
Het mysterie van duurzame kleding
Rondom eerlijke en duurzame kleding hangt nog veel mysterie. Onderstaand ontkracht ik enkele bekende mythes over duurzame kleding.
Duurzame kleding is te duur?
Ik dacht altijd dat duurzame kleding te duur was, maar deze mythe kan ik ontkrachten. Om te beginnen is er sprake van duurzame kleding, dus te duur is eigenlijk een verkeerde uitdrukking. Je betaalt feitelijk wat het waard is, anders zou het geen duurzame kleding zijn (plus een marge voor de winkel waarin hij verkocht wordt). De stukken die je bij de Wibra of bij de H&M kan halen voor twee keer niks, zijn vaak ook twee keer niks. Want die kledingstukken zijn niet duurzaam gemaakt of op een eerlijke manier gemaakt. Bij een kledingstuk gaat het namelijk niet alleen om het verkrijgen van de stof en het kleuren ervan, maar je moet ook denken aan de productie (weven in een fabriek, persoonlijk aanzetten van mouwen en knopen) en aan transport – het moet immers van Bangladesh of waar ook naar Nederland komen.
Als je al deze factoren bij elkaar optelt, is het dan ook onbegrijpelijk dat een kledingstuk soms voor €5 verkocht kan worden. Moet je je voorstellen hoe weinig de arbeider krijgt die jouw kledingstuk in elkaar heeft zitten naaien in een donker hol.
Duurzame kleding is nergens te koop?
Ja, het is je even verdiepen in de materie, eerlijk waar. Maar duurzame kleding is zeker wel verkrijgbaar. Je moet alleen kritisch blijven. Ook bij de Hema heb je fijne biologisch katoenen stukken en via internet is er al helemaal een boel verkrijgbaar. Via Rank a Brand kan je kijken hoe een merk zich verhoudt op de duurzame ladder. Niet alleen kledingmerken kan je hier checken, maar ook allerlei andere merken zoals vakantieaanbieders. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker.
Je mag vragen blijven stellen bij kleding die je vindt in de winkel. Als er Made in Bangladesh op staat, kan je hier best wel je vraagtekens bij zetten als het biologisch katoen is. Want biologisch katoen is al een stuk beter dan ‘regulier’ katoen, maar wat zegt dit over de werkomstandigheden van de naaister? Je maakt uiteindelijk je eigen afwegingen maar het is nooit verkeerd om naar een goed alternatief te zoeken in plaats van een shirtje bij de Primark.
Duurzame kleding is saai?
Ja, dit vooroordeel had ik ook altijd:
Duurzame kleding is saai en gaat niet met de mode mee en bestaat alleen in de kleuren donkergroen, grijs en zwart. Bluh. Niks aan.
Het is waar dat ze niet meedoen met de Fast Fashion, want dan zou het niet duurzaam zijn. Aan de andere kant is het de vraag of je daar naar op zoek bent: een kledingstuk dat helaas maar 4 weken meegaat omdat het te specifiek is voor een bepaalde periode. Niet voor niets hangen bijvoorbeeld de H&M en Primark elke week vol met andere kleding (wel pluspunten voor H&M voor het ontwikkelen van een Concious Collection!). Toch zijn de duurzame merken ook fashionable. Kijk maar:
l’Herbe Rouge (lente/zomercollectie):
Studio Jux:
Ik zou zo kunnen wonen in dat geweldige vest rechtsonder! Rood is mijn kleur 🙂 En je hebt ook basics!
People Tree:
Ik ben nog het meest fan van People Tree met hun verschillende designers. Die geweldige bodycon dress linksonder! Die paardenprint middenboven! Die geweldige jurk met print rechtsboven die gemaakt is voor vrouwen met mijn figuur! De kleurtjes en de basics… prachtig!
Deze merken zijn onder andere ook verkrijgbaar via:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie