draag je miskopen creating outfits with hidden gems free fashion challenge slow fashion

Draag je miskoop (Free Fashion Challenge)

Nu alweer flink wat jaren geleden deed ik mee aan de Free Fashion Challenge (ik startte in 2013). De Free Fashion Challenge houdt in dat je een jaar lang geen nieuwe kleding, schoenen of accessoires koopt. Mijn leven veranderde drastisch in het jaar 2013. Ik zegde mijn baan op, vertrok met vriendje naar Parijs en genoot van het leven. Ik ging op retraite en ik las boeken over duurzaamheid en in het bijzonder het boek Talking Dress (niet meer verkrijgbaar, maar Dit is een goede gids is hier een top opvolger van). Het gaat over de kledingindustrie en hoe je een verschil kan maken als consument.

Van duurzame zaken wist ik nog niet veel toen. Ik had nooit zo veel interesse in waar mijn kleren vandaan kwamen. Maar toen ik las over rivieren die roze of groen kleurden van kleurstoffen en chemicaliën dacht ik: ja, maar het moet toch niet de bedoeling zijn dat ik onderdeel ben van dit massieve milieuprobleem?

Laat staan wat voor impact het had op de plaatselijke bevolking met betrekking tot lage salarissen en erbarmelijke omstandigheden. Het boek maakte zo veel indruk op me, dat ik op zoek ging naar een leuke uitdaging voor mezelf. Zo begon ik aan de Free Fashion Challenge, waarbij je een jaar geen nieuwe kleding of accessoires koopt.

free fashion challenge

De Free Fashion Challenge aan gaan

Toen ik tot de conclusie kwam hoeveel kledingstukken ik had – een whopping 720 kledingartikelen! – wist ik 100% zeker dat de Free Fashion Challenge wat voor mij was. En toen kreeg ik de opdracht toegestuurd To Bad Buy or Not To Bad Buy: That is the Question! Met de vraag wat mijn miskoop of miskopen waren geweest en ze hadden een uitdaging voor me.

LEES OOK  14 - Black and white stiletto heels

Heb je een miskoop of meerdere miskopen?

En eerlijk: ik heb heel weinig bad buys gedaan in mijn leven. Ik draag sommige kleding wat minder, maar allemaal met een reden. Het is bijvoorbeeld voor een specifiek moment bedoeld zoals een galajurk. Er zijn eigenlijk geen kledingstukken waar ik een hekel aan heb omdat het te groot, te klein of iets anders is. Dacht ik.

polkadot ballerina

Enkele jaren geleden verhuisden we en paste ik de KonMari methode nog eens toe op al mijn spullen. Ik had eerder al afscheid genomen van kledingstukken en ook ik was klaar om dit verder door te trekken door mijn tassen en schoenen uit te zoeken. En jawel, er zaten wel degelijk bad buys tussen. Van die exemplaren die je nooit aan trekt, of die gewoon niet passen. Zoals deze enorm leuke schoentjes die ik ooit heb gekocht.

Deze ballerina’s waren erg leuk en leken me ook nog eens handig, maar hebben me nooit gepast. Ik heb ze in de winkel gepast en toen waren mijn voeten extra petite denk ik. Alle keren erna heb ik ze nooit meer gepast. Te krap! Ik heb ze uiteindelijk weg gegeven.

draag je miskopen creating outfits with hidden gems free fashion challenge slow fashion

Je miskopen een week lang dragen

Wat was de uitdaging van de Free Fashion Challenge? Gedurende de week elke dag een bad buy ofwel miskoop dragen. Inmiddels heb ik (bijna) geen miskopen meer. Toch ben ik mijn kledingkast in gedoken om deze week opnieuw te beleven. We hebben allemaal wel een paar kledingstukken die we vaker achterin de kast laten liggen: te koud, geen fijne stof, moeilijk te combineren. Ik ook! Hoe dat een hele week ging? Ik maakte er een video van.

LEES OOK  233 - Pink anklet

Bekijk hier het resultaat:

Free Fashion Challenge: een week lang hidden gems of elke dag een miskoop dragen (Slow fashion)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.