10 basisprincipes van slow living
Je hebt misschien al eens van slow living gehoord: een rustiger en bewuster leven opbouwen zonder mee te doen aan de ratrace. Dit artikel legt de 10 basisprincipes van slow living uit, de fundamentele principes van deze lifestyle.
Wat zijn de 10 basisprincipes van slow living? Hieronder een lijst met uitleg per principe.
- Bewustzijn (mindfulness)
- Genieten van het moment
- Eenvoud en minimalisme
- Langzamer tempo
- Leven in een natuurlijk ritme
- Bewuste consumptie
- Bewustzijn van je ecologische voetafdruk
- Zelfzorg
- Diepere verbindingen
- Balans tussen werk en privé
Podcast Introductie in Slow Living: de basisprincipes – Rust voor brein en beweging voor het lichaam
Luister je liever naar de 10 basisprincipes van slow living? Beluister dan aflevering 2 van de Slow Living Nederland podcast.
Bewustzijn (mindfulness)
Slow living moedigt bewustzijn aan in alles wat je doet. Nu weet ik niet of het lukt bij alles wat je doet – ik droom ook regelmatig weg bij simpele huishoudelijke klusjes. Maar het betekent je je aandacht met name richt op het huidige moment, zonder constant bezig te zijn met het verleden of de toekomst. Mindfulness is ook je gedachten en aandacht bij een taak of het moment houden. Door je bewustzijn, of je mindfulness, te oefenen krijg je minder het idee dat de dagen voorbij vliegen en je niet meer weet wat je hebt gedaan. En ben je dus veel minder bezig met wat er in het verleden gebeurde of in de toekomst staat te gebeuren.
Genieten van het moment
Een mooie opvolger van het basisprincipe mindfulness is genieten van het moment. Als je meer aanwezig bent in het nu, lukt het vaak beter om van het moment te genieten. Slow living moedigt aan om te vertragen. En te waarderen en genieten van de kleine dingen in het leven.
Eenvoud en minimalisme
Dit principe zie je veel terug in de slow living movement. Het minimaliseren van je bezittingen en een focus aanbrengen op wat echt belangrijk is voor jou. Veel mensen in deze levensstijl leven eenvoudiger of omarmen minimalisme. Eenvoud kan je ook vertalen door overconsumptie te vermijden: dus niet met elke trend op bijvoorbeeld woon- of modevlak meedoen. In mijn geval is er eerder sprake van eenvoud dan van minimalisme. Maar dit basisprincipe daagt je ook uit om te bedenken wat jij nu wil in het leven. Waar besteed je graag je tijd aan? Waar zou je meer van willen doen? Maak het helder voor jezelf.
Langzamer tempo
Hier komt weer mindfulness om de hoek kijken. Verminder haast en stress door taken met zorg en aandacht te benaderen. Een langzamer tempo in het leven stelt je in staat om meer te waarderen en te ervaren. Je hoeft niet alles traag te doen. Je kunt er wel voor kiezen om 1 taak te doen en daar je volle aandacht bij te houden in plaats van naar de ene en andere taak te springen. Zie het als een browser met te veel tabs open: zo heb je geen overzicht meer. Door een langzamer tempo aan te houden creëer je overzicht en is het makkelijker om mindfulness te omarmen.
Leven in een natuurlijk ritme
Nog een belangrijk basisprincipe van slow living is het omarmen van leven met de seizoenen. Keer naar binnen in de donkere maanden (herfst, winter), keer naar buiten in de lichtere maanden (lente, zomer) En stem bijvoorbeeld je levensstijl af op de natuurlijke ritmes, zoals de dag- en nachtcyclus. Hierdoor leef je beter in harmonie met je omgeving en je lichaam. Je lijf zal je dankbaar zijn.
Bewustzijn van je ecologische voetafdruk
Wanneer je je bewust bent van je ecologische voetafdruk, is er een grote kans dat je vaker duurzame keuzes maakt die de planeet (en haar bewoners) respecteren. Het begint echter bij bewustzijn. Persoonlijk vind ik het dit punt en het volgende goed bij elkaar passen: bewuste consumptie en bewustzijn van je ecologische voetafdruk gaan hand in hand samen om andere keuzes in je leven te maken.
Bewuste consumptie
Je ziet veel in slow en intentional living dat men nadenkt over wat men koopt en consumeert. Wanneer je kan, kies dan voor duurzame en ethische producten en vermijd – wederom – overmatige consumptie. Door bewust te consumeren houd je rekening met elkaar en met de planeet.
Zelfzorg
Prioriteer zelfzorg en welzijn. Neem de tijd voor rust, ontspanning en activiteiten die jou energie geven. Zelfzorg is bijna een modewoord geworden, maar hoeft dus niet altijd om gezichtsmaskertjes en een warm bad te gaan. Geef er je eigen invulling aan zonder de media jouw selfcare routines te laten dicteren. Zelfzorg betekent ook op tijd naar bed gaan zodat je voldoende slaap krijgt, je ziek durven melden op je werk als het echt niet gaat, of een avondje naar het theater om je sociale batterij op te laden (of thuis een film kijken als je introvert bent).
Diepere verbindingen
Kwaliteit boven kwantiteit! Investeer in kwalitatieve relaties en maak tijd voor diepgaande verbinding met anderen. Of dat nu je vrienden zijn of je familie. Je kunt een diepere verbinding aangaan dan elkaar alleen maar memes te sturen of af en toe een appje (hoe leuk dat ook kan zijn). Een diepere verbinding behaal je door te investeren in je relaties, door bijvoorbeeld aandachtig te luisteren, attent te zijn of echt even quality time te gebruiken om iemand te spreken. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren. Iedereen spreekt namelijk een andere ‘love language’. Misschien is jouw love language wel zorgen en maak je een avond vrij om te koken voor iemand en samen te eten.
Balans tussen werk en privé
Last but not least: balans tussen werk en privé. Iedereen vind dat belangrijk, maar is het mogelijk of een utopie? Ik denk dat de balans altijd een beetje meer uitslaat naar de een of de ander. Maar wanneer één van de twee gebieden allesoverheersend wordt, is het tijd om het roer om te gooien. Je wil immers dat het min of meer in balans is en je niet in je vrije tijd geplaagd wordt door mailtjes of appjes van collega’s van alle dingen die je nog moet doen, of voor het slapengaan ligt te piekeren over je werk en die meeting die je afgelopen week had. Hetzelfde geldt dat wanneer je op je werk bent, je geen brief naar een vriendin gaat schrijven of constant in de gaten houdt of er updates van je kind op het kinderdagverblijf zijn. Eigenlijk is het met name dat je de deur kunt dichttrekken en dan dat gedeelte van je leven afsluit voor een moment.
Basisprincipes van slow living
Deze 10 basisprincipes van slow living zijn een leidraad, geen must, om wat meer slow living of intentional living in je leven te brengen. Een houvast voor als je zelf het roer wil omgooien en een bewuster en rustiger leven te leiden zonder je gek te laten maken door de media en je omgeving en uit de ratrace te stappen van meer, mooier, beter. Bekijk ook mijn video over Wat is slow living of beluister de Slow Living Nederland podcast.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie