don't wake the dead

Horror – Don’t wake the dead

Eind augustus overleed Wes Craven, director van films van het thriller en horror genre. Een genre dat ik altijd al leuk heb gevonden. Mijn confession over mijn interesse in enge verhalen:

Paul van Loon horror boeken

Ik las alles wat los en vast zat van Paul van Loon (bekend van De Griezelbus en het Griezelhandboek en bij jongere mensen bekend voor zijn werken Foeksia de Miniheks en Dolfje Weerwolfje) en erna de thriller pockets die elk zichzelf respecterende tienermeisje in haar bezit had. Waarbij jongeren vermist, ontvoerd of vermoord werden. (Je weet wel) Uiteraard zorgde ik ervoor dat ik in het weekend klaar zat voor de afleveringen van Goosebumps of Are you afraid of the dark? die ik vooral wat kinderachtig vond, maar mijn scary honger nog net konden stillen.

Puberteit

En als je dan wat ouder wordt, ga je op zoek naar goede thriller verhalen als puber. Zo las ik R.L. Stine’s volwassen boek ‘Bijgeloof’ en durfde ik prompt niet meer in de nacht van het ene naar het andere vakantiehuisje te wandelen met al die creepy bomen om me heen. Ik liep daar ’s nachts wel, maar niet van harte.

Het erge was met deze kwaal: hoe luguber of macaber het ook was; ik vrat het op! Ik genoot van liedjes waarbij één zus de ander wilde vermoorden en een Iers volkslied waarbij een meisje haar gezin uitroeide op gruwelijke wijze. Hoe dit toch allemaal begonnen was? Het zou zomaar ontsproten kunnen zijn toen ik bij een eng theaterstuk zat als heel klein meisje en hier een heks in voorkwam die toen de lichten gedoofd waren tevoorschijn kwam en helrode, oplichtende ogen had en voor massahysterie zorgde. Misschien vond ik het spannend en daardoor intrigerend tegelijk, of leek het me wel boeiend dat je met zoiets simpels voor zoveel hysterie kon zorgen. Either way: I was hooked.

LEES OOK  Films die een Oscarnominatie verdienden

don't wake the dead

Horror films

Als 12-jarige keek ik naar films als Nightmare on Elm Street en Child’s Play. En ik moet eerlijk bekennen dat ik Scream een leuke film vond als 15-jarige. Toevallig zijn twee van de hierboven genoemde films ontsproten uit het brein van Wes Craven. Wat nu het toppunt van mijn scary interesse zou zijn? Ik ben dolbenieuwd naar een ghosttour door de ondergrondse stad van Edinburgh, wil enorm graag blijven slapen op een haunted mansion/castle/plantage maar zal als eerste toegeven dat ik het schijteng zou vinden als ik daadwerkelijk een geest zou zien. Meer een held op sokken dus…

Dus houd ik het maar bij enge films (die nachten in enge kastelen of ghosttours komen nog wel), waar ik begin van het jaar maar weer mee was begonnen om me op de hoogte te houden van nieuw uitgebrachte films. Zo ging ik naar ‘It Follows’ waar ik nog steeds niet mijn geld voor terug heb gekregen 😉 Er staan nog een paar films op mijn ’to do lijstje’ zoals de remake van Poltergeist. En natuurlijk grijp ik me vast aan elke aflevering van Supernatural.

Zo zie je maar, met zo een lugubere interesse had het allemaal verkeerd kunnen aflopen met me… maar alles is toch nog goed gekomen. They say. 😛

 

Wat is jouw favoriete horror of thriller film? Of kijk je liever naar een ander genre?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.