Reistips Wroclaw – Europese Culturele Hoofdstad 2016

stadhuis wroclaw
Stadhuis Wroclaw

Wroclaw is uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2016. En ik was hier vorig jaar! Vandaag geef ik je reistips voor deze leuke stad in Polen.

Wroclaw, waarvan de oude Duitse naam Breslau is, is de vierde stad van Polen. Voorheen was dit Duits grondgebied. Dat is de meest recente informatie over Wroclaw aangezien het een roerige geschiedenis heeft, waarover je meer op internet kunt vinden. In de Tweede Wereldoorlog was het nog in handen van de Duitsers, maar na de Tweede Wereldoorlog – in de jaren vijftig – werd er officieel verklaard dat Breslau weer Wroclaw zou heten en onder Pools grondgebied valt.

Tijdens die jaren is de wederopbouw van Wroclaw gestart, wat vele jaren geduurd heeft. Veel stenen werden gebruikt voor de wederopbouw van Warschau, waardoor Wroclaw langer moest wachten. 70 procent van de historische gebouwen die werden verwoest in de Tweede Wereldoorlog, zijn naderhand gerestaureerd of opnieuw opgebouwd. Gebouwen die te veel met de Pruisische geschiedenis te maken hadden, werden afgebroken op bevel van het bestuur.

Wroclaw kent een bewogen geschiedenis. De reden dat mijn (toen nog) vriendje (nu echtgenoot) besloot dat deze stad een bezoekje waard was. Helemaal juist ingeschat; Wroclaw is een bezoek waard!

Vierde stad van Polen

Zoals ik al aangaf is het op dit moment de vierde stad van Polen, en in deze stad wonen veel studenten. Je kan er dus genoeg kleine, leuke restaurantjes en cafeetjes vinden om je avond mee op te leuken. Wij  hebben een kort bezoek gebracht aan de stad. Wroclaw heeft een prachtig marktplein waarvan velen zeggen: “mooier dan Krakau”. Daar moesten we dus heen!

hostel piaskowy wroclaw

Slapen in Wroclaw – Hostel Piaskowy

We verbleven in Hostel Piaskowy. Dit hostel ligt dichtbij het station en heeft ruimte om te parkeren (gratis). Dat sprak ons het meest aan, aangezien we op roadtrip waren. Niks is ver lopen in Wroclaw, vind ik, waardoor we ook zo in de binnenstad waren.

LEES OOK  TGIF - Weekend 5

Onze kamer was een nette tweepersoonskamer, met een gedeelde badkamer en toilet. De woonkamer van het hostel was net vernieuwd en zag er goed uit. Net zoals de ruimte waar het ontbijt werd gehouden. Je kan de hele dag door gratis thee halen.

Adres:
Hostel Piaskowy,
Ul. Piaskowa 15

Doen in Wroclaw

Markthal

Hala Targowa is de markt van Wroclaw. Een overdekte foodhall! In het oosten wisten ze al lang, “foodhallen, die moeten we hebben!” 😉 Je kan op deze overdekte markt alles krijgen wat je nodig hebt, van groente en fruit, tot vlees en vis en bloemen. Leuk om even doorheen te slenteren, om zelf iets te bestellen en goedkoper inkopen te doen dan in de supermarkt.

Adres:
Hala Targowa, Piaskowa 17

rynek marktplein wroclawRynek

Dit is het Middeleeuwse marktplein van Wroclaw en inderdaad mooier dan Krakau. Alles is prachtig gerenoveerd en heeft zijn authentieke charmes behouden. De huizen zijn allemaal in een andere kleur en het is een lieflijk gezicht. Het plein lijkt vierkant waar in het midden weer in een vierkant andere huizen zijn gebouwd. Met Google heb je daar een goed beeld op (satelliet Wroclaw). Absolute aanrader om te bekijken in Wroclaw, tezamen met het dertiende eeuwse raadhuis (zie een foto hiervan bovenaan dit artikel).

Eten in Wroclaw – Mleczarnia

mleczarnia wroclaw hot chocolate hot coco warme chocolademelkVia Foursquare zag ik dit plekje. We wilden graag ergens rustig eten en drinken zonder dat we tussen de toeristen zaten. Dan is het altijd even zoeken, gelukkig vonden we snel deze bijzondere bar/restaurant. Je kan hier eten bestellen en drankjes en zit in een donkere kamer, die vrijwel alleen verlicht is met kaarslicht. Ik dronk er onder andere een heerlijke warme chocolademelk!

LEES OOK  Chocolat chaud

Adres:
Mleczarnia, Ul. Wlodkowica 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.