Moerdijk

Hierbij een maatschappijkritische post. Ik kan het namelijk niet langer uitstaan wat voor een onzin er uitgekraamd word op tv.

Niet lang geleden is er een enorme brand geweest bij ChemiePack op Industrieterrein Moerdijk. Een dorp waar ik ben geboren en getogen, hoewel ik er niet langer meer woon trek ik het me behoorlijk aan wat ik die avond en de dagen erna hoorde in de berichtgeving. Zo zou het zijn dat er geen sprake was van slechte lucht in Moerdijk. Wat ik als complete onzin kan verklaren, want ik heb er zoals gezegd al jaren gewoond en heel het dorp kreeg last van vage klachten. Niet per definitie van ChemiePack maar door het industrieterrein is de leefomgeving erg achteruit gegaan. Mensen hadden onverklaarbare hoofdpijnen, kregen last van allergieën, dingen die niet eerder in het dorp (zo veelvuldig) voorkwamen: zo werd verteld door de huisarts.
Ik heb pas gehoord dat de sloten in Moerdijk zodanig vervuild zijn dat het zwaar kankerverwekkende stoffen zou bevatten en het water nu zo snel mogelijk weggepompt moet worden en opgeslagen. Dan zullen ze kijken wat voor stoffen het verder allemaal bevat en wat dit voor de gezondheid kan betekenen.

Dus het feit dat iedereen zich vooral erg druk maakte om de steden van Zuid-Holland irriteert me nogal. Alsof er naast de grotere steden van Holland, of ook wel gezegd ‘boven de rivieren’, niets anders was om naar om te kijken. Terwijl de grootste ellende zich in Strijensas voltrok; zij zaten vanaf het begin het ergst in de rook van dit chemische bedrijf dat in brand stond en daar werd met geen woord over gerept (ja 1 controle of de mensen wel binnen bleven). Rechtstreeks tegenover Moerdijk notabene!

LEES OOK  Lente, als je denkt dat je het gehad hebt

Maar terug naar Moerdijk…
Zoals gezegd interesseert het blijkbaar geen hond hoe het de bewoners daar is vergaan. Het enige wat ze lieten zien waren geleerde mensen die praatten over deze ramp. En de bewoners van het dorp? Ik heb 3 mensen gezien die hun verhaal mochten doen en wat bleek: (weet ik uit eerste hand) er is geen moeite genomen om het dorp Moerdijk op de hoogte te stellen van deze ramp. Er is niet langsgereden om mensen te waarschuwen. Het dorp dat het dichtst bij de haard zat…
En nu weet ik wat jullie (zouden kunnen) gaan zeggen: ja maar, de wind stond de andere kant op. Ja klopt. En hoe komt het dat alle sloten nu vervuild zijn? Ik geloof er namelijk persoonlijk geen sikkepit van dat het ook geen schadelijke gevolgen zal hebben voor de mensen die er het dichtstbij wonen. Ook het commentaar wat door verslaggevers gegeven werd vond ik belachelijk: “tsja, die mensen wonen toch in dat dorp. Die kunnen weten dat zoiets kan gebeuren.”
Ja dat is ook waar. Maar mag ik erbij vermelden dat Moerdijk een vaste kern met mensen heeft die geboren worden, opgroeien en (op latere leeftijd) overlijden in het dorp? Die hun geboortegrond niet verlaten? Dat industrieterrein is daar neergelegd zonder toestemming van bewoners, zelfs onder luidkeels protest. Toen het ging uitbreiden heeft het dorp van zich laten horen. En daarna kwam zelfs een MOERDIJK II, een tweede industriegebied bij Moerdijk wat nog dichter naar de dorpskern zou trekken. (Nog steeds niet uitgevoerd, maar plannen blijven op tafel liggen) En ook daar zijn complete commitees voor opgestaan om te protesteren tegen deze plannen!
Dus praat mij niet over ‘dat hadden ze kunnen weten’, want het slaat nergens op. Deze mensen hebben er niet om gevraagd en om nu te zeggen dat de huizen bij de vleet verkocht kunnen worden, ook niet. Toen mijn ouders besloten in het dorp neer te strijken, hadden ze juist grote plannen met het dorp: het zou uitbreiden! Groter worden! En ineens besloten ze dat dit niet meer nodig was en is de enige manier nu nog om ervan ‘af te komen’ om ze er langzaam uit te pesten. Eerst met het industrieterrein en het verleggen van de A16. Jammer genoeg zal het uitbreken van deze brand niet veel goeds doen voor de reputatie van het dorp Moerdijk…

LEES OOK  High priority

Zoals met alle rampen zal men pas in de toekomst kunnen zien wat voor een impact het heeft geleverd op leefomgeving, milieu… maar ik hoop van harte dat de schade beperkt blijft. Ik heb er altijd met veel plezier gewoond en heb kunnen genieten van bos en strand en allerlei dieren in de omgeving (ja, zelfs ooit een hert voorbij zien springen!). Moerdijk zit me nog steeds diep in het hart en ik zou het zonde vinden.

Inmiddels ben ik blij dat men lichtelijk terugkrabbelt van hetgeen ze eerder hebben gemeld en dat er een goed onderzoek moet komen. Ik denk nog steeds dat dat het allerbelangrijkst is!

2 reacties

  • Suusje Q.

    Goed gesproken meis! Soms kun je je echt opvreten van binnen als je ziet wat er in de media allemaal verteld wordt he? En wat iedereen dus klakkeloos overneemt. Nooit geweten dat het hele dorp al jaren leed onder die fabriek. Onmenselijk zulke dingen. “Dat hadden ze kunnen weten” is ook echt een dom argument als je bedenkt dat de meeste mensen er al woonden toen de fabriek kwam. Misschien kan je je column insturen naar een nieuwssite ofzo!?

    Xxx

  • Juliette

    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.