Opgeruimd met Marie Kondo

Holy Grail of Organizing

Ik kon het toch niet laten: Hoewel ik in eerste instantie het idee had dat ik aan de One Minute Organizer genoeg had, wilde ik nu mijn handen jeukten toch maar een poging wagen… Ik reserveerde het boek bij de bibliotheek en nog voordat ik er erg in had kreeg ik een bericht dat ik hem kon komen halen. De nieuwste Holy Grail of Organizing: Opgeruimd! van Marie Kondo ook bekend als The Life Changing Magic of Tidying Up.

Spoileralert: Wil jij het boek nog lezen? Dan raad ik je niet aan om verder te lezen of door te springen naar de conclusie.

Hoe moet je opruimen?

In het boek vind ik dat Marie Kondo veel nuttige punten bespreekt. Zo heeft ze gelijk dat eigenlijk niemand echt leert op te ruimen. Ik moest ook altijd mijn kamer opruimen en als ik een paar spulletjes uit het looppad had gehaald als kind, vond ik dat wel voor opruimen doorgaan. Mijn moeder was er nooit echt tevreden mee, maar het was ook niet de bedoeling dat zij de boel ging opruimen want dat moest ik toch echt zelf leren. Ja hoe? Monkey see, monkey do? Of gewoon maar een dotje aankloten? Dat is het laatste geworden. Kreeg ik wel duidelijk les in taal, leren fietsen, badminton spelen en zwemlessen van mijn ouders en ook nog huishoudelijke taken en hoe ik goed kon schoonmaken – opruimen heb ik van geen van beiden geleerd. Dat is geen sneer naar mijn ouders toe, vrijwel niemand heeft het geleerd. And Marie Kondo strikes again, want zij gaat jou nu leren om op te ruimen. Je ruimt namelijk op per categorie en niet per kamer en dat maakt een hell of a difference. Zij als volleerd opruimster weet precies waar ze over spreekt want ze heeft hier haar levensdoel van gemaakt. Al vanaf 5-jarige leeftijd maakte zij zich druk over opruimen en was zij mateloos geïnteresseerd in de nieuwste opruimtechnieken en opbergsystemen. Tot zij er achter kwam hoe je voor eens en voor altijd een opgeruimd huis kan hebben.

LEES OOK  Opruimen & inzichten

Opgeruimd! Marie KondoDoes it spark joy?

Het principe: Does it spark joy? heb je ongetwijfeld al meerdere keren voorbij zien komen. Alleen als iets je plezier geeft zou je het moeten houden. Als je ook maar de kleinste twijfel hierover hebt, moet je het weggooien. Stelselmatig wegmikken. Dat ruimt inderdaad lekker op, ze claimt zelfs dat men vaak nog maar 1/3 van hun kledingkast overhouden. Boeken die je nog niet gelezen hebt, maar wel gekocht? Die moet je ook weggooien, want ooit is nooit. Hier begint mijn lieve hart zich zorgen te maken, dat is de reden dat ze je ook laat beginnen met je kledingkast om daar de eerste basis van het weggooien of opruimen te leggen. Daarna word je steeds makkelijker in het weggooien van spullen en kan je vrij snel bepalen of iets je gelukkig maakt. Ik houd daarom ook de categorie volgorde van Marie Kondo aan om niet in de problemen te komen later, want anders is het verspilde moeite. En daar geloof ik dan wel heel sterk in. Hoe je bepaalt of iets joy sparkt? Door alles door je handen te laten gaan – niets wordt overgeslagen!

Vreemde (Japanse) trekjes

Goed, dan even over die vreemde trekjes van Marie Kondo. Schrijf het eraan toe dat het ligt aan haar afkomst (lijkt me niet) of aan haar persoon (lijkt me waarschijnlijker)… maar ze heeft wel vreemde trekjes in mijn optiek. Zo praat ze tegen haar voorwerpen en gaat ze ermee om alsof het een ziel heeft. Ze bedankt haar tassen, ze verwelkomt haar huis… Dat kan soms wel eens vreemd worden opgevat. Nu roep ik ook weleens heel happy door het huis: Ik ben thuis! Maar dat is meer om mijzelf een oppepper te geven dan het huis een lekker gevoel te geven. Ik denk dat als ik ga denken aan het feit dat al mijn spullen een ziel zouden hebben, ik werkelijk gestoord zou worden. De gedachte alleen al dat ik iets niet te hard mag neerzetten omdat ik het voorwerp EN de tafel pijn zou kunnen doen. Of dat mijn ene onderbroekje niet zo veel aandacht krijgt als het andere onderbroekje – ik zou me schuldig gaan voelen! De manier van opbergen heeft ook zo mijn wenkbrauwen op doen trekken: Ik wil nog best mijn onderbroeken en sokken in rolletjes oprollen, maar ik vertik het om de gulden snede van mijn truien uit te vinden en tot in den treuren te rollen tot mijn kast mooi is. En knap onoverzichtelijk aangezien ik geen lades heb waar zij maar niet over op schijnt te houden (Japans).

LEES OOK  De verschrikkelijke huisvrouw

Opgeruimd – Mijn ervaring

Ik heb inmiddels al wat toegepast en ik moet zeggen: Prima methode! Ik heb nu eindelijk na zoveel jaren kleding weg gedaan. Ik weet niet zeker of ik er nu eindelijk klaar voor was, het werd namelijk wel eens tijd, of dat het komt door het boek. Het ligt er vooral aan dat ik intrinsiek wilde veranderen en zij het laatste duwtje in de rug heeft gegeven. Ik maakte gebruik van de opbergtechniek van Marie Kondo in mijn sokkenla en ik moet zeggen dat het een lust voor het oog is. Geen idee of ik het blijf volhouden, maar ik heb wel eindelijk wat meer ruimte over en hoef niet mijn lade dicht te drukken als voorheen. Ik ben nog maar bij het begin – want: kledingkast – maar ik wil ook oppassen dat ik geen bijzondere stukken echt weg ga doen. Prachtige vintage stukken kan ik niet over mijn hart verkrijgen om weg te doen. Ik hoop maar dat Marie Kondo het met mij eens zou zijn. Mijn man is minder onder de indruk van die hele #KonMari methode, hij zei zonder dat we het over haar manier van werken hadden gehad: “Ja, ik weet wel hoe je goed kan opruimen: Gewoon alles wegdoen waar je niks meer mee hebt.” Heb ik hier zowaar mijn eigen goeroe op de bank zitten!

Conclusie boek Opgeruimd van Marie Kondo:

Was je al van plan om een grote verandering in je leven aan te brengen? Dan is dit boek geknipt voor jou. Als je nu eens echt goed wilt leren opruimen, geeft Marie Kondo jou een goed inzicht. Does it spark joy is niet het enige wat voorbij komt in het boek, dus wil je hiermee aan de slag gaan raad ik je toch aan om het boek eerst te lezen voordat je in het wilde weg gaat starten. Je moet even door de quirky karaktertrekjes van Marie Kondo heen kijken of er overheen lezen mocht dit je irriteren (het irriteerde mij wel) maar er zitten zeker heel erg handige tips in dit boek. Dus voor elke opruimer of elk persoon die eens een goede bezem door het huis wilt halen en niet achter de feiten aan wilt blijven lopen: Lees dit boek.

LEES OOK  Dag, 2016! Wat was je een jaar... - Terugblik!

2 reacties

  • Sheelagh

    Oeps, valsgespeeld. Ik heb het boek nog niet gelezen, ben er erg benieuwd naar en heb stiekem toch je hele blogpost gelezen. Ik moet zeggen dat ik wel iets dergelijks verwacht had, en het klinkt over het algemeen goed en ook logisch! Ik heb verschillende opruimfasen gekend: wel eens met kleding: 2 maanden niet aan, weg. Vervolgens zocht ik dan uren naar iets waarvan ik me later realiseerde dat ik het had weggedaan. Toen brak dus weer een soort verzamelperiode aan 🙂 Nu woon ik in een klein huis en word soms gek van alle spullen dus ben weer aan het opruimen geslagen. Ik koop tegenwoordig ook minder snel, hou dan ook wel het principe ‘does it spark joy’ aan. Anyways, ik ga dit boek zeker lezen om me daarbij verder te helpen. sorry voor het lange verhaal :))

    • Nancy

      In dat geval kan ik je ook echt het boek aanraden. Je begint op een heel andere voet, want we zijn altijd gewend om op te ruimen en dingen een plek te geven en op te bergen. Echter, waarom bewaar je het? Marie Kondo begint dus echt met opruimen door alles weg te doen waar je niet gelukkig van wordt. Als je alles wilt toepassen verwacht ze dat je gemiddeld 6 maanden bezig bent, maar ik moet zeggen dat ik het kleding gedeelte heel snel af had. Ik ben eigenlijk geen weggooier maar dit is de eerste keer dat ik zoveel kon weg doen. Want als ik er al niet vrolijk van word, waarom zou ik het dan nog aantrekken? We hebben nu 3 zakken vol en het mooiste is dat ik manlief ook nog heb weten inspireren. Hij is gisteren eens goed door zijn kleding gegaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.