Mijn boekentips van 2020 – boeken om te lezen tijdens de pandemie
Afgelopen jaar stond in het teken van het coronavirus. We kunnen wel proberen het te negeren en het er niet over hebben, maar het is onmogelijk. Ik werkte thuis en kwam minder buiten de deur. Dus wat deed ik met die extra uren? Lezen! Dit zijn mijn boekentips van 2020, deze boeken las ik tijdens de pandemie.
Ik las in totaal 32 boeken in 2020 en ja dat is volledig te wijten aan de extra uren die ik had. Als je ineens niet meer naar horeca en theater kunt (een van mijn lievelingshobby’s) dan heb je meer tijd over voor je hobby’s aan huis. Bij mij zijn dat tuinieren en lezen. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik 32 boeken zou lezen, maar het ging verbazingwekkend snel. Er zaten wat pareltjes tussen. Ik deel hieronder alles wat ik heb gelezen en deel daarna mijn boekentips van 2020.
- Dr. Sleep – Stephen King
- Harry Potter en de Geheime Kamer – J.K. Rowling
- Ontspullen – James Wallman
- Hoe je stopt met plastic – Will McCallum
- Zeg nee tegen afval – Harriet Dyer
- Opgeruimd! – Marie Kondo
- Body Book – Cameron Diaz
- Plat du Jour – Martin Bril
- Power your happy – Lisa Sugar
- Seeking slow – Melanie Barnes
- Onder moeders vleugels – Louisa May Alcott
- Domweg gelukkig, in de Dapperstraat – Gedichtenbundel
- De Cirkel – Dave Eggers
- Station Elf – Emily St John Mandel
- Work hard, travel harder – Suzanne van Duijn
- Lykke – Meik Wiking
- The Witcher, De laatste wens & Het zwaard der voorzienigheid – Andrzej Sapkowski
- Destination Simple – Brooke McAlary
- Het schaduweffect – Deepak Chopra e.a.
- Good morning, good life – Amy Schittauer Landino
- Het tij keren – Joke J. Hermsen
- Het water komt – Rutger Bregman
- Oom Otto’s Truck – Stephen King
- Bint – Ferdinand Bordewijk
- Damn, Honey het boek – Marie Lotte Hage en Nydia van Voorthuizen
- Weg ermee – Dennis Storm
- Dagboek van een dienstmaagd – Margaret Atwood
- The life changing magic of not giving a fuck – Sarah Knight
- Instaproof – Kirsten Jassies en Joyce Nafzger
- Clanlands – Sam Heughan & Graham McTavish
- Calm Christmas – Beth Kempton
- Be more sloth – Allison Davies
Boekentips van 2020
Dr. Sleep
Dr. Sleep is het vervolg op het eerdere boek The Shining van Stephen King. Eerlijk gezegd las ik met name dit boek omdat de verfilming uit kwam en ik hier naartoe zou gaan met een vriend. Wat bleek: toen we zouden gaan draaide de film niet meer in de bios en was het onmogelijk om hem in onze buurt te zien. Dus las ik het boek op een rustig tempo uit. Het gaat over de volwassen Danny die in contact komt te staan met een meisje die ook helderziend is. Een groep mensen zit achter haar aan en willen haar vermoorden. Kan Danny zijn zware jeugd achter zich laten en het meisje helpen? Je leest het in dit boek.
Harry Potter en de Geheime Kamer
Harry Potter staat op ieder zijn lijstje met beste boeken, dat weet ik zeker. Maar omdat ik nog een Harry Potter virgin ben, is dit voor mij de eerste keer. Ik las dit boek in het vroege voorjaar en heb er van genoten. Natuurlijk zijn er reviews met heel uitgebreide informatie, die zou ik zeker opzoeken als ik jou was. Ik heb gewoon genoten van de kleine vormen van wisdom die gedeeld worden. Vooral aan het einde van dit boek door Professor Perkamentus.
Uit onze keuzes blijkt wie we werkelijk zijn Harry, veel meer dan uit onze talenten.
Opgeruimd!
Dit boek heb ik inmiddels meerdere keren gelezen en het blijft een geweldig goed boek als je van minimalisme houdt en wil weten hoe je een systeem begint om het beste spullen op te ruimen. Het draait om het principe gelukkig worden van je spullen en dat is natuurlijk de bedoeling als je om je heen kijkt. Dat de spullen die in je leven zijn, je nuttig dienen of je ook daadwerkelijk happy maken.
Ik begon overigens het boek te lezen omdat ik de Netflix serie met Marie Kondo opnieuw begon te kijken. Ik krijg altijd zin om het hele huis aan te pakken. Niet dat ik dat heb gedaan, maar het is altijd goed om weer eens wat spullen of een categorie kritisch te bekijken.
Plat du Jour
De columns van Martin Bril doen me altijd aan de zomer denken. Dus zodra de eerste zonnestralen er zijn, lees ik vaak een paar van zijn columns of andere boeken met columns. Ik heb een hele reeks in mijn kast staan en die gaan wat mij betreft nooit weg. Als ik ook maar het gevoel van Frankrijk wil hebben, hoef ik maar een column van Martin erbij te pakken en ik waan me in la douce France.
Onder moeders vleugels
Deze klassieker had ik nog nooit gelezen maar vond ik een heerlijke read. Het is eigenlijk een meidenboek en geweldig als je precies in die jaren tussen kind en volwassene in zit. Het gezin March, bestaande uit alleen dochters en vader en moeder (waarvan vader aan het front is tijdens de Burgeroorlog), is creatief, onstuimig, lief, dromerig maar weten ook van aanpakken. In dit boek komen romances voor, vriendschappen en hoe je omgaat met volwassen worden. Het is een Amerikaanse, feministische klassieker en ik heb genoten van dit boek.
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat
Deze bundel heb ik een behoorlijke tijd in mijn bezit gehad, o.a. vanwege de lockdown. En het bracht me onwijs veel geluk. De bundel werd me aangeraden door Ellen Deckwitz in haar boek Olijven leren eten; een boek over het leren lezen van poëzie. Aangezien mijn master scriptie ging over het beleven van poëzie ben ik me meer in gedichten gaan verdiepen. En dit is een aanrader! Domweg gelukkig, in de dapperstraat bevat een beknopt overzicht van de beste, mooiste, bekendste gedichten uit de Nederlandse literatuur. Van de elfde eeuw tot en met 1988.
Je ziet mijn enthousiasme over de gedichten op Instagram waar ik enkele gedichten heb voorgedragen. Kijk vooral even bij mijn highlights Boeken 2020. Overigens moeilijk om dit exemplaar te kopen, maar ongetwijfeld kan je hem lezen via je bibliotheek. Zo heb ik het ook gedaan!
Station Elf
Dit boek wilde ik lezen na het zien van een video van Sanne van Books and Quills (bekijk haar video op YouTube!) waarin ze apocalyptische boeken aanraad om te lezen tijdens de pandemie. Station Elf gaat over een griepvirus dat 99% van de populatie uitroeit. De beschaving as we know it gaat ten onder en we lezen mee in twee soorten van het verhaal. Tijdens het begin van de pandemie en als de pandemie inmiddels over is en men een nieuw leven heeft opgebouwd en de nieuwe wereld weer bedreigd wordt.
The Witcher
Begin 2020 was ik in de ban van The Witcher. Het spel heb ik nooit gespeeld, maar de serie heb ik wel gekeken. Alles waar Henry Cavill in speelt wil ik graag zien (kom op, heb je wel gezien hoe sexy die man is?!). The Witcher is een fantasyverhaal. Het gaat over een man, een Witcher, die voor zijn beroep monsters opspeurt en afslacht. De serie vond ik helemaal geweldig, maar de afleveringen begreep ik soms niet zo goed. Nu ik het boek heb gelezen wat eigenlijk meer losse verhalen zijn – snap ik de serie ook beter. En blijk ik het een heel leuk verhaal te vinden en ben ik superbenieuwd hoe het allemaal zal aflopen!
Good morning, good life
Een productiviteitsgoeroe, daar hebben we er toch al genoeg van? Ja maar dan heb je Amy Landino (Schmittauer) nog niet leren kennen. Zij praat met je alsof je one of the girls bent. Ik volg haar al jaren op YouTube en wist dat ik dit boek wilde lezen. Ze is the queen als het gaat om vroeg opstaan (elke dag om 05:00 uur!) niet omdat ze een ochtendmens is, maar omdat ze die tijd wil gebruiken om dingen voor haarzelf te doen en gestructureerd aan haar business te werken.
En zij vindt dat iedereen die macht moet hebben om achter het leven aan te gaan dat zij willen! Met Good morning, good life rekent ze af met smoesjes en kan jij je persoonlijke recept maken hoe jij de ochtend kunt omtoveren tot een magische tijd where you can go after the life you want.
Bint
Klassieker eerste klas! We luisterden dit dunne boek op de terugreis van Zuid-Frankrijk naar Nederland. Bint is een aanklacht tegen de maatschappij van die tijd, als je kijkt in welke tijd het geschreven is weet je waar die aanklacht tegen is. Maar ook nu is het boek nog actueel. Je haalt er altijd wel iets uit.
Het gaat over Bint, een directeur die zijn school tuchtigt op een manier zodat iedereen precies naar hem luistert. De nieuw aangenomen onderwijzer is erg te spreken over de manier waarop Bint respect afdwingt en tucht hoog in het vaandel heeft staan. Leraar De Bree belooft dat het vanaf nu oorlog is met de klassen, om die tucht af te dwingen. Maar als een leerling zelfmoord pleegt, neemt Bint plots ontslag. Waardoor De Bree zich afvraagt wat daar precies voor reden achter zit.
Weg ermee
Ik heb dit boek als re-read gelezen in 2020. Dit is zo’n boek dat je keer op keer op keer op keer kunt lezen. Er staat altijd weer iets in wat je aanspreekt. Het boek Weg ermee is geschreven door Dennis Storm die ook in zijn voorwoord al zegt dat hij een boek maakte dat steeds groter en dikker werd. En dat hij als minimalist terug wilde naar de essentie.
Precies dat, teruggaan naar de essentie, is wat hij heeft gedaan met dit boekje. Je leest het zo uit, maar je haalt er altijd waardevolle informatie of inzichten uit over minimalisme of onze vreemde relatie tot spullen en consumeren. Heel waardevol!
Dagboek van een dienstmaagd
Toen ik de eerste afleveringen van de serie keek, wist ik dat ik het boek eerst wilde lezen. Dus haalde ik het boek bij de bibliotheek. Dit boek is eng, omdat je het gevoel hebt dat zoiets ook in onze maatschappij zou kunnen gebeuren. Onderdrukking, dom houden van mensen, informatie achter houden, gefluister, spionage, het kan allemaal langzaam in onze maatschappij indringen. Er hebben niet voor niets jarenlang mensen achter het ijzeren gordijn geleefd met de wetenschap dat je altijd moest oppassen met wat je zei. Die ervaring heeft de schrijfster gebruikt voor dit boek, waarin het volledig uit de hand loopt.
Een gelovige groep pleegt een coup waardoor vrouwen geen recht van spreken meer hebben en zij worden toegewezen aan de staat en hun diensten moeten verlenen. Sommigen moeten naar koloniën waar ze giftige stoffen moeten opruimen en een pijnlijke dood zullen sterven. Anderen moeten schoonmaken in huizen, eten klaarmaken of… dienstmaagd worden. Vanwege de milieuvervuiling zijn vrouwen doorgaans onvruchtbaar geworden. De paar dames die wél kinderen hebben kunnen krijgen zijn nu ‘gemarkeerd’ als dienstvrouwen die stelselmatig en ritueel verkracht worden door hoge officieren zodat zij een gezin kunnen beginnen. We lezen hoe een dienstmaagd haar tijd in het regime meemaakt.
Mijn boekentips van 2020: welk boek raad jij mij aan om te lezen in 2021?
Dit waren mijn boekentips van 2020. Inmiddels heb ik een nieuwe challenge aangemaakt, maar met de pandemie die maar voortduurt merk ik dat ik er de puf niet voor heb. Ik vraag me wel eens af: is het nog leuk om zo veel boeken te lezen, of doe ik het om een lijstje af te kunnen werken?
Gelukkig lees ik tot nu toe alleen boeken die ik leuk vind en probeer ik me niet te veel aan te trekken van wat ik zou moeten doen of moeten lezen. Welke boekentips zou jij mij aanraden? Is er een boek dat ik móet lezen (omdat het mooi is, je denkt dat het heel waardevol is voor mij)?
Dit vind je misschien ook leuk
- Bekijk hier mijn Outlander boekentip.
- De mooiste (kinder)prentenboeken.
- De best gelezen blogartikelen van 2020.
Volg me op Instagram, of bekijk een leuke video op YouTube.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie