Spookstad in Amerika Bodie State Historic Park

Spookstad in Amerika – Bodie State Historic Park

Weet je nog dat ik een tijd terug zei dat ik naar een spookstad was geweest in Amerika tijdens mijn roadtrip? En dat ik nog een artikel zou plaatsen over een ECHTE spookstad? THIS IS IT! Een legit spookstad in Amerika op een afgelegen plek in Noord-Californië. Vergeet elke spookstad in Amerika waar je over gelezen hebt, dit is the real thing!

In de Sierra Nevada ligt Bodie, het spookstadje dat vanaf 1882 toen het goud uitgeput raakte langzaam leeg liep. Deze plek is onmogelijk om te komen en je vraagt je regelmatig af of je echt wel de juiste weg hebt gekozen. Het is een behoorlijk eind over een hobbelpad heen rijden met je auto of camper, maar trust me, je zit goed. De laatste bewoners verlieten in 1940 het plaatsje Bodie en zo veranderde het langzaam in een echte Ghost Town.

Spookstad in Amerika Bodie State Historic Park

Een echte spookstad in Amerika

In de tweede helft van de 19e eeuw was Bodie een bedrijvig goudzoekersstadje. In 1880 woonden er bijvoorbeeld ruim 8000 mensen, de meesten wachtend op werk. Iedereen wilde natuurlijk werken en goud vinden, dus kwamen er drommen mensen naar de stad toe. Bodie had desondanks niet zo’n goede reputatie en de leefomstandigheden waren slecht. Het klimaat hielp daar ook niet aan, de bloedhete zomers en de verschrikkelijke winters hebben zo hun slachtoffers gemaakt.

In 1962 werd Bodie staatseigendom en sindsdien worden de huizen die er nog staan na de grote brand (van 1892 en later nog een in 1932) alleen onderhouden zodat verder verval tegen gegaan wordt. Eerder sprak ik over een spookstad in Amerika, Californië in dit artikel: Calico Ghost Town. Maar in vergelijking met wat we hier hebben gezien op Bodie, valt de andere spookstad volledig in het niet. (Het is meer een tourist trap) Als je het gevoel wilt hebben dat je op een desolate plek rondloopt, kan je het beste de auto pakken en naar deze afgelegen plek rijden.

LEES OOK  VLOG: Amerika vlog 2 - Life on the Road

Wat kan je zien in deze spookstad in Amerika?

In deze spookstad staan nog een groot aantal huizen overeind en deze zijn afgesloten maar hebben allemaal de mogelijkheid om naar binnen te gluren. Zo zie je hoe men de plekken hebben achtergelaten. Het was moeilijk om goederen in Bodie te krijgen, maar de mensen die de lange tocht de stad uit maakten, konden ook niet veel meenemen. Zodoende dat er nog behoorlijk wat huisraad terug te vinden is. Er staat nog een oude saloon, de kluis van de bank staat er nog, een brandweerkazerne, kerk, school en gemeenschapshuis. En natuurlijk een saloon! Hoewel ik er veel over kan vertellen, kan je het beste kijken hoe gaaf het is:

kerk spookstad in Amerika Bodie State Historic Park

spookstad in Amerika Bodie State Historic Park

1927 Dodge Graham spookstad in Amerika Bodie State Historic Park

spookstad in Amerika Bodie State Historic Park

spookstad in Amerika California Bodie State Historic Park

spookstad in Amerika California Bodie State Historic Park

Tijdens de zomermaanden is het park open en heb je ook de mogelijkheid om door een ranger rondgeleid te worden. Gedurende het hele jaar woont er iemand op de plek zelf vertelden ze ons tijdens de korte tour. Alleen in de winter is het moeilijk om op deze plek te komen, is de weg grotendeels afgesloten en is het per definitie niet open voor toeristen (omdat het gewoon niet begaanbaar is). Je kan je voorstellen dat menig ranger een beetje last van ‘cabin fever’ heeft gekregen. Met alleen het geluid van de wind rond je huis, geen telefoon, geen internet… is het een zeer lange winter.

spookstad in Amerika roadtrip California Bodie State Historic Park

Ik vond onze reis naar deze spookstad echt heel veel waard want ik heb het idee dat ik nu een echt spookstadje heb gezien. En ik kan het iedereen van harte aanbevelen om de trip hier naartoe te wagen. Ben je op roadtrip? Sla deze plek op de kaart dan niet over!

LEES OOK  DIARY 2017 - Week 18 - Westminster Abbey

Wil je nog meer leuke verhalen lezen over reizen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Op mijn blog over geluk, reizen en duurzaamheid kan ik je doorverwijzen naar het kopje REIZEN. En voor alles over Amerika, klik je hier: Alles over Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.