haasten en onthaasten quote igor stravinsky

Haasten en Onthaasten

Haasten, daar ken ik wel het een en ander van. Tijdens de oudejaarsconference van ’99 van Youp van ’t Hek opende hij met een lied met de volgende tekst:

We zijn druk, we zijn druk,
We zijn niet te stuiten druk.
En waarmee dan, ja waarmee dan?
Uitsluitend met geluk (ja uitsluitend met geluk)

In essentie is het allemaal waar, we zijn tegenwoordig allemaal druk. Hoe dat nu zit met al dat haasten…

Druk, druk, druk

Het is echt niet zo dat iedereen maar rustig is. Nee eigenlijk alleen maar druk. Ze doen een studie naast hun fulltime baan en proberen ook nog te gaan stappen op studentenavond. Ze hebben een gezin en lopen elke naschoolse activiteit met hun kroost af, komen zelf strak uit de sportschool en zien hun vrienden regelmatig. Ze staan op midden in de nacht om de baby te voeden en staan de dag erna strak op een feestje tussen de hipsters.
Druk. Druk doende dan. Want echt druk zijn we niet, want we kunnen de druk gewoon van de ketel halen. We hoeven niet te haasten, je kan er ook voor kiezen om te onthaasten.

(Ont)haasten

Ik heb al lang geleden die keuze gemaakt om niet langer meer mee te willen rennen of me op te laten jagen. Maar soms ga ik er net zo hard in mee, want ik ben ook maar een mens. Ik probéér alleen niet meer te haasten. Ik weet namelijk dat ik er geen leuker mens van word. Ik wil best nog wel hip gevonden worden, ook door mijn vrienden en vriendinnen. Maar koste wat het kost, dat niet meer. Het kost me namelijk onnoemlijk veel energie en mijn goede humeur. Mijn creativiteit en positiviteit. En zijn dat nu net de dingen waar ik op leef! Ik ben dol op spontaan kunnen doen (zoals tickets kopen voor een convention of een lastminute trip naar Parijs) en als je altijd maar aan het haasten bent, blijft er minder ruimte voor die dingen. Dan is er een geen plaats voor lummelen, jezelf vervelen of ineens een aha moment hebben. Want elke minuut is minutieus ingepland en ingedeeld in je overvolle agenda.

LEES OOK  6 November - Doves

haasten en onthaasten quote igor stravinsky

Dus om met Igor Stravinsky te spreken:

Ik heb geen tijd om me te haasten.

Vandaag koos ik ervoor om op mijn vrije dag één ding in te plannen: Ik ging naar de Ikea. En verder? Had ik tijd om wat voor me uit te staren en weer tot nieuwe inzichten te komen. Soms is het belangrijk om naast al dat haasten, even te onthaasten.

Doe jij dat ook wel eens?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.