Frankrijk in het hart

Frankrijk in het hart

Als peuter namen mijn ouders mijn broer en mij al mee op vakantie. En waar ik mooie herinneringen aan heb? Het land dat al jarenlang in de top staat van favoriete vakantieland van Nederlanders: Frankrijk.

Herinneringen aan Frankrijk

Ik heb zo veel mooie herinneringen aan Frankrijk dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Dus noem ik er gewoon een boel op die jij misschien wel zal herkennen. De eerste zonnestralen op mijn gezicht als ik op sta, de openslaande deuren van het huisje open doe en naar buiten stap en met mijn blote voeten in het hoge, met dauwdruppels beslagen, gras stap. De zilte lucht die als een deken over het landschap hangt. Je ruikt de zee, je voelt de zee.

Of die plek in Zuid-Frankrijk waar je wakker word van het geluid van de cicades, die een zinderende zomerdag voorspellen en je je in het heldere water laat zakken van de rivier om de hoek.

Terwijl ik omringd door de geur van naaldbomen, over het zinderend hete zandpad loop naar zee, kijk ik over het laatste heuveltje heen en spot voor het eerst De Zee. En met een schreeuw van verrukking de laatste honderd meter wil rennen omdat ik het water wil voelen en de golven in wil springen.

Frankrijk in het hart

De geur van versgebakken brood en het gezang in het dorp van bonjour dat je over de stoep hoort duikelen. De markt die in het dorp is, waarbij de lokale bevolking zijn groente gaat halen. De ochtenden waarbij ik naar het plaatselijke bakkertje moest gaan als kleine meid en met twee stokbroden onder de arm terug liep. Geknakt kwamen ze aan, want je had ze te stevig vast gehouden, bang dat ze zouden vallen.

LEES OOK  Geluk ervaren tijdens en na je vakantie

Toegegeven, met zon erbij is alles een stuk mooier. Maar je maakt me bijna niet gelukkiger dan met heerlijk eten en goed gezelschap te mogen verkeren in een land als Frankrijk. Waar ik geniet van de zachte taal, zelfs als ze eigenlijk vloeken – niet voor niets zegt de Merovingian in de Matrix nadat hij verschillende scheldwoorden uitsprak:

It is like wiping your arse with silk

Ik ben dol op Frankrijk, ik heb het altijd al in mijn hart gehad. Ik ben er al lang niet (uitgebreid) geweest, maar echte liefde roest niet.

Welk land draag jij altijd in je hart?

3 reacties

 • Anne Verhoef

  Ben nooit in Frankrijk op vakantie geweest behalve Parijs en disneyland.
  Maar zou er wel graag een keer opvaksntie willen gaan aan de kust.

  Ik draag Londen in mijn hart. Het heeft iets, wat niet/moeilijk te beschrijven is.

  • Nancy

   Ik heb met Parijs, als wat jij met Londen hebt. Die enorme verbondenheid die je voelt met een plek… ik zei als klein kind toen ik er voor het eerst kwam: Wauw, als je hier toch eens kon wonen. En dat heb ik gedaan, ik heb er gewoond. De mooiste tijd van mijn leven 🙂
   Frankrijk kan ik zeker aanraden aan je, als je op vakantie wilt gaan naar de kust. Ik ben aan de Atlantische kust en de Middellandse Zee geweest en de Atlantische kust heeft mijn grote voorkeur – vooral ook omdat je op sommige stukken kan surfen! Mocht je eens gaan en tips willen: Let me know!

 • Anne Verhoef

  ben toen ik klein was in Londen geweest, vond het toen erg leuk, maar sinds de tweede keer heb ik echt dat gevoel. Zou erg graag willen wonen, al is het maar voor een korte tijd.
  Thanks for the tips voor Frankrijk. Eerst ff sparen en ene maatje vinden die dan mee wilt. Maar weet nu waar ik moet wezen voor meer tips 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.