Angst voor bevallen: hoe ik me voorbereid heb
Zwanger zijn was ‘a piece of cake’. Ik had het geluk dat ik niet ziek was gedurende mijn zwangerschap en dat ik zonder al te veel kwalen de zwangerschap door kwam. Angst voor bevallen had ik echter al mijn hele leven. Ik vond het idee van bevallen zo eng dat ik er zelfs paniekaanvallen van kon krijgen als iemand haar bevalverhaal wilde vertellen. Hier moest ik iets mee doen, want die bevalling; die komt er vanzelf een keer. Hier deel ik graag met jou de stappen die ik heb gezet om mijn bevalling met vertrouwen tegemoet te treden en mijn angst voor bevallen te verminderen. Ik kwam over mijn angst voor bevallen heen. En als ik kan, dan kan jij het ook!
Vragen stellen aan je verloskundige of gynaecoloog
Het klinkt als een open deur, maar stel vragen aan je verloskundige. Weet je iets niet, ga dan niet googlen want zo wordt je overspoeld met veel persoonlijke meningen op allerlei mommyblogs en zwangerschapsforums. Je wilt feiten hebben en die haal je op bij je verloskundige of gynaecoloog.
Zo was ik heel onzeker over of ik gebroken vliezen had of heel veel afscheiding. Wat is normaal, hoe weet ik of het om gebroken vliezen gaat, hoe gaat dat dan gebroken vliezen? Die vragen heb ik allemaal gesteld.
Misschien nog wel belangrijker: deel je angst met je verloskundige of gynaecoloog. Ik deed dit ook en hoewel ze in eerste instantie dachten dat het gewone, gezonde zenuwen waren voor de bevalling die elke vrouw heeft, heb ik na het nog eens uit te leggen heel fijne tips en adviezen gekregen en raadden ze me externe hulp aan.
Bang om te bevallen? Vragen stellen aan vrienden
Mocht je ervoor open staan dan kan je ook vrienden vragen naar hun ervaringen. Ik merkte dat ik juist van tevoren niet te veel over bevallingen wilde praten met bekenden. Mensen hebben toch de neiging om hun verhaal te vertellen en deze soms aan te dikken. Bovendien merkte ik dat mensen heel graag de horrorverhalen met je delen, terwijl je van de gemoedelijke bevallingen vaak niet hoort.
Geloof me maar na al de research die ik heb gedaan: er zijn meer rustige, gemoedelijke bevallingen dan horrorbevallingen. Het blijft zwaar, maar niet elke vrouw gaat half dood als ze bevalt. Gelukkig maar, anders zouden er geen kinderen meer geboren worden. De meesten kijken terug op een goede bevallingservaring.
Boeken lezen over zwangerschap en de bevalling
Ik heb een aantal boeken verslonden over zwangerschap en dan nog een paar specifiek over bevallen. Kijk vooral waar jouw angst ligt rondom een zwangerschap of bevalling en wat jij nodig hebt. Ik geef hieronder suggesties van boeken die ik heb gelezen. Voel je niet verplicht om ze ook allemaal te lezen. Ik ben nu eenmaal het type dat graag alle informatie tot zich neemt en daaruit destilleer ik wat ik belangrijk vind en wat van toepassing is op mijn situatie en wat goed voelt.
Mama’en
Volgens mij wordt dit inmiddels een soort bijbel onder zwangeren. Je vindt het boek terug in de boekenkast van elke hippe moeder. Ik ben er ook voor gevallen! Het boek is heel uitgebreid en neemt je mee van conceptie tot bevallen tot postpartum en hoe je dit zo natuurlijk en gezond mogelijk kunt doorlopen. Het boek zit ook vol theorie over wat er allemaal gebeurt met ons lichaam. Wat een wonder!
Mama’en is heel handig en boordevol informatie, maar ook met tips en recepten. Kies wat voor jou werkt. Ik vond het in ieder geval een fijne toevoeging dat er ook voor postpartum tips waren. De meeste boeken houden op na de bevalling.
Koop Mama’en van Nina Pierson hier:
Zwanger met lichaam en ziel
Dit boek van Susan Smit is een spiritueel zwangerschapsboek. Hoe je (onderbewust) contact maakt met je kindje, hoe je kristallen kunt laten werken voor je en wat je allemaal nog meer in kunt zetten om spiritueel zwanger te zijn. Ik vond het een verrassend luchtig boek en ook praktisch: hoe je wat meer met je geest aanwezig kunt zijn bij de zwangerschap en je al voorbereid op het ouderschap door met liefde je ongeboren kindje te verwelkomen in deze wereld en je na te laten denken over allerlei andere, aardse, zaken.
Koop Zwanger met lichaam en ziel van Susan Smit hier:
Als bevallen spannend is
Dit boek is geschreven door een verloskundige en is heel praktisch en loodst je door de theorie rondom een bevalling. Zo weet je wat er gaat gebeuren, hoe je hormonen en lichaam (en pijn) samenwerken en wat je kunt verwachten tijdens de bevalling. Maar ook als je geen roze wolk hebt en daarmee om moet gaan, ook met het oog op de bevalling. Hoe je mindfulness kunt inzetten en handige andere hulpmiddelen. Maar ook welke soorten pijnbestrijding er allemaal zijn, zodat je goed geïnformeerd beslissingen kunt maken tijdens de bevalling.
Zo hebben de schema’s rondom negatieve gedachten en mindfulness tijdens baren me goed inzicht gegeven en heb ik deze nog een paar keer goed bekeken. En heb ik de visualisaties een paar keer ingezet. Alle hoofdstukken hebben praktische vragen als afsluiter en opdrachten die je zou kunnen doen.
Koop de vernieuwde versie van Als bevallen spannend is van Lilian Wirken hier:
Ik ga relaxed bevallen (hypnobirthing)
Ik ga relaxed bevallen is een boek over hypnobirthing. De schrijfster is geen verloskundige of gynaecoloog maar gelooft heilig in deze ‘nieuwe’ techniek van bevallen en coacht vrouwen hierop. Er staan ten eerste theoretische informatie in over de geboorte en hoe dat in zijn werking gaat en hoe je de ervaring van pijn door middel van mindfulness en hypnobirthing kunt verzachten. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het maken van een bevalplan. Ook een mooie start van het boek: hoe het komt dat we angst zijn gaan krijgen voor de bevalling. Ten tweede staan er tips in om het natuurlijke geboorteproces zo min mogelijk te onderbreken. En tenslotte staan er bevallingsverhalen in.
Aan dit boek heb ik zeker ook wat gehad, zo heb ik veel meer vertrouwen gekregen in de kracht van affirmaties. Inmiddels was ik al op de hoogte van alle mogelijkheden rondom bevallen en pijn bestrijden zonder chemische middelen, maar anders geeft dit boek ook meer informatie.
Koop Ik ga relaxed bevallen van Georgina Kwakye hier:
Groots
Handig boek waar je zo doorheen kunt gaan. Wat ik er leuk aan vond is dat het ook een beetje slow living integreert (hoofdstuk ‘Je route naar rust’).De focus van het boek ligt dan ook op de reis naar innerlijke rust, kracht en wijsheid. Het zou wel onder het kopje zweverig kunnen vallen. Hoewel dat maar net is hoe je zweverig opvat. Het gaat bijvoorbeeld over oerkracht en je oermoeder opzoeken. Als dat allemaal termen zijn waar je jeuk van krijgt, sla dan dit boek over.
Ik las Groots al op het einde van mijn zwangerschap, anders zitten er leuke opdrachten tussen om al meer verbinding met de foetus te krijgen gedurende je zwangerschap. Ook in dit boek wordt er nog aandacht besteed aan je leven als je kindje eenmaal geboren is en dat perfectie echt niet nodig is! Maar dat je je unieke jij moet leren kennen en accepteren om zo de beste moeder voor je kindje te zijn.
Ik heb hier handige affirmaties uit gehaald, opdrachten gedaan met meditatie en visualisatie. Mooie vormgeving/typografie ook, in vergelijking met het vorige boek.
Koop Groots van Marly van Leijsen hier:
Alle boeken waren ook verkrijgbaar bij mijn bibliotheek. Neem daar eens een kijkje of in je lokale boekenzaak. Of klik op de links om een boek aan te schaffen.
Boek voor na de bevalling
Het boek De eerste veertig dagen helpt je met de postpartum periode. Deze heb ik ook nog gelezen om alvast wat voorraden eten aan te leggen voor de bevalling. Heeft dus niets met angst of vertrouwen te maken, maar wel met de Oosterse wijsheden rondom bevallen en de postpartum tijd. Wat mij betreft had dit boek wat korter gemogen. Ik vond persoonlijk de hele verhandeling rondom die tijd niet zo interessant. De recepten zijn goede inspiratiebronnen. Hoe mijn bevalling was en mijn postpartum tijd ben doorgekomen deel ik later met je in een ander artikel.
Koop De eerste veertig dagen van Heng Ou hier:
Cursus volgen over bevallen om je angst te beteugelen
Samen met mijn man heb ik een cursus voor stellen gevolgd. Deze sprak mij het meest aan omdat hierin de partner ook wordt betrokken. Dan weet de partner ook meer over de zwangerschap en de bevalling. We doen immers al het meeste werk. Het minste wat de partners kunnen doen is zich inlezen in de materie en leren over de bevalling om jou zo goed mogelijk te ondersteunen.
Deze cursus was een schot in de roos want we hadden erna goede gesprekken over de bevalling. Ik kon vertellen wat me fijn en niet fijn leek, waar ik bang voor was en hoe we daarmee om konden gaan.
Ik ben ook naar een informatieavond bevallen gegaan, gegeven door de verloskundigenpraktijk. Voor mij was dit een bevestiging dat ik alles al wist en alle opties en methodes wel kende. Dat gaf me extra rust, maar kostte me wel weer een hele avond 😉 Dat was ook de reden dat ik van tevoren twijfelde of ik wel of niet zou gaan. Gezien het feit ik al zo veel informatie had ingewonnen had ik deze avond wel kunnen overslaan. Anders is het een heel handig hulpmiddel van professionals. Zij weten écht wat er allemaal mogelijk is, want ze zijn al bij honderden bevallingen aanwezig geweest!
Coaching volgen bij angst voor bevallen
Coaching volgen bij angst voor bevallen zou ik iedereen willen aanraden! Ik had een heel fijne coach die ook nog klinisch verloskundige is. Daarmee had ik iemand die weet waar ze over praat en bovendien opgeleid was tot coach.
Tijdens deze coaching zochten we eerst de angel op van mijn angst voor bevallen. We kwamen hiermee tot de kern van mijn angst en mijn opvattingen rondom zwanger zijn en bevallen. Daar kwamen behoorlijk wat emoties bij los, waarbij ik regelmatig moest huilen. Dat luchtte overigens op. Ik had een veilige omgeving waar ik mijn angst kon uitspreken zonder dat iemand zegt: “vrouwen doen dit al jaren!” of “er is er nog nooit één blijven zitten hoor!”.
(Je wilt niet geloven hoeveel ik dit gehoord heb als ik in mijn omgeving na veel moeite vertelde dat ik enorme angst, al mijn hele leven, had voor bevallen. Die opmerkingen hebben geen zin en zorgen er alleen maar voor dat je je niet serieus genomen voelt. Trek je er niks van aan zou ik willen zeggen, of ga naar een coach die je kan helpen.)
Vervolgens hebben we oefeningen gedaan waarmee ik mijn piek paniek momenten beter leerde herkennen, zodat ik een stap terug kon nemen. En vonden we een manier om mijn angst te beteugelen. Dit is voor iedereen anders, maar ik kreeg een verankeringsmethode die me hielp om te denken aan een krachtig moment en deze visueel voor me te zien, met een voorwerp in mijn handen. Zo kon ik mijn ultieme euforie en kracht herkennen en voelen, die ik kon inzetten tijdens de bevalling.
Echt waar: ZO. ONWIJS. VEEL. AAN. GEHAD. Ik denk dat de coaching de grootste impact bij mij heeft gemaakt. Dit was mijn coach: Froukje van Jij+ Coaching. Absolute aanrader.
Visualisaties voor meer vertrouwen in de geboorte
Om me voor te bereiden heb ik visualisaties van de bevalling gedaan. Dat deed ik door te bedenken hoe ik een goede bevalling voor me zag, om daarna op een rustig moment dit tot in detail de revue te laten passeren. Dit heb ik meerdere keren gedaan. Ik zag mezelf al helemaal zitten in mijn bevalbad en mijn kleintje de wereld in brengen!
Affirmaties ter voorbereiding op de bevalling
Ik heb affirmaties opgeschreven die me kracht gaven. Een paar van deze affirmaties herhaalde ik iedere dag, door mezelf in de spiegel aan te kijken en de affirmatie uit te spreken. Later in de zwangerschap heb ik alle affirmaties opgenomen met rustgevende muziek eronder zodat ik er naar kon luisteren als een meditatie tijdens de weeën. Ik maakte het ook voor de periode vooraf om me voor te bereiden en de affirmaties eigen te maken.
De affirmaties heb ik in een design gestopt. Ik heb een poster en 3 kaarten met affirmaties erop. Deze kon ik elke dag zien om me eraan te herinneren dat alles goed komt. Ze stonden in de woonkamer en slaapkamer. En als dat nog niet genoeg was, had ik ook een achtergrond voor mijn telefoon gemaakt met hierop een affirmatie.
Affirmaties hebben mij onwijs geholpen. Met name omdat ik heel gevoelig voor woorden ben. Ik denk ook in zinnen en woorden, dus dit paste goed bij mij. (Zo had ik ook altijd affirmaties tijdens mijn studie om me te kalmeren als ik iets te veel van mezelf wilde geven tijdens een tentamen)
Andere tips voor bij angst om te bevallen
Heb jij nog tips om je voor te bereiden op de bevalling en angst weg te nemen? Laat het dan hieronder weten.
Disclaimer: de links naar de boeken zijn affiliate links, als je een product aanschaft krijg ik een kleine vergoeding en het kost jou niks extra!
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie