10 praktische tips voor slow living
Slow living is een lifestyle waarbij je bewust keuzes maakt om een evenwichtiger en bevredigender leven te leiden. Waarbij je even uit de ratrace stapt. Hoe pak je dat concreet aan? Ik geef je 10 praktische tips voor slow living.
Langzamer werken
Je herkent vast wel dat de druk op je werk altijd hoog is. Zeker als je meerdere mails binnen krijgt per dag en iedereen vandaag en het liefst binnen een uur een antwoord verwacht. Mails slokken je dag op. En dan moet je ook nog gewoon je werk doen! Probeer het roer eens om te gooien.
Als het mogelijk is, neem dan de tijd om je taken met aandacht en zorg te voltooien in plaats van haastig te werk te gaan. Ik heb bijvoorbeeld 2 à 3 momenten op de dag tijd voor mail. Dan ga ik er even voor zitten. De rest van de tijd blijft mijn mail uit of kijk ik er niet naar om – ongeacht wat ik binnen zie stromen. Je kunt ook je notificaties uitzetten als je last hebt van pop-ups omdat deze je aandacht vragen.
Ik start de dag met een grote klus wat me veel aandacht en concentratie kost. (Dus geen mail) Heel vaak schuif je dat maar voor je uit en dat zorgt ervoor dat het er niet van komt en je op het laatste moment enorm veel druk ervaart. Door het als eerste te doen voel je je vast een stuk lichter als het af is. Deze methode noemen ze eat the frog. Eerst iets doen wat groot is en waar je misschien een beetje tegenop ziet. Deze manier van werken zou je meer voldoening kunnen geven in je werk.
Goede nachtrust
Een goede nachtrust is goud waard. Het is essentieel voor een gebalanceerd en mindful leven. Gezonde slaapgewoonten moet je gewoon onderdeel maken van je routine. Prioriteer slaap door voldoende slaapuren te halen en creëer een bedtime ritual.
Zo is mijn bedtime ritual ongeveer als volgt: 1 uur voor het slapen gaan kijk ik niet meer naar schermen. Blauw licht van schermen verstoort je ritme omdat je lijf dan geen melatonine aanmaakt die je nodig hebt om slaperig te worden. Liever lees ik nog iets of ben ik wat aan het babbelen. Soms doe ik nog wat kleine klusjes.
En ik probeer altijd 8 à 9 uur te slapen. 9 uur is perfect voor mij, want ik heb gemerkt dat als ik geen wekker zet ik altijd 9 uur later vanzelf wakker wordt. Als je de tijd en mogelijkheid hebt om dit uit te vinden raad ik je hetzelfde aan. Probeer eens een week geen wekker te zetten en kijk wanneer je wakker wordt. Check dan hoeveel uur je geslapen hebt. Na een week kom je erachter hoeveel slaaptijd je gemiddeld nodig hebt, of wat jouw gouden slaapuren zijn. (Kan natuurlijk alleen maar als je geen verplichtingen vroeg in de ochtend hebt!)
Digitale detox
Plan jij wel eens tijd zonder digitale apparaten? Probeer afstand te creëren van je digitale apparaten, zet je telefoon op stil en gebruik geen computer, laptop, spelcomputer of televisie. Probeer dit eens voor een avond en kijk of je het kunt uitbreiden naar 24 uur, bijvoorbeeld in het weekend. Ik heb mijn notificaties uitstaan, behalve van whatsapp en mijn agenda. En verder beperk ik mijn gebruik van social media tot een half uur per dag. Zo kan ik de constante informatiestroom een halt toeroepen en meer in het moment leven. Probeer het ook eens, je zult merken dat je onwijs veel tijd terugkrijgt.
Bewust ademen
Een bewuste ademhaling helpt verbinding met je lichaam te voelen en vermindert stress. Dankzij zo’n moment op de dag kan je voelen waar je ademhaling zit (zit hij hoog, of laag) en deze weer reguleren en daarmee ook je stresssysteem reguleren. Bovendien kom je door je te focussen op je ademhaling weer in het moment terecht. Mindfulness is een onderdeel van slow living en is dus een perfecte integratie in je levensstijl.
Yoga en meditatie
En yoga en meditatie borduren voort op het vorige punt. Door bewust te ademen heb je een rustmoment in je dag. Je kunt ervoor kiezen om hier een meditatiemoment van te maken. Een moment waarbij je volledig opgaat in het nu. Je focust je op je ademhaling en probeert alle gedachten die je verder hebt in die paar minuten, te laten passeren. Ze mogen er zijn, maar ze drijven als wolken voorbij.
Vind je het moeilijk om te mediteren? Dan zijn er heel veel geleide meditaties. Ik ben zelf een enthousiast gebruiker van de app Insight Timer. Hier vind je onwijs veel verschillende meditaties, zoals met muziek, met begeleiding, maar ook door alleen een tijd in te stellen kan je rustig gaan zitten om te mediteren. Er klinkt een zelf ingesteld geluid (gong of klankschaal) als je sessie erop zit. Leg de lat niet te hoog bij meditatie: 1 tot 3 minuten is ook al mediteren.
Ook yoga verbindt je weer met je lichaam. In deze tijd zijn we vaak met ons hoofd bezig. Zo zitten we uren op kantoor te werken achter een computer en gaat alles via de mail. Door je lichaam te bewegen, herinner je je hoofd eraan dat je lichaam ook nog meedoet. Bovendien zorgt yoga ervoor dat je lichaam ontspant. In deze tijd niet verkeerd! Er is vast een yoga docent in jouw omgeving en anders zijn er online onwijs veel mogelijkheden. Je kunt je aansluiten bij yogadocenten online, of gratis lessen via YouTube volgen. Zoals van Yoga with Adrienne.
Natuurwandelingen
Wist je dat natuur je gelukkiger maakt? Alleen al door een paar minuten per dag door te brengen in een groene ruimte wordt je al aanzienlijk gelukkiger. Maak dan ook eens een natuurwandeling en zet je koptelefoon af. Probeer je tijd niet zo efficiënt mogelijk in te delen en een podcast te luisteren terwijl je rondloopt maar ervaar de natuur met al je zintuigen. Wat zie je (welke beestjes, wat doen de bomen, hoe is het weer, hoe ziet de lucht eruit), wat ruik je (heeft het geregend en ruik je de nattige grond, of ruik je de brandende hitte op de planten), wat voel je (staat er een briesje, hoe voelt deze dag aan wat is de temperatuur), wat hoor je (zoemen er bijen, kwetteren er vogels, hoor je alleen de geluiden van de natuur of ook een weg in de verte). Geniet van de geluiden, geuren, en het uitzicht om je geest te kalmeren. Kijk eens op natuurmonumenten voor een leuke wandeling bij jou in de buurt.
Tijd voor creativiteit
Weet je nog die digitale detox? De tijd die je nu overhoudt kan je gebruiken om je creativiteit te ontplooien. Reserveer momenten in je agenda voor creatieve bezigheden die je plezier brengen. Zoals bijvoorbeeld schilderen, schrijven, muziek maken of tuinieren. You name it! Welke creatieve uitlaatklep heb je verwaarloosd? Wat vond je als kind leuk om te doen? Kijk eens of je jezelf weer kunt motiveren om je creativiteit verder te ontplooien. Ik weet bijna zeker dat je ervan zult ontspannen, zeker als je de focus legt op het maken en niet op het resultaat.
Minimalisme toepassen
Slow living is geen synoniem voor minimalisme. Maar het helpt wel om je bezittingen te verminderen en zo meer ruimte te houden voor jou en jouw interesses. Want minder spullen is ook minder tijd kwijt om voor deze spullen te zorgen. Verminder onnodige bezittingen en focus op wat echt belangrijk is voor jou. Minimalisme is daarbij een tool: je vereenvoudigt je leven en creëert meer ruimte voor wat er echt toe doet.
Ik noem mezelf geen minimalist, maar heb wel principes van minimalisme toegepast om een fijner ingericht huis te hebben en makkelijker keuzes te maken in mijn leven. Het moet er echt toe doen wil ik iets extra’s mijn huis in slepen. Misschien spreekt het jou ook wel aan!
Ben je nieuw in minimalisme? Dan raad ik je the Minimalism Game aan, waarbij je 30 dagen gaat ontspullen. Je kunt ook de boxing methode doen, waarbij je al je bezittingen in verhuisdozen doet. En daarna een maand lang alleen dat uitpakt wat je nodig hebt of zoekt. Na die maand kan alles wat nog in dozen zit weggegeven/verkocht worden, dat heb je waarschijnlijk niet nodig.
Mindful eten
Hoe vaak zit jij per week rustig te genieten van iets wat je zelf gekookt hebt? Ik hoor dat het steeds minder vaak gebeurt. Neem de tijd om te genieten van je maaltijden zonder afleiding. Zet de televisie uit, luister geen podcast. Probeer een fijne sfeer te creëren. Brand bijvoorbeeld een kaars en zet het eten dat je gemaakt hebt op tafel en ga aan tafel zitten. Probeer elke hap bewust te proeven. En waardeer het voedsel dat voor je ligt.
Langzamer reizen
Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan eens andere reismanieren dan de auto of het vliegtuig. Ga bijvoorbeeld wandelen, pak de fiets of de trein. Zo kan je genieten van de reis zelf in plaats van de focus te verleggen naar de bestemming. Dit geldt voor zowel je woon-werkverkeer als voor je reisbestemmingen. Je bent met deze opties misschien langer bezig (zoals wandelen en fietsen) maar je kunt wel meer genieten van alles wat je om je heen ziet, hoort en voelt.
Ik ben benieuwd of jij ook wat van deze praktische tips toepast. Laat je het me weten in de comments?
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie