Feminisme - Tijd voor emancipatie

Feminisme begint bij jezelf – Vrouwen steunen elkaar

Oké jongens, let’s have a short talk about feminism. Feminisme is geen eng woord, het is heel normaal als je gelijke rechten voor vrouwen wereldwijd wilt hebben. Maar laten we eens dicht bij huis beginnen.

Vrouwen, steun elkaar

Ik denk zelf namelijk dat we als vrouwen elkaar meer zouden kunnen steunen. In onze westerse samenleving zijn we nogal gewend om overal wat van te vinden. En dat blijkt ook voor vrouwen te werken. Sterker: Vrouwen zijn elkaars ergste criticasters. En is het verstandig om dat te zijn? Als je het mij vraagt: Nee. Door constant kritiek op elkaar te leveren als vrouwen, houden we ongelijke rechten in stand. We zouden elkaars grootste motivators moeten zijn! Het is niet zo dat mannen aan de lopende band hun best doen voor ons. Als we vooruit willen komen, moeten we zelf de arbeid verrichten. En dat betekent zachter, aardiger, motiverend en vooral elkaar prijzen. Op welke manier dan ook!

Feminisme - Tijd voor emancipatie

Feministische golf

Overal zie je steeds meer boeken en artikelen verschijnen over dit onderwerp, maar dat feminisme nog niet verankerd is in onze maatschappij is mij overduidelijk. Ik geef een simpel voorbeeld: Ik ging stappen met een stel vrienden. Ik was de enige vrouw in de groep en onze groep was aan de wat hogere leeftijd van de kroeg waar we waren. Er waren ook mooie jonge vrouwen aanwezig die geen moment ongebruikt lieten om mij voor gek te zetten. Aan de lopende band zaten ze me uit te lachen en zelfs te imiteren. Let wel: Dit werd alleen bij mij gedaan. Dat ik in mijn groep mannen had zitten die gek deden, was blijkbaar prima.

LEES OOK  Klein geluk

Vervolgens werd ik door een man aangesproken die letterlijk tegen mij zei: “Je bent niet mooi, maar wel de leukste van deze kroeg.” Dat is gewoon kritiek op mijn fysieke verschijning, verpakt in een compliment. Wat je daar op moet antwoorden? … Wat ik wel weet, is dat zulk gedrag en dito uitspraken aangewakkerd worden door dames die elkaar het leven moeilijk maken. Want: ‘als zij het doen, kan ik het toch ook?’ Wat schoten deze dames er mee op, om mij naar beneden te halen?

Keuzevrijheid bij vrouwen niet belemmeren

Een volgend simpel voorbeeld: Ik ken iemand die claimt heel vooruitstrevend en een soort van feminist te zijn. Echter toen we het kregen over de invulling van je leven, beweerde zij dat als je als vrouw niet fulltime wilt werken en alleen maar denkt aan je gezin, je een achterlijke vrouw bent en een slecht voorbeeld voor vrouwen wereldwijd. Dat het niets te maken heeft met feminisme.

Feminisme begint bij jezelf

En daar wringt de schoen dus. Wij moeten als vrouwen elkaar gewoon wat meer steunen, tijd voor vrouwenemancipatie onder elkaar. Want feminisme is elkaar steunen in de keuzes die we maken in het leven. Elke vrouw moet in staat zijn keuzes te maken, die bij haar passen. Zij beslist! Of ze nu een CEO wilt worden met kinderen, huisvrouw zonder kinderen, kunstenaar met een losbandig leven of een belastingadviseur met een keurig recht toe recht aan leven. Leef je leven! En vooral: Laat leven! Zo lang we elkaar naar beneden sabelen met akelige opmerkingen en roddel en achterklap, geven wij een signaal af aan mannen. Zo blijven we langer in een keurslijf lopen die de maatschappij heeft verzonnen. Waar wij als vrouwen dus ook schuldig aan zijn. Mannen kunnen saamhorig zijn, laten wij dan ook ons best doen om dat voor elkaar als vrouwen te zijn.

Laat je horen, Nederlandse feministen!!

Emancipatie

Met mijn oproep zeg ik niet dat je vrienden moet zijn met iedereen. Ik denk dat we wat minder met ons oordeel zouden kunnen klaar staan. Want feminisme en vrouwenemancipatie draait uiteindelijk om vrijheid. En zo lang we dat elkaar niet gunnen, zullen we dat ook van mannen niet krijgen.

LEES OOK  Project Positief Tag

Wat denk jij hier van?

Video Feminisme – Vrouwen steunen elkaar

Ik heb ook een korte video gemaakt over het voorval en mijn gedachten om elkaar te steunen. Wil je deze zien? Klik dan hier:

Kan je de video niet zien? Klik dan op deze link: https://youtu.be/KcdmfFl-yzo Vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal! Elke week komt er een nieuwe video online.

Wil jij een film kijken over vroeg feminisme en kiesrecht voor vrouwen? Dan kan ik Sufragette aanraden, deze film keek ik vorig jaar en mijn artikel vind je hier: Films van 2016 – Favorieten en teleurstellingen (scroll naar november).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.