writing computer bloggen bloggers blogpauze

Kwaliteit boven kwantiteit in bloggen

De laatste tijd zit ik een beetje na te denken over bloggen. Hoe het eraan toegaat in ‘het wereldje’ en wat je moet doen om een succesvolle blogger te zijn:

Petje af

Zo sprak ik een tijd geleden af met een blogvriendin van me, ze had wat vragen waar ik heel leuk op kon antwoorden. En ik merkte dat zij al heel snel het gemiddelde ritme van de bloggers oppakte: Ze blogt iedere dag. Wat ik overigens echt petje af vind, want ze heeft naast een heel huishouden en parttime baan ook nog drie kindertjes variërend in leeftijden. Dat is geen kattenpis! Ze staat elke ochtend gewoon nog iets eerder op om een stuk te tikken, die door vele dames, moeders en mama’s in spé gelezen worden. En hoewel ik het haar heb aangeraden omdat de meeste bloggers elke dag iets online zetten (en op Facebook zou je eigenlijk twee keer per dag iets online moeten zetten) gaat het mij gewoon niet zo goed af.

Blog frequentie vs. content

Ik merk dat als ik naar een hogere blog frequentie ga, ik automatisch slechtere content schrijf. Van die content waarvan je achteraf denkt: Dat willen mijn vrienden geloof ik niet eens graag lezen. En dit is niet bedoeld als zielige blog waarin ik zit te mekkeren en te jammeren. Ik heb een prachtig leven, maar soms verdienen bepaalde aspecten in mijn leven meer aandacht. Dan kom ik dus even niet aan bloggen toe. Hoe graag ik dat ook doe, weet ik dat er mensen zijn die me nodig hebben en waar ik ook graag mijn tijd in steek. En dan heb ik nog mijn huishouden, wat er nog steeds uitziet alsof er een bom is ontploft – maar dat terzijde.writing computer bloggen

LEES OOK  Beautiful Blogger Award

En zo zat ik steeds dieper na te denken over bloggen. Of ik wilde doorgaan (JAAAA!) en hoe ik wilde doorgaan. En zo kwam ik op het idee dat ik liever kwaliteit boven kwantiteit verkies. Ik merkte ook, dat ik me steeds meer begon te vergelijken met anderen die online content plaatsen. Mijn ritme zag er altijd zo uit: Ik lees iedere ochtend blogs, reageer op posts die ik leuk vind en ga rustig op zoek naar andere blogs. Dat vond ik vaak leuk, maar betekende wel dat ik een groot gedeelte van de dag kwijt was aan blogs van anderen lezen en niet aan mijn eigen blog toe kwam. Dat is eigenlijk raar, dat je je met de bijzaken bezig houdt terwijl een hoofdzaak staat te springen om aandacht. En dan komt daar ook nog eens bij dat ik me begon te vergelijken met andere bloggers.

Vergelijken met bloggen

Doe jij dat ook als mede-blogger? Jezelf vergelijken met de rest? Ik dus wel en dan denk ik soms best stomme dingen: “Waarom hebben zij zo veel volgers? Doe ik iets verkeerd? Hoe kan ik mijn blog verbeteren? Wat is eigenlijk mijn niche?” Dus om de maalstroom te stoppen, ben ik vrijwel gestopt met het lezen van blogs. En dat vind ik heerlijk! Ik hoef me niet langer met een ander te vergelijken en ideeën kunnen niet ‘afgepakt’ zijn van anderen. Ik had vaak genoeg een leuk blogonderwerp en dan zag ik dat iemand er al aandacht aan had besteed en dan dacht ik: meh, nu ben ik te laat. Ik kan het vast niet beter brengen.

LEES OOK  High priority

Maar fuck it! Ik ga gewoon door, op mijn eigen manier en met mijn eigen insteek. En dat vind ik dus echt fijn. Finally weer creatieve energie en een creatieve uitlaatklep. Ik kan alles doen wat ik wil, de wereld ligt aan mijn voeten en ik hoef nergens naar te kijken of te vergelijken. Wie weet, dat ik in de toekomst weer meer tijd en energie heb om vaker iets online te plaatsen. Maar voor nu ligt er geen druk op en kan ik lekker vooruit kijken en me verheugen op mijn liefste hobby: Bloggen.

En is dat nu eigenlijk niet waar bloggen om draait?

6 reacties

 • janske

  Heel herkenbaar…. Ik lees zoveel blogs dat ik soms onzeker wordt om ergens over te schrijven omdat ik wel origineel wil blijven maar over bijna alles wordt al geschreven… Misschien moet ik ook maar eens stoppen met lezen. .. Al is het ook wel handig om reacties bij andere blogs te geven zodat jij ook makkelijker gevonden wordt. … Want het is ook fijn als er iemand je blog leest…

  • Nancy

   Ik heb precies hetzelfde idee maar probeer er niet te veel waarde aan te hechten want voor ik het weet volg ik zo veel en lees ik zo veel dat ik mijzelf weer een beetje voorbij ren. Dus probeer ik het ‘met mate’ te doen. En natuurlijk laat ik her en der wel wat reacties achter, want ik vind het ook wel weer erg leuk om blogs te lezen. Dus ik begrijp precies wat je bedoelt!

 • Angelique

  Helemaal waar!

 • Nadia

  Hoi hoi, tuurlijk wil iedereen een grote, succesvolle blog, maar dit hoef je echt niet alleen te bereiken met continue blogposts maken. Ik heb vaak genoeg gelezen dat een aantal hele grote Amerikaanse blogs maar 3 keer per week of soms maar 1 keer per week iets online zetten. Heb zelf het idee dat vooral de ‘grote’ Nederlandse bloggers zelf de lat zo hoog hebben gelegd om elke dag en vaak zelfs twee keer per dag te bloggen (Beautylab had hier laatst een artikel over)… Dus gewoon lekker doen waar jij je fijn bij voelt :).

  X

  • Nancy

   Dank je wel voor de lieve en bemoedigende woorden Nadia. Ik denk inderdaad ook dat sommige Nederlandse bloggers de lat behoorlijk hoog hebben gelegd. 3x per week bloggen vind ik een mooi aantal, bovendien hebben je lezers dan ook niet het gevoel dat ze ‘achter lopen’. Thanks! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.