10x doen in Boedapest

10x doen in Boedapest

Een vriendinnetje vertrekt voor een fijn weekendje Boedapest en zij vroeg mij om de laatste insider tips, nadat ik mijn complete Parijs verslag had gegeven, wilde ze wel weten wat de 10 dingen zijn die ze MOET doen in Boedapest. Hold on to your hats, ladies and gentlemen! Want dit mag je echt niet missen als je in Boedapest bent.

Hoera, je gaat naar Boedapest!

For starters: Hoera! Je gaat lekker naar Boedapest. Wat een prachtige stad heb je uitgekozen om je weekend door te brengen. Als klein meisje ging ik al naar Hongarije maar als prille verloofde was ik er weer. Boedapest is een historische stad, verdeeld over twee delen: Boeda en Pest (of Buda en Pest) welke aan beide kanten van de rivier liggen. In zowel Boeda als Pest zijn er dingen die je niet mag missen en ik vertel je welke 10 musts dat zijn.

1: Als je naar Boedapest gaat, is het verstandig om met de metro te reizen in de stad. En wist je dat je je dan direct in een historisch bouwwerk bevindt? Lijn 1 werd al in 1896 aangelegd en de mooi gedecoreerde stations zijn een lust voor het oog.

10x doen in Boedapest burcht Castle District

2: Bezoek Castle District – Pak hiervoor de bus. Je kan uren ronddwalen rond de burcht die vanaf de heuvel uitkijkt over de rivier de Donau en over het andere gedeelte van de stad: Pest. Loop door de historische straatjes en waan je in de 15e eeuw.

10x doen in Boedapest Matthiaskerk

3: Bezoek de Matthiaskerk in het Castle District. Je zult niet teleurgesteld zijn. Een prachtige kerk met mozaïeken, fresco’s en prachtig gedecoreerd. Amai, wat was dat mooi. Je kan er ook voor kiezen om een gids erbij te nemen, wij hebben de kerk bekeken zonder gids.

LEES OOK  Arrivé!

4: Kijk vanaf Fisherman’s Bastion, het Vissersbastion, naar Pest waar je het prachtige parlementsgebouw ziet staan. En als je er toch bent: Neem een lekker ijsje, rondom het Vissersbastion heb je genoeg mogelijkheid om een ijsje te eten. In de avond is het parlementsgebouw trouwens op zijn mooist, maar wil je misschien liever aan de andere kant van de stad zijn. Hoe dan ook is Boedapest bij avond schitterend, zeker als alle gebouwen in het licht staan.

Lemon and raspberry cake #nomnom

Een foto die is geplaatst door Nancy – MrsStilletto (@mrsstilletto) op

5: Eet een taartje bij Ruszwurm. Dit is de een van de oudste patisserieën die er is in Boedapest. Het interieur dateert uit 1900 en de taartjes zijn jummie!

Beautiful Budapest

Een foto die is geplaatst door Nancy – MrsStilletto (@mrsstilletto) op

6: Ga bij schemer langs de Donau om de prachtig verlichte gebouwen te zien. Wij waren er in de zomertijd en konden op bankjes langs het water zitten. Waar iedereen samenkomt en gezellig drankjes doet.

10x doen in Boedapest Staatsopera

7: Supergrote aanrader: Breng een bezoek aan de Staatsopera (met rondleiding). Het gebouw is prachtig en ze kunnen je enorm veel gedetailleerde informatie geven over de tijd waarin men nog in koetsen naar de opera ging. Het interieur en de akoestiek van de Staatsopera zijn fenomenaal.

8: Wandel over de grote Andrássy boulevard. Dit is een enorme boulevard, zoals je gewend bent in Parijs. Met flinke bomen langs de boulevard en de eerste metrolijn van het vasteland eronder. Inmiddels staat de boulevard op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zowel de Staatsopera als het House of Terror liggen aan deze imposante boulevard.

9: Neem een bad in een ouderwets badhuis. Ik kan niet uit eigen ervaring spreken, want we zijn er toen niet aan toe gekomen, maar het schijnt een heerlijke ervaring te zijn om in het thermale water te badderen. Kan je zo een halve dag voor uit trekken!

The food in Hungary: also very good! #nomnom #nofilter

Een foto die is geplaatst door Nancy – MrsStilletto (@mrsstilletto) op

10 Vergeet niet om ook naar Anker Klub en Retrock te gaan, de één voor de lunch of om koffie te drinken, de ander voor vintage kleding. Ze zitten beide in dezelfde straat. Vergeet ook niet om een koffie of thee te drinken bij Ecocafe, om de hoek van House of Terror en dus wederom op Andrássy boulevard. En om heel lekker te eten, moet je bij Castro Bisztro zijn.  Alle vier plekken waar ik al eerder over heb geschreven.

Het Huis van Terreur ofwel House of Terror zijn wij ook geweest; maar als je al veel terreur van de mensheid hebt gezien (we zijn naar Auschwitz en Birkenau daarvoor geweest) dan valt dit in perspectief ‘mee.’ Ik weet dat het verschrikkelijk klinkt. We wilden het museum niet overslaan, maar we hadden onze portie terreur duidelijk al gehad. We zijn er daarom wat sneller doorheen gelopen als anders. Desalniettemin interessant om naar deze plek te gaan. Dit museum, House of Terror, laat zien hoe het eraan toe ging tijdens het fascistische en communistische regime. Verschrikkelijk, dat mag wel duidelijk zijn. Jaren van terreur hebben de mensen in Hongarije gekend. In het museum leer je er alles over.

On a lighter note: Verder is Boedapest een erg leuke en bruisende stad, vol leuke en behulpzame mensen en veel plekken om te genieten van het goede leven. Vergeet daarom ook niet om even lekker te gaan zitten chillen op de trappen van de Sint Stefanusbasiliek, als je de basiliek al hebt gezien. En dan wel zoals de locals doen; met een flesje wijn erbij (dat alleen in de avond).

10x doen in Boedapest Sint Stefanusbasiliek

 

Staat Boedapest op jouw bucketlist of ben je er al eens geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.