10 slow living routines
Slow living is een manier van leven waarin je het rustige ritme van het leven toelaat en de beste momenten die het leven geeft ervaart. Dagelijkse slow living routines maken je dag aangenamer en zorgen ervoor dat je onthaast. Vandaag deel ik 10 slow living routines met je die ik fijn vind omdat ze me meer ruimte geven tijdens de dag of omdat ik er rustig van word en weer mijn volle aandacht terug krijg.
De 10 slow living routines
- Mediteren en ademen
- Aan tafel eten
- Laat je telefoon met rust
- Neem tijd in de buitenlucht (loop een rondje of geniet van de natuur – daar voel je je beter van)
- Dutjes doen
- Stretchen
- Geniet van een geurkaars
- Ruim op en maak je klaar voor morgen
- Zet telefoons en schermen een uur voor het slapen uit
- Slaap in het donker
Mediteren en ademen
Mediteren en ademen zijn een prima manier om weer terug in je lichaam te komen. Het is een manier om te aarden én een manier om je gedachten te ordenen. Juist door te mediteren, zullen je gedachten vertragen en heb je een helderdere blik op de wereld. Dat werkt bij mij wel altijd zo. Ademen is meestal iets wat je automatisch doet en waar je niet bij nadenkt. Maar veel mensen hebben hun adem te hoog zitten, waardoor je niet goed gebruik maakt van je lijf en de mogelijkheid om zuurstof op te nemen. Door rustiger te ademen en naar je buik te ademen, vertraag je je dag. En het zorgt er voor dat je op effectieve wijze weer aandacht hebt voor het nu. Probeer daarom eens je dag te vertragen met meditatie, het zal je blik echt verruimen.
Aan tafel eten
Het klinkt zo simpel, aan tafel eten. Maar in de praktijk blijkt dat veel mensen hun ontbijt, lunch of avondeten even gauw tussendoor eten of dit multitaskend met op hun telefoon kijken of een opdracht voor het werk afronden doen. Multitasken kunnen we niet. En voeding is toch echt een zeer belangrijk onderdeel van het leven. Een goede maaltijd geeft energie. Door te eten zonder er bij stil te staan, krijg je je voeding wel binnen en de nodige energie, maar met aandacht eten is toch nóg beter voor je lijf. Door in een niet wakende fase te eten, krijg je vaak te veel binnen omdat je hersenen het signaal wel kunnen geven dat je vol zit, maar dit signaal niet wordt opgemerkt omdat je andere taken aan het doen bent. Je overeet daardoor gemakkelijk. Door aandachtig te eten, maak je tijd voor een belangrijk ritueel van de dag. Bovendien geef je je lijf de rust om het te verwerken. Daarom raad ik aan om aan tafel te eten. Je zit dan goed rechtop en zorgt ervoor dat je even helemaal met je aandacht erbij bent. Ik vind dat mijn eten dan zelfs nog lekkerder smaakt.
Laat je telefoon met rust
Dit is een inkoppertje, maar wel heel belangrijk om in deze lijst op te nemen. Inmiddels kunnen we geen van allen meer zonder onze mobiele telefoon. Het is je verbinding naar de buitenwereld, je agenda, je computer, je rekenmachine, je boodschappenlijstje en je portemonnee ineen. In 2017 keken we gemiddeld vijf keer per uur op onze telefoon en noemde één op de vijf Nederlanders zich verslaafd. Inmiddels zijn er onderzoeken die aangeven dat we 250 keer per dag op onze telefoon kijken. We zijn heel makkelijk afgeleid en apps zijn er op gemaakt om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Ze zijn gemaakt om je te verleiden en zijn verslavingsgevoelig – je krijgt namelijk iedere keer een shot dopamine bij een like of een ping van een berichtje. Het is een beloningssysteem. Je hersenen registreren het als een beloning als je een app opent. Daardoor gaan we op zoek naar steeds meer. En voor je het weet zit je uren aan je telefoon geplakt. Waardeloos voor je aandacht, voor je productiviteit maar ook voor je hersenen die de hele dag prikkels moeten verwerken. Leg je telefoon daarom regelmatig weg, sta er niet als eerste mee op en zet notificaties uit om weer autonome keuzes te maken in je leven.
Bekijk mijn video 5 dagen bewust met je mobiel omgaan voor handige tips of lees mijn artikel Verslaafd aan je smartphone en hoe je smartphone gebruik vermindert.
Neem tijd in de buitenlucht
Iedere dag in een groene omgeving zijn reduceert stress en bevordert geluk. Daarnaast bevordert het de vitaliteit en de creativiteit. En als klapper op de vuurpijl stimuleert het ontmoetingen tussen mensen (bron: Wageningen University & Research). Neem daarom tijd om elke dag even naar buiten te gaan. Dat is goed voor het verwerken van prikkels en je wordt er gelukkiger van!
Dutjes doen
Wie het boek The sleep revolution van Arianna Huffington heeft gelezen weet dat slaap belangrijk is. En ook dutjes zijn heel nuttig. Dat doen ze in Zuid-Europese landen ook zo rond de lunch. Wat heel logisch is, want voor het verwerken van een stevige lunch verbruikt je lijf energie. Dutjes kunnen heerlijk zijn. Ze vertragen je dag, je laadt je batterij weer op voor andere taken omdat je je energie aanvult en je bloeddruk daalt. Doe een dutje tussen 13:00 en 15:00 uur. En zorg er voor dat je dutje ongeveer 10 – 20 minuten duurt. Zet een timer van een half uur, dan zit je goed (behalve als je altijd snel in slaap valt). Ik vind het heel fijn om dutjes te doen, met mijn reuma (Bechterew) heb ik regelmatig pijn en door een dutje te doen laad ik me weer op voor de rest van de dag.
Stretchen
Je spieren rekken en strekken: dat is een heel effectieve manier om je lichaam wakker te laten worden en het heeft enorm veel positieve effecten op je lijf. Zo verbetert het je bloedcirculatie, het zorgt voor een betere lichaamshouding en houdt je spieren flexibel. Dat heeft weer allerlei positieve gevolgen als je ouder wordt. Hou je lijf daarom alert en probeer elke dag of anders een paar keer per week even te stretchen. Je zult merken dat je meer uit je hoofd komt en meer in je lichaam. Weer aandacht voor in het nu zijn dus!
Je kunt het natuurlijk ook doen door yoga te beoefenen, of beweeg überhaupt iets meer met een sport die jij fijn vindt.
Geniet van een geurkaars
Ook de zintuigen willen wel eens geprikkeld worden. Geuren en herinneringen zijn heel nauw aan elkaar gekoppeld, zo is gebleken uit onderzoek. Zo weet ik nog hoe het rook bij mijn oma als ik bleef logeren. Het was de geur van gas aangestoken door een lucifer met de vochtige warmte van theewater dat op het fornuis bijna kookte. Nu is niet elke geur precies na te maken. Maar geuren kunnen heel ontspannend werken. Steek daarom eens een geurkaars aan of maak gebruik van een diffuser en zie wat voor effect het op je humeur heeft. Lavendel is heel ontspannend, sinaasappel montert op en sandelhout neemt spanningen weg.
Opruimen en klaarmaken voor de volgende dag
Door je keuzemomenten voor de volgende dag te verminderen sta je met minder stress op. En door op te ruimen, zorg je ervoor dat je niet ’s ochtends direct het gevoel hebt dat je met 1-0 achterstaat. Vooruit, je moet er een beetje moeite voor doen de dag van tevoren. Het zal je echter helpen, dat beloof ik je. Door mijn kleding klaar te leggen voor de volgende dag, of lunch te maken voor de middag als ik weg moet, hoef ik in de ochtend minder activiteiten te doen en daardoor kan ik rustiger wakker worden en fijn door mijn routine heen gaan. Zonder drempels op tijd op je werk dus.
Schermen 1 uur voor slapen uit
Ik had het net al over het nut van minder schermtijd. Het is ook beter voor je slaapritme. Van schermen komt blauw licht af. Dat blauwe licht stimuleert de aanmaak van cortisol. En remt het nodige melatonine dat we aanmaken om in slaap te komen. Cortisol geeft je het seintje dat de dag is begonnen en dat kan je niet gebruiken als je naar bed wil gaan. Niet voor niets hebben veel mensen die tot laat op hun scherm kijken last van slaapproblemen. Met schermen bedoel ik die van televisie, tablet of telefoon. Zorg dat je ze een uur voor het slapen gaan uitzet zodat je je lijf de kans geeft om rustig en slaperig te worden.
Slaap in het donker
En dan een allerlaatste om je slow living te vergemakkelijken: slaap in het donker. Dat klinkt heel simpel, maar hoeveel lichtjes heb jij in je slaapkamer? Ons lichaam wordt door licht in de kamer afgeleid. Hoe donkerder de kamer is, hoe beter je slaapt. Denk maar eens aan hotelkamers: die zijn ook gemaakt om jou een perfecte nachtrust te geven. Laat je telefoon in een andere kamer, haal onnodige apparaten uit het stopcontact en zorg dat je gordijnen goed sluiten. Ja, zelfs het rode stand-by lichtje van je tv kan ervoor zorgen dat je nachtrust verstoord wordt. Alles uit is daarom het allerfijnst.
Heb jij nog fijne slow living routines? Deel ze dan hieronder.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie