Tweede Wereldoorlog films

Tweede Wereldoorlog films

Rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn er altijd oorlogsfilms te bekijken, opdat wij niet vergeten. Ik raak zelf altijd heftig geëmotioneerd van oorlogsfilms. En de Tweede Wereldoorlog doet daar nog een schepje bovenop, alsof ik daar extra gevoelig voor ben. Tel dat gegeven en een man met een onuitputtelijke interesse in de Tweede Wereldoorlog op en je weet dat wij goed voorzien zijn van lectuur en films over het onderwerp – ook al zit ik er grienend bij voor een paar uur.

Voor jullie heb ik een guide gemaakt met 5x Tweede Wereldoorlog films, met mijn persoonlijke mening erover. Mocht je vanavond een van de films op tv of in je gids tegen komen, dan kan je je *hop* herinneren dat ik erover heb geschreven. Handig!

monuments menThe Monuments Men

Deze film komt ongetwijfeld nog niet op tv maar mogelijk kan je hem wel on demand verkrijgen. Ik heb hem afgelopen weekend gezien en hoewel hij niet een zeer meeslepend tempo heeft, zitten er wel wat aardige geintjes in en emotionele momenten. Een stel familiemannen besluiten naar Europa te gaan om kunst te redden die de nazi’s in grote hoeveelheden gestolen hebben en deze terug te brengen naar de rechtmatige eigenaars. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Schindler’s List

Een klassieker, welke ik al op het voortgezet onderwijs voor een gedeelte te zien kreeg tijdens het vak Levensbeschouwing. Een opportunistische zakenman neemt joden aan in zijn fabriek om voor lage arbeidskosten voor hem te werken, als hij na een tijd ziet hoe zij worden behandeld door de nazi’s en wat er met hen gebeurt omdat ze joods zijn – verschuift zijn perspectief.schindlers list Hij doet zijn best om de mensen die voor hem werken te redden van het lot dat vele andere joodse mensen tegemoet gaan. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

LEES OOK  Yoga on the beach

saving private ryanSaving Private Ryan

Toen deze film werd opgezet in mijn ouderlijk huis, werd ik direct misselijk. De eerste minuten worden mensen doodgeschoten, opgeblazen en verbrand. De spanning die zij voelen werd mij te veel, ik leefde te erg mee en zette de film na enkele minuten uit. Tot ik ging samenwonen met een geschiedenisfanaat en hij mij vertelde dat het begin de ergste minuten van de film zijn. Ik probeerde het nog een keer, zette mij over de ellende heen en kneep mijn ogen af en toe dicht. Prachtig verhaal heeft deze film, een echte aanrader. Ik zat uiteraard nog wel lang na te snikken want wat een ellende en wat een verdriet. EN wat een gesprek op het einde: Dat een mens daar zijn hele leven mee wordt opgezadeld! Het snikken begon het ergst te worden als de hospik iets overkomt, kippenvel.

Das Bootdas boot

Het verhaal eens van de andere kant bekeken. Je moet er even voor gaan zitten, maar dan heb je echt wel wat. Hoewel ik er eerst niet aan wilde geloven, ben ik enorm blij dat ik naar J. heb geluisterd en ervoor ben gaan zitten. Een immens spannende film, waarbij Duitse mariniers in een onderzeeer oorlog aan het voeren zijn. Het einde is lullig afgeraffeld, maar verder kan ik deze heel erg aanraden.

strange gardens effroyables jardinsStrange Gardens / Effroyables Jardins

Dit vond ik een prachtig verhaal; het gaat over de menselijkheid van beide partijen. Hier worden de Duitsers niet afgeschilderd als beesten, maar blijken er ook mensen tussen te zitten die verplicht zijn mee te vechten omdat ze anders als landverraders worden gezien. Mannen die in het Franse verzet zitten worden opgepakt en in een grote kuil gegooid, de gedachte is eerst om ze dood te schieten maar uiteindelijk besluiten de Duitsers ze nog wat langer vast te houden. Een Duitse soldaat probeert hun tijd in die kuil zo aangenaam mogelijk te maken.

LEES OOK  Film Friday - Love Actually

 

Heb jij een van deze films wel eens gezien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.