winterfilms the sound of music 101 dalmatiërs 101 dalmatians annie heksen en bezemstelen bedknobs and broomsticks

20 Films om te kijken met Kerstmis

 

Natuurlijk kon ik het niet laten om eens een lijstje te maken met alle kerstfilms die je eens moet zien. Ik heb hulp ingeschakeld van vriendinnen om zo tot een ultieme lijst te komen waarin Kerst een belangrijk thema in de film is. Ook kwamen er films in voor die altijd te zien waren rond de Kerstmis waaraan we goede herinneringen hadden. Wat geeft jou het gevoel van Kerst en dat heerlijke, nostalgische gevoel? Lezen jullie even mee?

winterfilms the sound of music 101 dalmatiërs 101 dalmatians annie heksen en bezemstelen bedknobs and broomsticks

Ik begin met een lijst van films waarbij we een nostalgisch gevoel krijgen. Films die je vaak rond de feestdagen zag of nog steeds ziet. Herken jij ze ook?

101 Dalmatians / 101 Dalmatiërs

Het Disney verhaal over twee Dalmatiërs die pupjes krijgen en vervolgens door Cruella de Ville worden meegenomen. Zij is dol op Dalmatiërs, maar vooral op hun vachtje. Ze wilt de pups villen om fashionable jassen en andere accessoires van te maken.

zwelgje

Als je begrijpt wat ik bedoel (Zwelgje – Olivier B. Bommel)

Tranen met tuiten heb ik gehuild toen ik klein was. Vooral als het liedje aanzwelt van ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ of als Zwelgje moet huilen. Boehoehoe, maar ook zo mooi.

Olivier B. Bommel vindt een drakenei en wanneer er een draakje wordt geboren neemt hij deze op in zijn huis. Het draakje groeit iedere keer als hij boos is. En tot zulke enorme proporties dat Olivier voor een dilemma komt te staan.

The Neverending Story

Ik kan me nog heel goed herinneren dat deze film vroeger vaak rond Kerstmis op tv kwam. En dat ik het stuk van het paard in het drijfzand verschrikkelijk vond. Ken jij deze film ook? Het gaat over een jongen die door het lezen van een boek allerlei avonturen beleeft.

Charlie & the Chocolate Factory

Deze film kwam bij mijn vriendinnen ook naar voren. Niet de Charlie and the Chocolate Factory met Johnny Depp (hoewel we die allemaal leuk vinden natuurlijk) maar de film van de jaren ’70. Zorgt bij velen nog voor warme Kerstgevoelens.

Annie

Het prachtige verhaal van een weesmeisje dat liefdevol wordt opgenomen in het huis van een rijke man. Vooral het stukje:

When I’m stuck with a day, That’s grey, And lonely, I just stuck out my chin, And grin, And say, OOOOH!

(ALLEMAAL!) The sun’ll come out, tomorrow!

Bedknobs and Broomsticks / Heksen en Bezemstelen

Niet iedereen kent deze Disney film maar ook deze film stond op video bij ons vroeger. Het heeft alle ingrediënten voor alles wat een kind wil (vroeger althans). Zoals vliegen, magie, bijzondere werelden bezoeken en cartoons! Ik vond het geweldig dat ze konden reizen tussen onze wereld en de wereld van de tekenfilms. Echt een fijne film voor een donkere winterdag.

gizmo winterfilms kerstmis

Gremlins

Ja, vroeger werd je doodgegooid met de Gremlins rond de Kerst. Natuurlijk is dat inmiddels hopeloos ouderwets, maar toen ik jonger was, was dit een film die iedereen kende en eigenlijk ook zo’n beetje iedereen leuk vond. Het begint ook te lief met Gizmo. Ik bedoel: Wie vind Gizmo nu geen scheetje?

Gizmo is een Mogwai en krijgt de hoofdpersoon als cadeau. Er zijn drie regels bij Mogwai waar zijn nieuwe baasje zich strikt aan moet houden: zorg dat er geen water bij de Mogwai komt, stel hem niet bloot aan fel licht en voer een Mogwai nooit na middernacht. Helaas weet zijn nieuwe baasje zich niet goed aan deze regels te houden waardoor er Gremlins ontstaan en de hele stad wordt overspoeld door deze kwaadaardige wezens.

LEES OOK  DIARY 2017 - Week 51 - Kerstkaart van Misha Collins

While you were sleeping

Mijn familie zei dat ik niet moest vergeten dat While you were sleeping in de lijst moest. Een lovestory over een dame die de man waar ze een oogje op heeft redt. Als hij in coma ligt doet zij zich voor als zijn verloofde. Ze wordt opgenomen in de familie en dan ontstaat er echte liefde.

The Sound of Music (voor tweede kerstdag)

Natuurlijk hoort de Sound of Music in deze lijst thuis. Het is geen typische Kerstfilm, maar wel een typische film voor bijvoorbeeld Tweede Kerstdag. Wie heeft deze niet voorbij zien komen op tv zo rond de feestdagen? Allemaal toch? Het gaat over Maria die uit het klooster gaat om gouvernante te worden bij de familie Von Trapp. In eerste instantie wordt ze door de kinderen niet met open armen ontvangen, maar vanwege haar zachte persoonlijkheid en levenslust weet ze hun harten te veroveren. En niet alleen van de kinderen. Het verhaal speelt zich af in Oostenrijk ten tijde van de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog.

Ik ben eens naar de Sound of Music sing along geweest in het theater; helemaal geweldig. Ik kan daarom niet meer gezond naar deze film te kijken, wat het alleen maar grappiger maakt. Zo moesten we zodra we bergen voorbij zagen komen heel hard verzuchten: BERGEN! En kregen we dansjes aangeleerd voor bijvoorbeeld Do, Re, Mi. Of je dit spektakel hebt meegemaakt of niet, het spektakel The Sound of Music hoort nu eenmaal bij je filmologische opvoeding. En ja, ik heb zojuist een eigen woord verzonnen.

The Lord of the Rings

Twistpuntje. Niet iedereen vind dit een bijzondere film. Maar ik weet niet of het je al is opgevallen, maar ik dig wel een beetje fantasy. Dus Lord of the Rings hoort hier natuurlijk in! 3 uur kijkgenot per film. Ik kan me echt helemaal verheugen op het gehele verhaal. Alles zit erin: lieflijkheid, spanning, een lovestory, kameraadschap. Och ja, die kameraadschap. Janken op het eind!

Gaat het zien, ook als je denkt dat het niets voor jou is. Je moet gewoon meegaan met het verhaal. Ja, er komen monsters in voor. En ja, er komen elfen in voor. Maar geloof me, het is een ijzersterk verhaal met bijzondere beelden en landschappen en een prachtige thematiek. Kameraadschap kent iedereen wel en dat is toch ook wel een beetje waar deze film om draait.

Ik zal het einde niet verklappen voor jullie, maar geloof mijn broer in ieder geval niet mocht je hem ooit tegenkomen en een discussie over LOTR beginnen. Hij heeft een andere interpretatie van het einde. Een eeuwig durende discussie bij ons thuis. Waarbij mijn man, mijn schoonzus en ik tegen hem in gaan. Mijn moeder kijkt het lachend aan want ze heeft de film nooit gezien. Ik wil haar bekeren.

Kerstfilms 20 films om te kijken met kerstmis

Nu zijn we aangekomen bij het tweede en meest belangrijke deel van mijn blogpost. Een lijst van films waarin Kerstmis een belangrijk thema is. Ik heb ze in willekeurige volgorde gezet met om de film, een trailer van de film. Lees en kijk vooral mee:

LEES OOK  Lief zijn voor jezelf - Treat yourself as you would treat a good friend

Love Actually

Een film met verschillende verhaallijnen met allemaal hetzelfde thema: Liefde. En dat met de Kerst. Hoera! Er spelen grote namen in en het is een fijne film om lekker mee te ontspannen op de bank. Wijntje erbij, kaarsen aan… genieten. Ik schreef er in 2012 al eens eerder over: Film Friday – Love Actually.

Miracle on 34th Street

Ik ken deze film niet, maar toevallig kreeg ik dit als tip van mijn vriendinnen. Later zag ik op Facebook ook nog anderen die deze film keken. Nu MOET ik hem zien. Je hebt hem in de originele versie (jaren ’40) en de remake van de jaren ’90. Iedereen zijn eigen meug natuurlijk, maar ik denk dat ik ga zoeken naar de film van de jaren ’90. Het gaat over een man die beweert dat hij de Kerstman is en vervolgens wordt opgenomen omdat hij gek zou zijn. In de film van de jaren ’90 gaat het om een meisje dat erachter komt dat dromen uitkomen als je er maar hard genoeg in gelooft. Het lijken op twee verschillende verhalen, dus van allebei eentje aanschaffen is ook nog nooit iemand slechter geworden 😉

The Polar Express

In deze film gaat het om geloof. Zolang je gelooft, zal je je altijd blijven verwonderen. Een jongen die twijfelt stapt op de Polar Express en wordt meegenomen naar een bijzonder avontuur.

A Christmas Carol (Scrooge)

Heel erg bekend en heel vaak op verschillende manieren uitgebracht. A Christmas Carol is het welbekende verhaal van Charles Dickens over Ebenezer Scrooge die een hekel aan Kerstmis heeft. Op Kerstavond wordt hij meegenomen door geesten naar verleden, heden en toekomst. Het verandert zijn kijk op Kerstmis en de mensen om hem heen.

Santa Claus

Dit is mijn favoriete Kerstfilm omdat ik er een enorm fijne herinnering aan heb. Vooral het eerste gedeelte van de film is magisch: Hoe de Kerstman de Kerstman werd. Prachtig vond ik het, ik vrat het op als kind. Het tweede deel gaat over een zakenman die Kerstmis wil ruïneren omdat hij een hekel heeft aan Kerst. De film draait om goed en kwaad, wat op een duidelijke manier wordt vertolkt. Dat maakt mij niet uit, ik vreet het nog op, al springt het glazuur van mijn tanden van zoetheid van deze film. Ik kan me niet voorstellen dat je deze film niet leuk vindt.

Kerstfilms 20 films om te kijken met kerstmis

The Christmas Toy

Ik zat te twijfelen welke titel ik hier zou plaatsen. Het was een gevecht tussen A Christmas Romance met Olivia Newton-John en deze titel. Je ziet het, deze titel heeft gewonnen. Vooral omdat ik zelf fijne herinneringen heb aan The Christmas Toy. Na Santa Claus kwam deze film op video er direct achteraan. Bovendien ken ik A Christmas Romance niet, maar hij is vast erg schattig. Mijn vriendin I. had het hierover, dus mocht je geïnteresseerd zijn in het plot, check IMDB: A Christmas Romance.

LEES OOK  Films van 2016 - Favorieten en teleurstellingen

Maar we hebben het over The Christmas Toy. Mocht je kleine kinderen hebben, dan is dit een ideale film. In de film zie je dat ’s avonds als iedereen ligt te slapen, het speelgoed tot leven komt. HOERA! Dat hoopte ik altijd! En deze film bevestigde mijn hoop! Alleen als het speelgoed ergens anders ligt dan waar ze laatst zijn gesignaleerd door de mensen, verstijven ze en komen ze nooit meer tot leven. Daarnaast kan een bepaalde knuffel er niet tegen dat hij deze Kerst niet in de spotlights zal staan. Hij weet niet dat er elk jaar Kerstmis gevierd wordt en probeert het speelgoed van deze Kerst te saboteren.

Wist je dat dit puppet spektakel een 8,1 op IMDB krijgt? Kijken dus!

The Muppet Christmas Carol

Als we dan toch met puppets bezig zijn, waarom dan niet de muppets? Ja, deze hoort naast de ‘gewone’ Christmas Carol toch een eigen plaatsje te krijgen. Omdat de Muppets gewoon heel erg grappig zijn en ik dol ben op de muppets én Charles Dickens’ verhaal. Genieten en lachen dus.

How the Grinch Stole Christmas

Het verhaal van Whoville waar iedereen houdt van Kerst, behalve The Grinch die buiten het dorp woont. Hij heeft een hekel aan Kerstmis en probeert om het te stelen van de Whos. Ik heb deze film persoonlijk afgezet omdat ik het geen leuke film vond, maar ik heb heel veel mensen positief en enthousiast hier over horen spreken. Ik weet sowieso dat mijn vriendin E. hem helemaal het einde vindt.

Bridget Jones’s Diary

Wie houdt er niet van Bridget Jones? Dan ben je gek! Ik dacht eerst dat het niets voor mij was (ja, ik was die gek) maar kon na een tijdje toch echt niet meer ontkennen dat het een heerlijk personage is. En dat er zoveel herkenbare stukken in voor komen. *grijnst* Wie herkent het zielige hoopje ellende in de scène “All by myself” niet? Hahaha! En prima vertolkt door Renée Zellweger. Ik heb me suf gelachen en ook zitten zwijmelen om Mark Darcy. Een film met een lach en een traan en Kerstmis op de achtergrond.

The Holiday

Deze kerstfilm gaat om twee dames die er even tussenuit moeten. Ze willen geen mannen om zich heen en besluiten om aan huizenruil te doen tijdens de kerstperiode. De een van de English countryside naar LA en andersom. Doordat ze ineens van huis ruilen, leren ze ook de vrienden van de oorspronkelijke bewoonster kennen. Lovestory!

Bonus:

En mijn bonus is de Mr. Bean Christmas edition. Want het is nu eenmaal heel grappig hoe Mr. Bean Kerstmis viert. En dat zou iedereen moeten zien, ook al zijn het losse afleveringen van een serie.

Wat is jouw ultieme kerstfilm?

Credits hier terug te vinden.

4 reacties

  • TJ

    Thanksssssss ik was al jaren op zoek naar die film die ik als klein meisje zo geweldig indrukwekkend vond: The christmas toy!! Nu kan ik hem eindelijk aan mijn kleine meisje (en jongetje) laten zien! THANKS!

  • Ilse van Wezel

    Allemaal zulke leuke en mooie films. Ik blijf The Holiday de ultieme kerstfilm vinden. Natuurlijk mede dankzij de geweldige Jude Law.
    The boy named Christmas, de vader daarin wordt gespeeld door onze eigenste Michiel Huisman en Maggie Smith speelt er ook in mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.