tradities

Tradities

In Engeland hadden ze afgelopen weekend Bonfire Night. Toen ik het boek van Pippa Middleton las (Celebrate) las ik over dit leuke feest en hoe ze dit in Engeland vieren. Ook had ze voor vele andere tradities creatieve ideeën om dit vorm te geven zoals voor bijvoorbeeld Halloween. Ik bedacht me hoe leuk het zou zijn als je deze feesten allemaal viert, uit traditie.

Milder

Ik heb lang mijn best gedaan om tegen tradities in te gaan, maar ik merk dat ik milder ben geworden. Het zal een combinatie zijn van ouder worden (en beter weten) en het feit dat mijn vader is overleden dat ik milder ben geworden. Dus schop ik niet meer tegen heilige huisjes aan – of niet meer zo veel. Bovendien vind ik samenzijn leuk, ik ga graag iets leuks doen met mijn familie en vrienden. Ik zou best wel graag wat meer tradities in Nederland willen hebben.

Verbondenheid

Ik kom niet uit een gelovig gezin, dus ik ben niet gedoopt en ik ging niet naar de kerk. We vieren wel Sinterklaas, Kerstmis, oud en nieuw en Pasen zoals vele andere mensen. Alleen ik zou het zo leuk vinden om bijzondere tradities te vieren zoals ze soms in andere landen doen, zoals Bonfire Night bijvoorbeeld waarbij een heel land samenkomt en tegelijk een traditie viert. Het gevoel van SAMEN iets doen. Wanneer voel ik me het meest Nederlands? Als we met Oranje voetballen, dan verbroedert het land ineens. (Iets waar we de komende tijd ook wel naar kunnen fluiten.) Sommigen voelen zich misschien wel erg Nederlands met Koningsdag. Het enorme gevoel van verbroedering heb ik het sterkst met carnaval, als we allemaal gaan feestvieren. Allemaal verkleed zijn, allemaal meezingen met de nummers en zelfs een praatje maken kan ineens met iedereen. Overal lijkt het gezellig te zijn. Ik heb dus vrij weinig momenten waarop ik me verbonden voel. Daarom vind ik het ook zo leuk om tradities te starten.

LEES OOK  Bye summer, hello autumn!

Tradities, routines en rituelen

Uit onderzoek blijkt dat tradities, routines en rituelen je fysieke en mentale gezondheid verbeteren. Mensen hebben iets om naar uit te kijken, ze weten wat ze kunnen verwachten, je voelt je samen verbonden in een groep. Allemaal belangrijke aspecten voor mensen – en ik herken dit wel. Ik vond het vroeger fijn om naar bed gebracht te worden door mijn vader en moeder. Mijn moeder las een stuk van een verhaal en mijn vader kwam nog langs om een kort praatje te houden. Als hij het licht uit deed en naar beneden liep had ik een volgorde waarmee ik hem gedag zei, als hij de laatste trede van de trap af liep waren we klaar met ons ‘slaap lekker’-ritueel en kon ik lekker slapen.

Nieuwe tradities starten

Bijna 10 jaar geleden startten we met een nieuwe traditie. Met Kerstavond gingen we altijd uit eten met mijn gezin en oom en tante. Na een tijdje werd het cirkeltje helaas kleiner en besloten we onze traditie anders voort te zetten. Het werd een diner om het nieuwe jaar in te luiden. Daar hebben we nu een zomereditie bij gemaakt en dat vind ik serieus superleuk om te doen! Ik ben er achter gekomen dat ik graag tradities maak en beleef. Dus, wie zegt dat ik geen Bonfire Night kan houden? Ook al ben ik niet Brits, vieren we eigenlijk geen Halloween of doen we Kerstmis niet uitgebreid zoals de Amerikanen… ik vind dat ik mijn eigen tradities kan maken. Ik wil ook dat meeslepende gevoel van lichtjes kijken, marshmallows roosteren boven het vuur in de herfst of elk jaar een picknick met een groepje vrienden houden. Ik merk dat ik tegenwoordig er veel meer voor open sta om tradities over te nemen of mooie ideeën te gebruiken. Want het belangrijkste van traditie is dat jij er je eigen draai aan geeft.

LEES OOK  Flashback Friday: Studeren

Houd jij van tradities en kan je een voorbeeld geven van een bijzondere traditie in jouw familie?

2 reacties

  • Sheelagh

    Leuke post! Eigen tradities maken kan zeker.Tradities zijn mijn lievelings en ik hou er graag bijna rigide aan vast :). Zo aten we eens boerenkool met Sinterklaas, en dat vond ik zo passend dat ik dat een nieuwe traditie vond. Nu is er voor mij geen Sinterklaasavond zonder boerenkool al vinden mijn ouders en man dat onzin 🙂 En ook met Kerst: er is voor mij geen kerst zonder de film Zwelgje en the Muppets. En engelse Christmas pudding en garnalencocktail.

    • Nancy

      Dank je Sheelagh! Wat grappig dat jij je ook zo kan vasthouden aan tradities, maar het schijnt dat mensen er gelukkiger van worden door tradities te behouden. Het geeft je een veilig en gelukkig gevoel, dus waarom niet? Oh en Zwelgje…! JAAA!! Dé tranentrekker van de kerst. Wij hebben thuis hetzelfde met een speciale kerstfilm waar we vroeger altijd naar keken. Hadden mijn ouders opgenomen van tv, maar het was elke keer genieten. Garnalencocktail kan ik me ook helemaal in vinden trouwens, dat is eeuwen het welbekende recept geweest in de familie. Wat leuk om te zien dat er zoveel overlap bestaat. En boerenkool voor Sinterklaas, heel passend al zeg ik het zelf. Ik vind Sinterklaas namelijk ook een zeer duidelijk begin van De Winter. Past helemaal in het plaatje dus, nu nog je ouders en man on board krijgen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.