Wat is slow fashion?
In de wereld van de slow living lifestyle heb je ook slow fashion. Wat is slow fashion? Slow fashion is het duurzaam consumeren van kleding. Bijvoorbeeld door lokaal te kopen (plaatselijk gemaakt), items te kopen die weinig impact hebben op de natuur en bevolking en van goede kwaliteit zijn, tweedehands kleding of vintage kleding kopen en ook het goed bewaren, herstellen en gebruiken van de kleding die je al hebt.
Wat is fast fashion
Slow fashion is dus het tegenovergestelde van fast fashion. Bij fast fashion draait het met name om veel kleding in korte tijd afleveren, die zeer trendgevoelig is, kort in omloop is en weinig kost. Fast Fashion is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij alle grote modeketens en waarbij de collectie (bijna) elke week wordt aangevuld met nieuwe items. Dit is enorm belastend voor het milieu, maar ook niet houdbaar voor werknemers die over de hele wereld worden uitgebuit. Mocht je meer willen weten over de kosten van fast fashion, lees dan eens Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot, of als je bibliotheek Talking Dress heeft, dan raad ik die met name aan.
Koop hier jouw Dit is een goede gids exemplaarKijktips om slow fashion minded te worden
Of kijk The True Cost op Netflix, De slag om de klerewereld (terug te kijken via NPO Start) of de aflevering Kleding van NPO’s De Prijsknaller van 11 februari 2022 om de impact van kleding op de wereld met eigen ogen te zien.
We leven in een wegwerpmaatschappij
Fast fashion is geënt op de wegwerpcultuur waar we al sinds de jaren ’60 in leven. Inmiddels dragen we kledingstukken gemiddeld maar 7 keer. En we kopen gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar, terwijl we tegelijkertijd 40 kledingstukken per jaar weggooien. Slow fashion is de tegenhanger van fast fashion om zowel het milieu als de mensen te sparen. Maar hoe leer je duurzaam consumeren en hoe kan je slow fashion in jouw leven toepassen?
Slow fashion in je leven toepassen
Om een nieuwe levensstijl te adopteren hoef je niet rigoureus het roer om te gooien. Dat klinkt natuurlijk wel altijd lekker: “ik deed al mijn spullen weg om minimalist te worden”, “ik verwijderde meer dan 300 fast fashion items uit mijn kledingkast”. Clickbait-waardige titels. Maar zo werkt het niet in het echte leven. En bovendien zou het ook zonde zijn!
Bekijk je garderobe kritisch
Kijk eerst eens goed naar je garderobe: wat heb je allemaal in je kast hangen? De kleding die je hebt, is deze voor langere tijd draagbaar? Of zijn het heel trendgevoelige items? Door een goede blik te werpen op je kledingkast weet je precies wat je hebt, wat je langere tijd kunt dragen en wat niet.
Kleding bewaren en verzorgen
De beste optie is om geen nieuwe kleding meer te kopen en de kleding die je hebt goed te bewaren en te verzorgen. Was je kleding bijvoorbeeld minder en als je het doet op 30 graden. Mist er een knoop, zet deze dan aan. Herstel kleine gaatjes en breng iets naar de kleermaker als er bijvoorbeeld een broek uitgelegd moet worden of er een nieuwe rits in moet.
Met andere woorden: ga met je kleding om alsof het niet gemaakt is om weg te gooien, maar gemaakt om te bewaren.
Koop lokaal
Wil je toch kleding kopen? Dat kan natuurlijk! Er zijn een paar mooie opties. Door lokaal geproduceerde kleding te kopen van lokaal gemaakte grondstoffen weet je veel beter waar iets vandaan komt en voorkom je dat er extra co2 uitstoot vrij komt (bijvoorbeeld door transport).
Misschien zit er wel een duurzame ontwerper in jouw regio. Neem dan eens een kijkje en ga een gesprek aan met deze persoon. Je leert ongetwijfeld over de herkomst van de materialen en wat de missie en visie is van de ontwerper.
Duurzame merken
Er zijn duurzame merken op de markt. Hierover maakte ik eerder eens een artikel, lees het hier. De items kosten meestal iets meer dan je gewend bent, maar de kleding is dan ook vaak gemaakt van goede materialen en zijn zo vervaardigd dat ze langer mee zullen gaan. Duurzame merken zijn een investering. Wil je weten waar duurzame merken aan moeten voldoen? Lees dan het boek Dit is een goede gids.
Kleding lenen
Ook kan je ervoor kiezen om kleding te lenen bij een kleding bibliotheek. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een abonnement of je kiest zelf items uit de bibliotheek. Deze mag je dan gedurende een tijd gebruiken. Ben je er op uitgekeken? Dan ruil je hem in voor een ander, nieuw exemplaar.
One man’s trash, is another man’s treasure
Tweedehands kleding kopen of vintage kleding kopen
En sla zeker niet tweedehands kleding of vintage kleding over als je wil overstappen op slow fashion. Je kunt kijken op lokale markten, kilo sales, vintage kledingzaken, de kringloop, het leger des heils, facebook kleding groepen, maak gebruik van apps of ruil kleding met een groep vriendinnen. Er zijn zo veel mogelijkheden om te genieten van tweedehands kleding!
Door tweedehands kleding te kopen heb je echt unieke kleding te pakken, zorg je ervoor dat je de parel van een ander kunt dragen en voorkom je daarmee onnodige afvalstromen. Het idee dat het vies is, is helemaal niet van deze tijd. Tweedehands kleding is over het algemeen in zeer goede staat of redelijk goede staat. Je moet er alleen oog voor hebben. En het leuke daarvan is: dat kan je trainen. Ga dus eens wat vaker kijken naar tweedehands opties. Ik ben er fan van!
Heb je nog andere vragen over slow fashion? Laat het dan hieronder in de reacties weten, dan zal ik ze beantwoorden.
Bestel het boek ‘Dit is een goede gids’ van Marieke Eyskoot:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie