Wat is slow food?
Slow food is de tegenhanger van fast food. Deze movement is met name gestart om culturele en traditionele gerechten niet verloren te laten gaan. Want eten klaarmaken kost tijd en tijd hebben we niet zo veel meer in deze drukke maatschappij.
Je merkt het zelf misschien ook wel eens; je hebt een drukke dag achter de rug, je bent vergeten om van te voren na te denken over wat je zal eten deze week, je hebt geen boodschappen in huis en daarom race je langs de supermarkt op zoek naar een snelle maaltijd. Dat is fast food. Natuurlijk kan je ook langs een grote fastfoodketen rijden, waar je vaak een vette hap haalt.
Hoe je het ook wendt of keert: snelle happen zijn vaak niet gezond. Ze zitten vol vet en zout. En dat is helemaal niet erg zo nu en dan, maar als je altijd naar een magnetronmaaltijd of een snelle hamburger moet grijpen – dan is er iets anders aan de hand.
Fastfood is geboren uit gemak, alleen dat gemak staat nu ook een gezonde leefstijl in de weg. Bovendien ligt de nadruk bij fast food op kwantiteit in plaats van kwaliteit. En bij slow living, willen we juist onze kwaliteit van leven verbeteren!
Slow food movement vindt zijn oorsprong in Italië
Slow food is in de jaren ’80 ontstaan in Italië en is gericht op het bewaren van de culturele en traditionele cuisine per regio en stimuleert het gebruik van lokale producten van lokale ondernemers alsmede het zelf verbouwen van voedsel (planten en dieren). Ze spreken zich in de slow food movement uit tegen overproductie en fast food. De nadruk ligt daarom op kwaliteit: kwalitatieve producten om mee te koken, de rust nemen om te koken én de rust nemen om van je eten te genieten. Quality time dus!
Hoe je slow food in je slow living kunt toepassen
Ik heb enkele tips om slow food in je slow living lifestyle kunt toepassen. Deze staan hieronder en leg ik per onderdeel uit.
- Koop lokaal
- Maak gebruik van eerlijke en pure producten uit het seizoen
- Mealplanning
- Neem de rust om te koken
- Rustig eten
Koop bij lokale ondernemers
Je koopt groente bij de groenteman, je brood bij de bakker, je vis bij de visboer en je vlees bij de slager. Dat is zoals mijn oma het vroeger deed. Tot we de supermarkten kregen en er in bulk voor ons werd ingekocht. Wel handig, want alles wat we nodig hadden konden we nu in één winkel vinden in plaats van naar 6 verschillende plekken te moeten gaan. Toch zit er een voordeel aan het kopen van je producten bij dit soort lokale ondernemers: kennis. Je kunt ze alles vragen over de herkomst van de producten en de beste tips om het te bereiden.
Een ander mooi voordeel: deze ondernemers worden onderdeel van je sociale cirkel. Want na enige tijd leren ze je kennen en missen ze je als je even niet geweest bent. Je bouwt echt een band op met elkaar en dat maakt het kopen van mooie producten nog gezellig ook.
Eet pure producten van het seizoen
Een groot voordeel van groente, vlees en vis uit het seizoen eten is dat het geen kilometers hoeft af te leggen van het veld naar jouw bord. Eet daarom wat op dit moment in het seizoen is, dan komt het nooit van heel ver. In de supermarkt let ik extra op de herkomst van producten die ik koop. Zodra ze te ver over de grens gaan laat ik ze vaak liggen in het schap. Dan kies ik wel wat anders om te eten. Het overkomt me trouwens steeds minder. Ik heb kookboeken gericht op de seizoenen en ik kan daardoor altijd makkelijk gerechten kiezen die passen bij de groente die er nu zijn.
Mealplanning als slow food onderdeel
Het is best een switch om dit in je leven toe te passen, maar als je dat eenmaal hebt gedaan maak je je leven er een stuk makkelijker mee. Waar ik het over heb? Mealplanning.
Mealplanning is van tevoren bedenken wat je aankomende week wilt eten en dat plannen. Het scheelt je enorm veel tijd en frustratie als je eenmaal moet koken. Je weet per dag wat je gaat maken en wat er op het menu staat. Het betekent overigens niet dat er geen ruimte voor creativiteit of spontaniteit is. Dan schuif je de dagen gewoon een beetje op als je uit eten wilt gaan, of ineens in heel iets anders zin hebt. De grootste voordelen van mealplanning: je voorkomt burnout van ideeën omdat je te futloos bent om nog iets te verzinnen na een drukke dag én je voorkomt voedselverspilling.
Rustig koken
Neem de tijd om te koken. Zet je ingrediënten rustig klaar en begin dan. Een goede voorbereiding is het halve werk zegt Jamie Oliver altijd (of iets in die trant). Dus als je het niet van mij aanneemt, neem het dan van hem aan. Ik vind het heel erg handig om alles wat ik moet hebben al afgewogen klaar te zetten. Dat scheelt een hoop gedoe als ik midden in het koken opeens van alles moet gaan afwegen en moet oppassen dat er niets aanbrandt want daar krijg ik pas stress van!
Bovendien zorgt rustig koken ook voor meer plezier van koken bij mij. Als ik de tijd heb om een gerecht te maken, merk ik dat ik het veel leuker vind dan wanneer ik snel-snel iets moet klaarmaken. Er zit zo’n verschil tussen eten klaarmaken en eten koken! Dat laatste vind ik leuk. Dat eerste niet zo. Dus slow down. Relax. Breathe.
Slow food betekent ook rustig eten
En als je dan rustig hebt gekookt en met liefde een gerecht op tafel zet, geniet er dan ook van. Eet je eten aan tafel en kijk niet ondertussen een serie of film. Laat de smaken echt aankomen, ben aanwezig en geniet. Het is een moment om tot rust te komen en je buik te vullen. Enjoy it. Of dat nu in je eentje is, of met je geliefde, familie of vrienden.
Dus nu mag ik nooit meer fastfood eten?
Ik hoor je denken: mag ik dan nooit meer fastfood eten? Natuurlijk wel! Zoals ik al zei: er is niets op tegen om af en toe eens lekker te genieten van een snelle hap. Ik ben niet roomser dan de paus. Ik haal soms wel eens kant en klaar maaltijden bij de supermarkt of iets lekkers bij de frietboer.
Conclusie: ik ben helemaal niet anti-fast food. Ik vind het alleen fijn dat het meer de uitzondering dan de regel in mijn leven is. Want ik haal voldoening uit het maken van een maaltijd en nog méér voldoening uit het genieten van een maaltijd. Want lekker eten dat doe ik zelfs nog het liefste.
Kende jij de slow living lifestyle al? Lees er hier meer over:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Slow living op Mrs.Stilletto met Geluk, Reizen en Duurzaamheid in de hoofdrol
Welkom op mijn slow living blog Mrs.Stilletto over
*Landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken*
Vanwege mijn persoonlijke ervaring met slow living deel ik mijn slow living lifestyle artikelen op dit blog met landelijk, groen en gelukkig leven op hoge hakken in de hoofdrol.
Heb je vragen of wil je contact met mij opnemen? Mail me hier: info(at)mrsstilletto.nl
Geef een reactie