Kakofonie tijdens de yoga

Kakofonie tijdens de yoga

Yoga in combinatie met kakofonie… Kakofonie? Ja, dat is een ‘moeilijk’ woord, volgens de encyclopedie heeft het de volgende betekenis:

 1. Geheel van wanklanken
 2. Hels lawaai
 3. Klankenbrij

Ik denk dat de derde het dichtstbij komt als het neerkomt op de klanken die ik hoor tijdens mijn yoga. Ik weet het, het is niet het smakelijkste onderwerp. Maar iemand moet er wat van zeggen.

via GIPHY

Fanfare tijdens yoga

Hoewel de fanfare niet zozeer elke yogales uitrukt voor ons, hoor ik hem toch bijna iedere les wel een keertje in de verte. Ware het niet dat deze fanfare wordt geproduceerd door één persoon met een tamelijk slechte sluitspier. Er is altijd wel iemand die zich wil opwerpen als die ene persoon die een ferme scheet laat waar iedereen van mee kan genieten. *AWKWARD*

De horror

Een grotere horror kan ik me niet bedenken: een scheet laten tijdens een stille les yoga waarbij iedereen tot rust zou moeten komen. Ik denk dat ik rood aanloop en nooit meer durf terug te komen in een andere les. Als ik er eentje voorbij hoor vliegen, dan moet ik eigenlijk altijd lachen maar je weet dat het sociaal gezien niet oké is om dat te doen. Dus doe je wat ieder ander zou doen: Je negeert het onweer van degene voor je… en bewaart het voorval tot na de les om het lachend met tranen in je ogen met je vriendinnen te bespreken.
… Oh, is het de gewoonte om het volledig te negeren? Sorry, dat kan ik echt niet. En daarom wil ik jullie vandaag aanspreken op De Scheet.

LEES OOK  Wat heb jij een oude vader

via GIPHY

Etiquette

Ik weet dat ik hier niet over mag lachen, spreken of klagen. Ik heb immers geen kinderen gedragen en de allereerste levensteug aan hun baby longetjes geschonken. Maar dat hoeft toch niet te betekenen dat alle lucht mij ontnomen moet worden tijdens een les!
Het is mij algemeen bekend dat vrouwen na een bevalling wel eens minder controle hebben over het één, of het ander. En ik begrijp ook dat het vervelend is en gênant. Het gebeurt alleen heus niet alleen bij vrouwen die een kleine hebben gekregen, ook het zware geschut komt bij jonge meiden en heren vandaan! Ik wil jullie graag aanspreken op de etiquette. Want ik hoop ook dat de scheten latende mensen begrijpen dat het voor mij net zo gênant is, om in de lucht van een ander te moeten staan – en vervolgens te moeten DOEN ALSOF er niets aan de hand is. For the love of god, train die sluitspier! Als het mij als PDS-er lukt, moet het jou ook lukken.

Sniper

En dan hebben we het nog niet gehad over de sniper. De killer onder de scheten. Een wind zonder geluid maar met geur is het ergste wat je kan overkomen. Want in de tussentijd sta jij hard je best te doen in de pose De Boom om vervolgens als een dood plantje om te vallen van de lucht die aan je voorbij trekt. En echt, ik heb alle bovengenoemde scenario’s meegemaakt. Ik wil alle dames en heren dan ook bij dezen oproepen om deze dodelijkste niet te gebruiken – dat is pas slechte etiquette. En per definitie te vragen om bij aandrang richting wc te vertrekken. Ik weet dat de scheten-etiquette voorschrijft dat je er niet over spreekt en ik weet ook dat de yoga-etiquette voorschrijft om niet te oordelen. Alleen weet ik hoe ik er zelf over denk… Hetzelfde geldt voor snurken tijdens savasana. Je hoopt van harte dat iemand je een por geeft en je er op aanspreekt. En dat heb ik nu gedaan.

LEES OOK  Hello August

Dus ik zal jullie niet en plein public uitlachen, of hard roepen “wie heeft er een scheet gelaten!?”. Wat ik mogelijk in andere situaties wel zou doen, want dat is nu eenmaal how I roll. Maar laten we eerlijk zijn: Niemand voelt zich op zijn gemak als er extra lucht verplaatst wordt en zoals ik zei: het is al gênant genoeg. Niemand wilt in deze situatie zijn, niet als degene met de kakofonie (die helemaal niet) maar ook niet als buurman van de kakofonerende. (And yes, I made that word up).

Laten we ons aan de nieuwe code houden en mocht het per ongeluk toch verkeerd gaan? Dan zal ik proberen om de volgende keer niet in lachen uit te barsten. Écht.

Namasté 😉

Namaste yoga

2 reacties

 • Marco Sep

  Alhoewel zo’n scheet heel vervelend is. Ophouden is zo slecht……Dus ik twijfel of die etiquette nu altijd wel zo goed is voor een mens.

  • Nancy

   Hoi Marco, je hebt helemaal gelijk dat het ophouden van een scheet slecht is voor een mens. Daarom vraag ik ook of ze de klas willen verlaten om naar de wc te gaan, dat is toch een goede optie? Maar je moet toegeven dat het horen van een misthoorn in de les toch wel grappig is 😀 Vinden mijn vrienden in ieder geval wel haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.