Verslaafd aan je smartphone en hoe je smartphone gebruik vermindert
In deze tijden van corona weet ik één ding zeker: ik heb een veel hogere schermtijd. Nog niet eerder zag ik hoe veel tijd ik doorbreng op het ding, mijn persoonlijke gateway naar nieuws, kiekjes van vrienden, gezellige virtuele borrels, interessante video’s of mooie instagram posts. Verslaafd aan je smartphone zijn was ook voor het coronatijdperk een probleem. Hoe weersta je de verleiding van bijvoorbeeld social media?
150x per dag je mobiel checken
Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld onze mobiel 150 keer per dag checken. Dat betekent dus dat als je 8 uur per nacht slaapt, dat je 9x per uur je telefoon checkt als je wakker bent! Daarnaast ligt de gemiddelde schermtijd tussen de drie tot vijf uur per dag (wereldwijd). Mijn telefoongebruik is wisselend, van 2 uur tot 4 uur per dag. En dat vind ik onwijs veel! Zeker als je kijkt naar hoe vaak we onze telefoon checken en hoeveel tijd we gemiddeld doorbrengen op die telefoons.
Datacollectie en algoritmes
En het doorbrengen van zo veel tijd op onze smartphones, dat is te danken aan datacollectie en algoritmes die ervoor zorgen dat je blijft scrollen. Dankzij datacollectie weten apps wat je leuk vindt en dankzij algoritmes krijg je constant iets nieuws te zien en wordt je op nieuwe content gewezen. Elke app is zo gemaakt dat ze je verleiden om zo veel mogelijk tijd door te brengen. En dat doen ze door verslavende elementen toe te voegen.
Daar is het algoritme dus op gebrand: jou zo lang mogelijk gebruik laten maken van een platform. En dat lukt vaak heel goed, want laten we eerlijk zijn: social media is nog vrij nieuw en begrenzing kennen we nog niet. We zijn al verslaafd of raken makkelijk verslaafd. We wisten immers niet dat je aan zoiets verslaafd kon raken.
Zitten is het nieuwe roken
Nu klinkt dat je misschien wel erg heftig in de oren: verslaafd zijn aan je telefoon. Maar ik vergelijk mijn hunkering naar social media platforms aflopen bijvoorbeeld met roken. Als het ochtend is wil ik graag weten wat er allemaal gebeurd is. En ja, ik ben ook heel eerlijk: als social media expert vind ik het leuk om te zien welke trends er allemaal zijn, maar ook is het flatterend om likes te krijgen. I am only human, after all. Niks om je voor te schamen dus!
Dat gevoel zou je kunnen vergelijken met de eerste sigaret die rokers in de ochtend willen. Ze hebben er zin in en vinden het een fijne manier van de dag starten. Als zitten het nieuwe roken is, dan zou ik willen zeggen dat social media of smartphonegebruik het nieuwe roken is. En wat voor effecten heeft smartphone gebruik of social media op je?
Negatieve effecten smartphone gebruik
De negatieve effecten van veel op je smartphone zitten komen nu pas aan het licht. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren een negatiever zelfbeeld hebben vanwege de stroom berichten op social media met perfecte plaatjes en gestroomlijnde lichamen. Kinderen groeien krom; ook wel bekend als de ’tablet-nek’ of ‘iPad-rug’. Onze concentratie is verminderd, we slapen slechter (Garett, Liu & Yang, 2018) en we zijn minder gelukkig (Satici and Uysal, 2016). Best heftige conclusies die uit studies zijn voortgekomen!
Persoonlijk merk ik dat ik vooral vind dat mijn dagen voorbij vliegen. Moet je voorstellen wat ik allemaal met die 2 tot 4 uur per dag zou kunnen doen als ik die niet zou gebruiken voor het scrollen over social media. Ik zou meer boeken kunnen lezen, een nieuwe hobby beginnen, ik zou eindelijk fotoalbums kunnen maken, mijn huis opruimen, ik kan dagelijks naar een moestuintje, vrijwilligerswerk doen, of die toffe serie kijken.
Tips om je smartphone gebruik te verminderen
- Houd de verleiding in toom: out of sight, out of mind. Door je telefoon in een la te leggen krijg je ook geen impuls om hem erbij te pakken als je jezelf verveelt.
- Stel jezelf de vraag: waarom ga je zoveel met je mobiel om en hoe ga je met je mobiel om? Als je dat helder hebt weet je ook wat je triggers zijn om je smartphone te gebruiken. Zo pak ik mijn mobiel als automatisme (in de ochtend als ik net wakker ben) en als ik me verveel.
- Zet notificaties uit. Zo word je niet tussentijds gestoord door lokkende piepjes. Dat heeft mij al een boel rust gegeven.
- Installeer een app die je gebruik bijhoudt en stel limieten in. Zo wordt je er op gewezen dat je maximale aantal minuten op Instagram er al op zitten.
- Ga eens naar buiten zonder telefoon. Je kunt dan echt aanwezig zijn.
- Leg je smartphone ’s nachts ook ‘in bed’. Neem hem niet mee naar de slaapkamer om blauw licht te verminderen en tot rust te kunnen komen. Anders lig je gegarandeerd langer wakker.
Ik ben benieuwd wat zou jij met extra tijd doen?
Dit vind je misschien ook leuk:
- 5 dagen bewust met je mobiel omgaan
- Wat 3 weken offline met je doet
- 30 dagen ontspullen
- 5 tips om meer te lezen
- Pandemie boekentips
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie