culturele stad Lille

Culturele stad Lille

Slechts 2 uur bij ons vandaan en toch dompel je jezelf onder in het buitenland: Lille!

Lille is een terugkerende stad in mijn leven, zo kwam ik er eens toen Lille culturele hoofdstad van Europa was en was ik er eerder met mijn vriendje. Afgelopen weekend kwam ik terug met mijn man (het is dezelfde kerel hoor haha). Lille heeft alles in zich om je te vermaken voor een weekend.

Reizen naar Lille

Helaas hadden wij behoorlijk veel pech waardoor we dubbel zo veel tijd kwijt waren voor we in Lille aan kwamen. Eindelijk na 4 uur rijden in de auto, parkeerden we onze auto voor het hotel. Ik was kapot en wilde alleen nog maar rust hebben! Je kan op verschillende manieren naar Lille reizen, maar de meest voor de hand liggende manieren zijn met de auto (doorgaans zeer goed te doen) en met de trein. Deze stad in het uiterste noorden van Frankrijk, ligt vlak bij de Belgische grens maar is verder op en top Frans, net als de keuken. Er zijn slechts kleine details die je aan een ander verleden doen denken. Zo kan je er onder andere het streekgerecht “Potjevleesch” bestellen. Nu heb ik die eerder op en is het absoluut niet mijn smaak (en ik ben geen moeilijke eter) maar als je eens wat anders wilt proberen en er prat op wilt gaan dat je een streekgerecht op hebt: Be my guest. Wees je er wel van bewust dat het ingemaakt koud vlees in aspic is. Bon appétit! 😛

culturele stad Lille - by night (Grand Place)

Na ons diner zonder Potjevleesch gingen we de stad in om Lille in de avond te bekijken en liepen we naar het grote plein (Grand Place) waar mensen bij elkaar waren gaan zitten bij de fontein. Een heerlijke plek voor wat verkoeling. Er hing een prettige, rustige sfeer en later op de avond zagen we veel groepjes rondlopen op weg naar een feestje in een van de vele appartementen waar de ramen wagenwijd open stonden en de muziek langzaam de straat op stroomde. Het was een zwoele avond in de stad, waarbij je tot diep in de nacht buiten kon zitten.

LEES OOK  Spookstad in Amerika - Bodie State Historic Park

culturele stad lille - facades

Charme van Lille

Hoewel we de stad al eens eerder hadden verkend, voelde ik dezelfde charme weer. En ook deze keer wilde ik me weer verwonderen. Zo liepen we op zaterdag in onze hippe buurt rond, dwaalden we door de met kinderkopjes bestraatte straatjes en vergaapten we ons aan de mooie façades van gebouwen. Terwijl de zon volop scheen en er een hittegolf in Nederland aan de gang was, kregen wij naast de zon een heerlijk windje mee die langzaam door de steegjes voerde. Hierdoor werd ons verblijf nog aangenamer; het was helemaal niet nodig om verkoeling te zoeken. We slenterden door het centrum Vieux Lille en liepen langs de Citadelle.

 

culturele stad lille zoo stokstaartjes

Bij de Citadelle heb je een gratis zoo en daar werd ik lichtelijk verliefd op de stokstaartjes die naar me toe renden toen ik in mijn tas zat te graaien. Vervolgens zaten we op een bankje in de schaduw naar de vele Franse families te kijken die zaten te picknicken. Ik vind weinig dingen zo fijn als langzaam opgaan in de menigte en mensen kijken, om een klein beetje van hun leven te adopteren. Me langzaam de gebruiken van het land of de stad eigen te maken. Deze zaterdag liepen we 14 kilometer bij elkaar. De citadelle is dan ook niet klein en heeft weinig ingangen!

culturele stad lille - citadelle

Op zaterdagavond gingen we om 9 uur ’s avonds uit eten bij La Petite Cour. Dit restaurant heeft een Franse cuisine en heeft mij zeer verrast met het menu. Er stonden zowaar dingen op het menu die ik totaal niet kon vertalen. Er was ook geen sprake van een vertaald menu (gelukkig, I love those menus) en net zoals met het Potjevleesch wilde ik nu weer iets kiezen wat ik niet ken. Dus koos ik voor Os à moelle. Geen idee dacht ik nog, we zullen wel zien wat het is. Er zat geroosterd brood bij en zout, zo ver was ik wel maar wat dat Os à moelle was?

LEES OOK  Emotions

Dus dat

Ik kreeg een bord met twee grote botten met een lepeltje erin. Wat het bleek te zijn: Beenmerg. Ja. Jullie lezen het goed, ik ben een die hard die beenmerg heeft gegeten. Het was trouwens best lekker, het smaakte niet echt heel bijzonder… maar ik vond het best wel goed. Ik verwacht niet dat ik het nog vaak zal gaan bestellen, maar dit kan ik in ieder geval als aandenken opschrijven. *Score* Ik zal in ieder geval niet zo snel vergeten wat ik gedaan heb in Lille 😉

culturele stad lille - palais des beaux arts plafond

Palais des Beaux Arts

Op zondag zou het in de middag gaan regenen. Dus toen we waren uitgecheckt besloten we naar het museum van Lille te gaan. Palais des Beaux Arts is een zeer vooraanstaand museum en het gebouw waar alle kunstwerken in huizen is al een bezienswaardigheid op zich. Een 19e-eeuws pand met prachtige gewelven, koninklijke trappen en jawdropping vloeren. Ze hebben een indrukwekkende collectie met stukken van Rodin, Brueghel, Picasso, Donatello, Monet, Sisley en Camille Claudel (en nog veel meer). We hadden geluk: De eerste zondag van de maand is het gratis entree.

culturele stad Lille - palais des beaux arts MrsStilletto

Strike a pose

Doen in Lille

Wil jij ook eens een dagje of weekend naar Lille? Denk dan vooral aan de volgende dingen:

 • Maak een panoramafoto op Grand Place (Place Charles de Gaulle)
 • Ga shoppen bij Petit Bateau of een van de vele andere boetiekjes in de oude binnenstad
 • Haal het lekkerste gebak bij Meert – deze zaak heeft zijn interieur niet meer veranderd sinds 1839
 • Vergaap je aan de prachtige panden in de oude binnenstad
 • Wandel langs de muren van de citadelle
 • Ga naar de dierentuin in de citadelle
 • Euralille is op steenworp afstand en heeft meer dan 130 winkels in deze overdekte shoppingmall
 • Uit eten bij La Petite Cour of Market
 • Een bezoek aan Palais des Beaux Arts – Eerste zondag van de maand gratis entree
 • Slapen bij Novotel Lille Centre Grand Place
 • Lille is wereldberoemd om zijn brocantemarkt die plaatsvindt in september. Wil je hier naartoe? Zorg dan dat je 5 september 2015 in Lille bent!
LEES OOK  Backpack inpakken voor Zuid Oost Azië

Ben jij wel eens in Lille geweest?

culturele stad lille - palais des beaux arts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.