig voor onszelf. Zoals: ‘ik kan dat toch niet, mijn verhalen slaan nergens op, niemand wil vrienden met mij zijn, ik ben lelijk, wie denk je wel niet dat je bent’, om zo maar een paar gedachten op te noemen.

En dat is zonde, want hoe zien jouw vrienden jou eigenlijk? Geen van je vrienden zal zeggen: “Jeetje, daar heb je dat zeikmens weer”. Of: “Wat ben jij lelijk”. (Als ze het wel zeggen, is het tijd voor nieuwe vrienden.)

quote kristin neff treat yourself as you would treat a good friend

Echte vrienden zijn aardig en weten je aan te moedigen, weten je sterke en zwakke punten te benoemen en aan te geven dat je met je sterke punten, die zwakke zo hebt uitgeschakeld! Ze spreken met liefde tegen je, moedigen je aan en hebben vertrouwen in je. Ze geloven dat je het kan en bovendien zien ze het goede en mooie in jou.

Lief zijn voor jezelf in retraite

In 2013 ging ik in retraite in Zuid-Frankrijk en kreeg ik gedurende die week yogalessen, schrijflessen en meditatielessen. En tijdens die meditatielessen/schrijflessen kregen we als opdracht om op te schrijven wat we allemaal niet kunnen, waar we allemaal onzeker over waren, wat onze innerlijke criticus allemaal tegen ons zegt.

LEES OOK 

Newsflash: die inner critic is het gemene stemmetje dat we allemaal met ons meedragen, die altijd alles beter weet en vooral altijd weet dat je nergens goed in bent. Dat stemmetje laten we veel te vaak toe, want we kennen bijna alleen dat stemmetje. Iedereen kent het stemmetje en iedereen heeft dat stemmetje.

Daarnaast laten we te weinig onze innerlijke vriend toe, onze inner friend die ons toefluistert dat we het allemaal wel aan kunnen, dat we niet aan onszelf hoeven te twijfelen en al helemaal niet onzeker hoeven te zijn.

Dat is hoe ik deze quote van Kristin Neff lees, want niet alleen je daden maar ook je gedachten moeten in lijn zijn zoals je met een goede vriend zou omgaan. Je mag aardig tegen jezelf zijn en je mag lief zijn voor jezelf, want je verdient het als geen ander.

Ik ga daarom vandaag extra lief voor mezelf zijn en prijs me even flink de hemel in, gewoon omdat het kan. Bovendien werkt het motiverend! Ik ga naar de kapper om mezelf lekker te (laten) verzorgen en daarna pak ik er een boek bij.


Wat doe jij om lief zijn voor jezelf in de praktijk te brengen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.