real not perfect

De Konmari identiteitscrisis

Nu ik ben begonnen met het opruimen met de Konmari methode, kwam ik tot een schokkende conclusie: Mijn kledingkast zit in een identiteitscrisis!

Fashion identiteitscrisis

Na de vraag of ik wel van alles houd en of het joy sparkt (ja ik gebruik het als werkwoord) kwam ik tot de conclusie dat mijn kledingkast een grote bende is. De bedoeling is natuurlijk dat je alleen alles houdt in je kledingkast waar je van houdt – en dat heb ik ook gedaan, maar desondanks is het een allegaartje van kledingstijlen. Want wat ben ik nu? Parisienne of boho-babe? Preppy of casual girl next door? Het is best moeilijk om hier een stijl te vinden.

Kleding met (een) gevoel

Want wat is nu de verdere bedoeling van die Konmari methode? Ik had toch nog wel op een soort van sturing gehoopt, dat ik nu tot de conclusie zou komen wat mijn echte stijl is. Zo van: ‘Aha, ik heb 10 paar business jasjes. Ja natuurlijk! Ik houd ook van zakelijke kleding! Dat is mijn roeping dames en heren.’ Maar in plaats daarvan zie ik minirokjes naast bohemien jurken liggen en seventies bontjasjes naast skinny jeans en mijn sportgear. Nog net niet opgerold naast elkaar (zo ver ben ik nog niet) snappen ook zij er niets van (ja, kleding heeft gevoel). Ik hoop dat ik niet de enige ben, die de weg even een beetje kwijt is.

Wat heb ik wel?

Dus ondanks het geweldige Konmari principe, waar ik overigens heel blij mee ben dat ik toch aan dit boek ben begonnen en deze methode leerde kennen, lag ik gisteren een beetje draaiend in bed. Ik was misschien nog geen steek verder gekomen bedacht ik me ineens. Maar misschien hoef ik hier ook verder niets achter te zoeken. Want hoe jaloers ik soms op mensen kan zijn met een duidelijke kledingstijl, kan ik ook naar mijzelf kijken. In plaats van te kijken naar wat ik niet heb (een vaste stijl) kan ik ook de vraag omdraaien: Wat heb ik wél? Ik ben een Tweelingen en wil altijd wat anders, mijn gedachten gaan van de hak op de tak en het liefst ben ik met 5 projecten tegelijk bezig. Ik houd van heel veel dingen, ben nieuwsgierig en wil graag van alles proberen. Past daar dan ook echt 1 kledingstijl bij? Of moet ik me er bij neerleggen dat ik nu eenmaal zeer divers ben, zowel in mijn leven als op kledinggebied.

LEES OOK  Wat 3 weken offline met je doet

Happy

Zou ik gelukkig worden als ik de rest van mijn leven met plissé-rokjes, streepjestruien en baretten de deur uit moest stappen? Of zou ik juist happy zijn als ik elke dag de keuze had, bij welke mood mijn kleding het beste past? Ik denk toch het laatste. Misschien is het helemaal zo erg niet, zo’n diverse kledingkast – liever echt, dan perfect. Je kan nu eenmaal niet allemaal hetzelfde zijn. Dan maar een identiteitscrisis in mijn kledingkast. Beter in mijn kast dan in mijn leven!

5 reacties

 • Floor

  Ik ken het boek maar heb het nooit gelezen. Ik ben de afgelopen jaren veel bezig geweest met het vinden van mijn eigen stijl, decluttering en een kleinere garderobe. Voor mij hielp de blog Into Mind enorm. Zij heeft een hele rits ‘how to’s” geschreven over het vinden van je eigen stijl. Check it out, misschien iets voor jou?

 • Ilana Astrid

  Wat goed dat je de Konmari methode helemaal uitgevoerd hebt, ik ben lang bezig geweest met mijn kleding, omdat ik door mijn zwakke gezondheid dat niet toe was gekomen toen ik een tiener en twintiger was.

  Eindelijk heb ik nu wel een soort van stijl ontdekt, maar het is niet precies wat ik idealerwijs zou willen dragen. Ik heb een wat praktischere kledingstijl nodig, dus doe ik de accenten met felle kleur keuzes en opdruk of appliqué/hotfix. Dan is het toch iets van mij en ook goed draagbaar en praktisch.

  Wat mij geholpen heeft is advies van vriendinnen en de wijsheden van Trinny en Suzanne, Engelse kleding adviseurs, die juist kijken naar wat werkt voor je lichaam, en niet je lichaam proberen te forceren naar een modebeeld.

  • Nancy

   Ik ben helaas alleen maar tot kleding en boeken gekomen van de Konmari methode. Ik heb de rest nog wel wat toegepast voordat we verhuisden maar ik heb het niet volledig volgens het verplichte boekje kunnen doen. Hoe dan ook ben ik nog steeds erg tevreden! Er is één ding waarvan ik niet zeker weet of ik er afscheid van kan nemen: Dingen met emotionele waarde. Zoals een mooie liefdesbrief en foto’s. Vooral mijn foto’s en filmpjes wil ik liever geen afstand van doen! Ik heb wel besloten om voortaan niet meer te veel foto’s af te drukken. Dat deed ik voorheen wel, maar nu doe ik dat niet meer. Ik ga nu veel slimmer om met mijn tijd en foto’s. Ik kies alleen die uit die ik wil terugzien in een album en representatief zijn voor dat moment of vakantie. Kan jij makkelijk afscheid nemen van persoonlijke spullen?
   Trinny & Susannah! Ik ken ze! Ik heb daar met veel plezier een boek van gelezen. Heel toepasselijk omdat ze kleding op je lichaamsbouw aanraden. Ik kan alleen nooit tot de conclusie komen welk lichaamstype ik nu ben…! 🙁

   • Ilana Astrid

    Trinny en Suzanne verdelen de mensen wel in lichaamstypen, maar ik pik daar dan uit wat mij staat. Ik ben in redelijk goede properties, dus geen last van borsten die bizar groot of klein zijn. Gewoon, cup C, dus allemaal gewoontjes. 😊

    Waar het me mee hielp is het begrijpen dat de verschillende curves en afmetingen dus ook bepaalde stijlen van snit met zich meebrengen. Dat ik daarop kan selecteren. Bij mij bv staat een v-nek leuker dan een ronde nek, omdat het mijn cup C buste accentueert. Wil je dat niet, ga dan voor een ronde nek. Etc.

    Ik heb een blog bericht erover staan, waar ik uitgebreid en kijkje laat nemen in hoe ik gestoeid heb met mijn kledingstijl. http://mijnessentialia.nl/2015/01/28/experimenteel-kleding-kopen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.