Konmari methode diary opruimdilemma organizing marie kondo

Verhuizen KonMari style

Eerder deelde ik met jullie al mijn gedachten over opruimgoeroe Marie Kondo. Haar manier van opruimen wordt ook wel KonMari genoemd en vandaag vertel ik hoe verhuizen en KonMari met elkaar samen gaan.

Om te beginnen: Ja, ik ga verhuizen! Mijn man en ik hebben een mooie woning gevonden en staan te popelen om er in te trekken. We moeten alleen nog even wachten tot en met juli voordat we de sleutels krijgen. Dat duurt nog even, maar aan de andere kant knipper je twee keer met je ogen en dan is het alweer zo ver.

Stressvol

Verhuizen zorgt vaak voor veel stress. Je gaat van de ene woonsituatie naar de andere, je komt in een nieuwe woning terecht waar je aan moet wennen en niet te vergeten het verhuizen op zichzelf is al stressvol. Al die spullen moeten namelijk ingepakt, gelabeld en verscheept worden naar je volgende casa. En weet je wel hoeveel troep een mens kan verzamelen in zijn leven?

Verzamelde spullen

Lenette van Dongen zei het al zo beeldend in haar voorstelling Nikè:

Hoeveel spullen heeft een mens nodig om te kunnen bestaan?

Door de jaren heen heb ik al zo.veel.spullen.vergaard.Vanaf het moment dat ik het huis van mijn ouders verliet. Alle onnodige prullaria zijn van mijn ouderlijk huis naar mijn eerste huis mee gegaan en daar heb ik over time nog meer spullen bij elkaar geraapt. Niet allemaal omdat ik het wilde, er zitten ook heel veel erfstukken tussen. Spullen waarvan ik nooit zou willen dat ze verloren gaan, maar die ik liever op deze leeftijd nog niet had gehad. Maar ja, that’s the way life goes.

LEES OOK  Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Purging

Al die spullen moeten worden uitgezocht en nu ik ga verhuizen heb ik een extra stok achter de deur om de KonMari methode uit de kast te halen. Want als ik één ding zeker weet dan is het wel dat ik niet van plan ben om onnodige spullen mee te verhuizen! Purging zoals ze dat ook wel zo netjes zeggen in het Engels. Ik ben van plan om een grondige purge te gaan doen en met zo min mogelijk troep te verhuizen naar mijn nieuwe stekkie.

Verhuizen KonMari - Does it spark joy

Does it spark joy?

In comes KonMari. Natuurlijk weten we inmiddels zo’n beetje allemaal wie deze vrouw is. Een Japanse opruimgoeroe die de wereld veranderde met één boek. In haar boek is één vraag het allerbelangrijkste en de spil van alles: Does it spark joy? Bij alles wat je in je handen vast pakt, moet je jezelf de vraag stellen: Word ik hier gelukkig van? Deze aanpak blijkt heel veel teweeg te brengen. Niet alleen moet je jezelf deze vraag stellen, dit doe je terwijl alles van hetzelfde type om je heen verzameld is. Zo heb je al je kledingstukken om je heen liggen, of al je boeken. Dit heeft zo’n overweldigend effect dat je al snel inziet dat je iets niet nodig hebt. Je moet wél elk item vastpakken om dit tot een geslaagd einde te brengen. En dus mag ik vanaf nu iedere week een onderdeel in mijn leven en huis aanpakken. Alles verzamelen, vastpakken en beoordelen. En dan hopelijk, fingers crossed, heb ik voordat ik vertrek een kleine shitload aan kleding, boeken en meer geprul in de auto gegooid om aan de Kringloper te schenken.

LEES OOK  Organizing

 

Konmari

Ik heb er zelf alle vertrouwen in, maar ik geloof dat sommigen me niet zo heel erg serieus nemen. Zij zien al heel andere dingen voor zich – lees: dat ik al mijn prullen meeverhuis en wat ‘in de aard van het beestje zit’… Dat sterkt me alleen maar meer in het idee dat me dit moet lukken. Want ik weet iets, wat zij nog niet weten: Ik heb heel veel wilskracht. Marie Kondo, here I come! Of eh… Puinzooi, here I come! I am going to KonMari ya!

Ik houd jullie op de hoogte!

 

Ken jij de KonMari methode?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.