Voornemens die niet lukken – Hoe lukken ze wel?
In december maak je een lijstje van wat je wilt doen. Het zijn je voornemens voor het nieuwe jaar. Of je start in september, omdat het na de zomer voelt als een nieuw begin. Hoe je het ook doet, voornemens maken kan altijd. Vervolgens start je vol goede moed aan je nieuwe voornemens, maar kom je al snel tot de conclusie dat je voornemens niet zo willen lukken. Hoe komt dat?
Voornemens die mislukken
Om te beginnen is het supermenselijk om voornemens te maken en die vervolgens te zien mislukken. Het overkomt ons allemaal wel eens. Het kan zomaar gebeuren dat jij iets te enthousiast bent geweest met voornemens maken en je er om verschillende redenen niet aan kan houden. Bijvoorbeeld:
- Je hebt te veel ambities en je voornemen is daardoor te groot (en te vaag)
- Je weet niet wat voor type je bent
Te ambitieuze doelen stellen
Te ambitieuze doelen stellen klinkt je misschien wat vaag in de oren. Ik zal een mooi voorbeeld geven die je mogelijk herkent. Je voornemen is: meer sporten. En dat is veel te abstract! Probeer uit te zoeken wat vaker sporten precies is? Als je nooit sport, is twee keer per maand voor jou bijvoorbeeld al een heftige investering.
Maak duidelijke afspraken voor je voornemen
Wees dus duidelijk met je voornemen. Door puntje precies te zijn, weet je of je voornemen kans van slagen heeft. Doordat je jezelf verantwoordelijk kan houden voor de uitvoering. En omdat je voornemen nu meetbaar is geworden. Dus, wil je vaker gaan sporten? Zeg dan bijvoorbeeld: ik ga twee keer per week sporten. Op maandag ga ik naar crossfit, op donderdag ga ik hardlopen. Dat zijn duidelijke en meetbare doelen. En daar kan je wat mee! Plan deze dagen je tijden voor het sporten in en houd het bij wanneer je bent geweest. Zo kan je je voornemen heel makkelijk tracken. Doe dat bijvoorbeeld in een agenda, bullet journal of een habit tracker.
Wat voor type persoon je bent is een indicatie of je voornemens lukken
Misschien nog wel belangrijker om bij het maken van voornemens naar te kijken: wat voor type ben jij? Wat voor type persoon je bent is een indicatie of je voornemens lukken. De manier waarop jij functioneert, geeft ook aan hoe jij het beste afspraken met jezelf kunt maken. Ik zal het hieronder uitleggen.
Ik sprak al eens eerder over Better than Before of in het Nederlands ‘Steeds Beter’. Waarin Gretchen Rubin het heeft over vier verschillende type mensen. In het Engels ook wel The Four Tendencies genoemd. Als je haar quiz maakt, zie je welk type jij bent en waarom jij moeite hebt om voornemens te behalen en te behouden. Simpel en alleen omdat je er niet de juiste spelregels aan hangt. Iemand die bijvoorbeeld een Obliger is, is er veel meer bij gebaat om de voornemens met anderen te delen en te vragen of zij hen hierbij willen helpen. Omdat zij juist heel goed reageren op mensen die hen om resultaat vragen. In de video hieronder legt Gretchen Rubin het zelf uit.
Ik ben Nancy, en ik ben een Questioner
Ik ben een overduidelijke Questioner. Zo vind ik het moeilijk om te starten zonder alle mogelijkheden onderzocht te hebben. Soms verlammen de keuzes je dus (ja hoor, dertigersdilemma erbij en je kan me uittekenen). Dat betekent dat je daardoor je actie soms uitstelt. Ook dat ik alleen voornemens zal uitvoeren als ik het nuttig én efficiënt vind en alleen mensen die ik respecteer mogen mij hierop aanspreken. (Right, much?)
Steeds beter – Gretchen Rubin
Ik raad je ook echt aan haar boek hierover te lezen. Ik las hem op vakantie in Thailand uit en was enorm enthousiast. Om het boek Steeds Beter van Gretchen Rubin te kopen, klik je op de link hieronder.
Voornemens opnieuw maken en doelen stellen
Anyway, feit blijft dat ondanks dat ik een Questioner ben en dat inmiddels weet, bepaalde voornemens nog steeds in het water vallen bij me. En ik wil aankomende tijd eens goed gaan bedenken wat mijn voornemens zullen zijn en hoe ik mijn doelen voor het nieuwe jaar waar kan maken. We hebben nog twee maanden en dan is het jaar weer voorbij. Je weet hoe snel de tijd gaat. Het lijkt dus behoorlijk vroeg, om te praten over voornemens – maar voor mij komt dit precies op tijd. Nu kan ik ze bedenken én er voorwaarden voor mijzelf aan hangen.
Ik heb er altijd een boel voornemens tussen zitten die mij veel plezier kunnen bezorgen of die goed voor mij zijn (één keer per week yoga doen, dagelijks mediteren, eens per week een nieuw recept uitproberen). En toch ben ik soms te moe, te geïrriteerd, vind ik het te veel gedoe om mijn voornemens uit te voeren en voor je het weet… zit je weer in de sleur van alledag en kom je tot de conclusie dat je gefaald hebt in je voornemens uitvoeren.
No more! Althans, dat hoop ik dan. Het is immers een voornemen. En je weet hoe dat af en toe kan uitpakken 😉
Dit vind je misschien ook leuk:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie