Wroclaw – Europese Culturele Hoofdstad 2016

stadhuis wroclaw
Stadhuis Wroclaw

Wroclaw is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2016. En ik was hier vorig jaar!

Wroclaw, waarvan de oude Duitse naam Breslau is, is de vierde stad van Polen. Voorheen was dit Duits grondgebied. Dat is de meest recente informatie over Wroclaw aangezien het een roerige geschiedenis heeft, waarover je meer op internet kunt vinden. In de Tweede Wereldoorlog was het nog in handen van de Duitsers, maar na de Tweede Wereldoorlog – in de jaren vijftig – werd er officieel verklaard dat Breslau weer Wroclaw zou heten en onder Pools grondgebied valt.
Ook in die jaren is de wederopbouw van deze stad gestart, wat vele lange jaren geduurd heeft. Veel van de stenen werden gebruikt voor Warschau, waardoor Wroclaw langer moest wachten op zijn wederopbouw. 70 Procent van de historische gebouwen die werden verwoest in de Tweede Wereldoorlog, zijn naderhand gerestaureerd of opnieuw opgebouwd. Gebouwen die te veel met de Pruisische geschiedenis te maken hadden, werden afgebroken op bevel van het bestuur.

Een bewogen geschiedenis dus, de reden dat mijn (toen nog) vriendje (nu echtgenoot) besloot dat deze stad een bezoekje waard was. En hij had het helemaal goed ingeschat, want de stad is erg leuk!

Vierde stad van Polen

Zoals ik al aangaf is het op dit moment de vierde stad van Polen, en in deze stad wonen veel studenten. Je kan er dus genoeg kleine, leuke restaurantjes en cafeetjes vinden om je avond mee op te leuken. Wij hebben zelf niet zo’n lange tijd doorgebracht in de stad, maar hebben een kort bezoek gebracht aan de stad met een prachtig marktplein, wat door velen gezegd werd: “Mooier dan Krakau”. Daar moesten we dus heen!

hostel piaskowy wroclaw

Slapen in Wroclaw – Hostel Piaskowy

LEES OOK  Red Canyon Campground - Kamperen bij Bryce Canyon

We verbleven in Hostel Piaskowy, welke dichtbij het station gelegen is. Bovendien is er ruimte om te parkeren (gratis) en dat sprak ons het meest aan, aangezien we op roadtrip waren. Niks is ver lopen in Wroclaw, vind ik, waardoor we ook zo in de binnenstad waren.
De kamer die wij hadden was een nette tweepersoonskamer, met een gedeelde badkamer en toilet. De woonkamer van het hostel was net vernieuwd en zag er goed uit. Net zoals de ruimte waar het ontbijt werd gehouden. Je kan de hele dag door gratis thee halen.
Ul. Piaskowa 15

Doen in Wroclaw

Markthal
Hala Targowa is de markt van Wroclaw. Een overdekte foodhall! In het oosten wisten ze al lang, “foodhallen, die moeten we hebben!” 😉 Je kan op deze overdekte markt alles krijgen wat je nodig hebt, van groente en fruit, tot vlees, tot vis en bloemen. Leuk om even doorheen te slenteren, om zelf te proberen iets te bestellen en goedkoper dan inkopen doen in de supermarkt.
Piaskowa 17

rynek marktplein wroclawRynek
Dit is het Middeleeuwse marktplein en inderdaad mooier dan Krakau. Alles is prachtig gerenoveerd en heeft zijn authentieke charmes behouden. De huizen zijn allemaal in een andere kleur en het is een lieflijk gezicht. Het plein lijkt vierkant waar in het midden weer in een vierkant andere huizen zijn gebouwd. Met Google heb je daar een goed beeld op (satelliet Wroclaw).
Absolute aanrader om te bekijken in Wroclaw, tezamen met het dertiende eeuwse raadhuis (zie bovenaan dit artikel).

Eten in Wroclaw – Mleczarnia

mleczarnia wroclaw hot chocolate hot coco warme chocolademelkVia Foursquare zag ik dit plekje. We wilden graag ergens rustig eten en drinken zonder dat we tussen de toeristen zaten. Dan is het altijd even zoeken, gelukkig vonden we snel deze bijzondere bar/restaurant. Je kan hier eten bestellen en drankjes en zit in een donkere kamer, die vrijwel alleen verlicht is met kaarslicht. Ik dronk er onder andere een heerlijke warme chocolademelk!
Ul. Wlodkowica 5

LEES OOK  Summer to do list : Zelf ijsjes maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.